Zateplovat či nezateplovat

Zateplovat či nezateplovat

Kategorie: STAVBA

Zateplovat či nezateplovat? Novostavby, starší domy? "Být, či nebýt?" To řešil již Moliere. Zateplovat, nebo nezateplovat, je mnohem těžší otázka.



Cena energií stoupá, ceny stavebních prací taktéž, důchod se blíží, zkusme se tedy podívat, jaké máme možnosti a jaké jsou dopady naší volby. Co je nejvýhodnější?

Novostavby

U novostaveb jde o dilema. Použít cihlu 30 cm + 20 cm polystyren, nebo dát rovnou cihlu 44 cm, která již má kuličky polystyrenu vevnitř? Z hlediska tepelné vodivosti je to stejné. 30 cm cihla STI + 20 cm polystyren rovná se 44 cm cihla 2 in 1.

Z hlediska životnosti - používá se nová generace polystyrenu. Cihelné zdivo má deklarovanou životnost 80 let. Stejně takovou životnost má cihla, vyplněná polystyrenovými kuličkami. A to je jádro problému. Venkovní zateplovací systémy nemají zdaleka tak dlouhou deklarovanou životnost. To je důvod, proč bych doporučoval raději cihlu 2 in1. Lidé dnes stále více požadují nízkoenergetický, nebo pasivní dům bez zateplení.

Z hlediska pevnosti. To je celkem jasné. Mnohem pevnější bude dům z obvodu zdí tloušťka 50 cm, než tloušťka 30 cm.

Zateplovat

A jak je to s cenou?

Není velká cenový rozdíl v okamžiku stavby, pokud volím 1 vrstvé zdivo, nebo cihelné zdivo + zateplovací systém. Pokud ovšem počítáme se životností fasádního zateplovacího systému ETICS (polystyren), tvrdé zdivo jasně vede. Pokud vás zajímá cena nejvíce, budete - li kuličky sypat do cihly na stavbě, třeba svépomocí, dostáváte se na zdivu cca o 40 % níže. Raději bych doporučil, z důvodu trvanlivosti stavby a kvality stavby, doplňovat polystyrenovou výplň na stavbě ručně, než volit 30 cm cihlu, + 20 cm polystyren.

Pokud navíc využijeme dotací na novostavbu, pasivní dům vychází levněji, než běžná stavba. Navíc máte perfektně, bezchybně zajištěnou obálku budovy. Včetně řízeného větrání. Nehrozí vám tedy plísně, radon, formaldehydy a jiné výpary z nových materiálů. Je to zdravé bydlení.

Ale i pokud použijete originální polystyrenem plněné cihly jiý z výroby, cena domu je zajímavá. Vždyť například pasivní bungalov 9 x 16 m vychází v pasívu kolem 2 milionů, minus dotace na novostavby - zde byla vyřízena 435 000,- Kč. Možná bude ještě zvýšena o 50 000,- Kč na termosolární systém.

Dům bude vysoce energeticky soběstačný. Bude mít tepelné čerpadlo země voda s měděným zemním kolektorem. Tento vysoce účinný systém má příkon kompresoru jen 900 W. Lze jej proto velkou část roku snadno pohánět i fotovoltaikou. Studna a čistička odpadních vod mu zajišťují vodu zdarma. V budoucnu, možná přidá ještě termosolární systém. Tento dům by měl majiteli zajišťovat mizivé životní náklady i na důchod. Zvláště, když chce ještě vyčištěnou vodu z domovní čistírny odpadních vod využívat k chovu pstruhů v několika malých rybníčcích.

Cihla 2 in 1 je opravdu velmi zajímavá, stále více se proto používá na pasivní i nulové domy. Například: 44 cm cihla, plněná polystyrenem, odpovídá 36 cm izolantu, nebo 7 m zdivu z plných cihel anebo 1,5 stěně z masivního dřeva. Dnes již, je možno stavět domy, i pasivní, bez zateplení.

Rekonstrukce. Starší domy.

U starších domů je situace jiř složitější. Ale cihla Heluz se používá i pro výměnu zdí u rekonstrukcí, případně budování přístaveb, na což lze čerpat taktéž dotace nová zelená úsporám. Musíme si jen uvědomit, že pokud perfektně zateplíme - vzduchově zatěsníme, straší dům, bylo by vhodné volit i řízenou výměnu vzduchu.

Dotační titil na řízenou rekuperaci vzduchu, do starších rodinných domků pamatuje dotací 100 000,- Kč u centrální rekuperace, nebo 75 000,- Kč u decentrální rekuperace. Dům tedy nemusíte celý, kvůli rekuperaci, rozkopávat, abyste instalovali vzduchové potrubí. Nová okna, již dnes mají rekuperaci dokonce zabudovanou v rámech.

Při výměně oken, se na takové okno, vlastně vztahují 2 dotace. Dotace na zateplení - ta je na 1 m2, tedy větší plochy oken znamenají větší dotace a dotace na rekuperace, která je paušální, 75 000,- Kč. Jak vidíte, díky dotacím a novým technologiím, můžete dnes na starším domě i novostavbě, dosáhnout obrovských energetických úspor. Projekty pro dotace Nová zelená úsporám vypracovává firma Master energy.

Autor: Ing. Pavel Sýkora, energetický specialista
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Dotace na novostavby i svépomocí. V roce 2015 až 585 000,- Kč
Soběstačné domy
Vytápění pasivních domů


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Novostavbu bych nezateploval. Ale určitě  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 19. 4. 2015
 nebyla by někde fotka 30 cm polystyrenu?  - Autor: Karel Nádhera 19. 4. 2015
 Fotka 30 cm polystyrenu je třeba zde - Autor: klokota Vojtěch 19. 4. 2015
 Energetická chudoba na obzoru - Autor: Topolánek 21. 4. 2015
 Filozof Cílek mluví o blízké budoucnosti - Autor: Cílek 25. 5. 2015
 konec levné elektřiny - Autor: energetika 8. 6. 2015
 Tepelná ztráta 2,19 kW domu na fotce - Autor: Ing. Pavel Sýkora 10. 10. 2015

     



bydleti.cz


Životní styl