Zazimování stavby

Zazimování stavby

Kategorie: STAVBA

Je vidět, že zima již klepe na dveře. Připravte svou stavbu na zimu. Pracovat na stavbě lze i v zimě. Co v zimě omítání? A co betonování?



Obrázek stavba zazimováníLetošní stavební sezóna, vlivem dlouhé zimy, začala poměrně pozdě. Proto byla potíž sehnat zedníky, stavební firmy. Ne každá novostavba je již pod střechou. Pokud do stavby prší, je to problém. Vlivem mrazu pak může zdivo popraskat. Škody pak mohou být ve statisících.

 

Dle p. Petrůje, majitele stavební firmy ST KODEK, betonovat lze i při minus 10oC. Přídavek do betonu, pro tyto teploty, je poměrně levný. Cca 300,- Kč/domíchávač. Navíc při zalévání stropů betonem je kritický čas pouze mezi zatuhnutím a zatvrdnutím, nikoliv zráním, což je dle p. Sáblíka, stavebního technika, jen několik hodin. Vyzrání betonu mráz již nepoškodí, pouze prodlouží potřebný čas nad letních 28 dnů.

 

Se zděním je to horší. Výrobce Porothermu udává, že zdít na maltu, bez chemických přípravků lze do + 5oC. V praxi se zdí do minus 5oC.  Je zde však nebezpečí, že se malta na jaře vydrolí. Výrobce chemické přípravky příliš nedoporučuje.

 

Je potřeba dát pozor na plastové instalace. Nedoporučuje se při teplotách pod + 5oC pracovat s vodařským PE potrubím. Pokud ano, tak jen s tím, že ho proléváte horkou vodou. Instalace čističek odpadních vod probíhá i v mraze. V podstatě do vánoc. Zde se nezdí, pouze betonuje. Navíc v zemi je teplo. Kvalitní čistička odpadních vod nemá potíže se zamrznutím. Taktéž PE potrubí, pokud zamrzne, zase rozmrzne. Horší jsou již vnitřní rozvody v domě. Polypropylen, při zamrznutí je velmi křehký, často praskne. Střechy se pak již běžně realizují  i v době mrazů. Okna se instalují do minus 15oC.

 

Letošní zimní období určitě stavebníkům mnoho radosti neudělá.

 

Autor: Ing. Pavel Sýkora

Zdroj: www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Zazimování stavby - Autor: Ing. Sýkora 7. 11. 2006

     



bydleti.cz


Životní styl