Zateplování staveb. Jaká je pravda?

Zateplování staveb. Jaká je pravda?

Kategorie: STAVBA

Většina lidí si myslí, že čím větší je tloušťka tím se víc ušetří, ale pravda je jinde: Je jedno, dáte – li 8 nebo 20 cm polystyrenu.



Obrázek zateplení_2To je dneska trend. Každý o tom mluví. Někdo již má zatepleno, jiný ještě ne. Co je a co není výhodné? Jakou volit tloušťku zateplení? Je jedno, dáte – li 8 nebo 20 cm polystyrenu.

 

„Na zeď dám 30 cm Porotherm, k tomu 20 cm polystyren, strop 20 cm skelné vaty. Co mi na to řeknete ?“  Bývá občas otázka stavebníků.

 

Pokud  má dům rozměr 10 x 10, 2 obytná vytápěná patra, zeď 30 cm Porotherm, a zateplíte jej 10 cm polystyrenem, snížíte tepelnou ztrátu o 7 kW. To má smysl. Pokud přidáte dalších 10 cm polystyrenu, snížíte tepelnou ztrátu už jen o 1,5 kW !

 

Tedy tloušťka polystyrenu 10 cm se zvětšila o dalších 100 % na 20 cm, tepelná ztráta se však snížila nevýznamně – o nějakých 1,5 kW.

 

Odtud pramení zkušenost mnoha stavebních firem. Říkají : „ Je jedno, dáte – li 8 nebo 20 cm polystyrenu. Výsledky budou přibližně stejné.“  A mají pravdu.

 

Druhý důležitý faktor je. Lidé si již zvykli, že zdi domu se mají zateplit. Ovšem podceňují strop. Přitom stropem utíká velmi mnoho tepla, u některých staveb to může být i 70 %.

 

ČSN proto jasně říká: Minimální tepelný odpor Zdi musí být R = 2, stropu R = 3. V zahraničí, i na Slovensku platí  R zdí = 3, R stropu = 5 !

 

Tedy, dle mého názoru by zateplení střechy mělo korespondovat se zateplením zdí. Mělo by tedy být o 1/3 lepší. U skelné vaty tloušťky 16 cm R = 3. Nadstandardně se proto dává tloušťka izolace střechy 24 cm. Viděl jsem již před lety dům v Kladně. Ve střeše měl 30 cm skelné vaty. Pokud v létě neotevřel střešní okno, v podkroví byla zima ! To je další dobrý důsledek kvalitního zateplení. 

 

Asistent energetického auditora p. Sáblík, se dokonce „vyřádil“. Zbyla mu skelná vata. Tak má 30 – 31 cm skelné vaty + 6 cm polystyrenu. Faktem je, že loni v zimě tam netopil, a teplota nikdy, i při tak dlouhé zimě, neklesla pod + 8 o C. Myslím, že tato tloušťka je ale zbytečná.

 

Autoři: Ing. Sýkora, p. Sáblík

zdroj: www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Zateplování staveb. Jaká je pr - Autor: Roman Šubrt 19. 4. 2007
 Pořád se to posiluje. Naposledy změnou vyhlášky - Autor: Ing. Sýkora 5. 11. 2011

     



bydleti.cz


Životní styl