Při jízdě na sáňkách dbejte zvýšené opatrnosti aneb 3 odstrašující tragické příběhy

Při jízdě na sáňkách dbejte zvýšené opatrnosti aneb 3 odstrašující tragické příběhy

Kategorie: HOBBY

Sáňkování a bobování jsou oblíbenými zimními aktivitami, které přinášejí potěšení nejen dětem, ale i dospělým. Podobně jako další sportovní činnosti s sebou ale nesou i rizika.



1. Strom v cestě

Na dráze nad Špindlerovým Mlýnem v Krkonoších 22. ledna 2019 zemřela 40letá sáňkařka. Žena trasu sjížděla s dalšími spolujezdci, ale během jízdy se od zbytku party odpojila. Sáňkařku našel správce dráhy, když před uzavřením kontroloval trať. Žena byla velmi těžce zraněna a po převozu do nemocnice následkům zranění podlehla. Podle policie žena sjela z osvětlené části dráhy a narazila do stromu.

2. Neovladatelnost kluzáku

Během lyžařského zájezdu ve slovenském Krompachu si dvě dívky (12 a 13 let) chtěly zpestřit večerní program a natajno se s kluzáky vydaly na lyžařský svah. Když se dostaly na strmou část sjezdovky, kluzáky se vlivem rychlé jízdy staly neovladatelnými a dívky narazily do stromů a skal lemujících sjezdovku. Třináctiletá dívka utrpěla mnohočetné zlomeniny horních i dolních končetin, dvanáctiletá dívka podlehla zraněním hlavy již při převozu do nemocnice.

sáňky

3. Tragédie z olympiády

V roce 2010 se ještě před zahájením olympijských her ve Vancouveru zabil sáňkař z Gruzie Nodar Kumaritašvili. Závodník při tréninku vylétl z ledového koryta dráhy rychlostí 140 km/h a narazil zátylkem a zády do nechráněného ocelového nosníku. Trasa byla již předem odborníky kritizována kvůli nebezpečnosti. Rumunka Violeta Stramaturaruová si z trati odnesla otřes mozku, Čech Ondřej Hyman také havaroval, ale naštěstí bez zranění.

Jezděte opatrně

Takové případy nejsou ani zdaleka ojedinělé, proto dbejte na základní opatření, která vám mohou zachránit život.

  • Vyvarujte se nebezpečných či neosvětlených úseků.
  • Noste helmu a chrániče.
  • Pořiďte si kvalitní a dobře ovladatelné sáňky či boby.
  • Kontrolujte své děti a naučte je zodpovědnému chování na sjezdovce.
  • Pravidelně sledujte stav sáňkovací dráhy.

Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl