Vrtané studny II.

Vrtané studny II.

Kategorie: STAVBA

Vrtaná, nebo kopaná studna? Která je pro mne výhodnější? Kopané studny jsou na ústupu. Zpravidla dodávají jen podpovrchovou, nebo povrchovou vodu. Nestabilní a horší kvality. Svépomocí kopat již dnes nejde. Ceny kopaných studní jsou od 3 600,- Kč /m do 4500,- Kč + DPH. Jaké jsou praktické zkušenosti?



Zkušenosti z praxe 

Účelem těchto zkušeností není vyděsit zákazníka, ale sdělit, že realizovat studnu  není  totéž, co koupit rohlík na krámě. Studna je speciální stavební činnost. Dílo. Náročné a odpovědné. Není to zboží. Většina studní se realizuje za půl dne. Max 2 dny. Ale může to být i velmi náročné. 

 

O tom  by se dala napsat kniha. Např. jeden známý u Luhačovic. Měl na kopci kopanou studnu 7 m. Kopání skončil na skále, dále nešlo tehdy ručně kopat. Loni chtěl více vody, přitáhnul vrtnou soupravu. Říkal si, je tam skála, bude se dobře vrtat. Omyl. Vrt, na stejném pramenu, 4 m vedle nenašel skálu ani v 54 m hloubky. Ale vody je tam dost. 

V Lutonině u Vizovic

vrtané studny 007.jpg

Jeden člověk dělal novostavbu. Nějaká firma mu dodala kopanou studnu. 6 – 7 m. Plná až po okraj. Říkal nám, chci tepelné čerpadlo, vody je zde dost.

 

Při čerpací zkoušce jsme studnu za půl dne vybrali. Byla pouze v jílu. Jak se dostali na skálu, dál již nekopali. Shromažďovala tedy pouze podpovrchovou vodu, která tekla pod jílem po skále. Firma ST Kodek vyvrtala vedle studnu ve skále, 20 m. Ve  12 m je puklina. Kvalitní voda ze skály, vysoce vydatná. A je problém vody vyřešen. 

Na Hornolidečsku

Známý má tepelné čerpadlo . Voda - voda. 6 m studnu vykopal za 2 dny. Betonové skruže si odlil sám. Topí spolehlivě již několik let, dotaci dostal. Jeho soused má taky tepelné čerpadlo voda – voda. Zde však již 7 m nemělo dostatečnou vydatnost. Musel vrtat 17 m. Na stejném podloží. O půl kilometru dál p. Dorňák m nový vrt. 6 m velmi těžkého jílu, zbytek skála. A to je u potoka. Vydatnost velmi dobrá.  


Zlín Lešná

Na kopci je obrovské množství vody. Nedávno jsme tam dávali tepelné čerpadlo 30 kW z hlubinných vrtů. ( Do vrtu 100 – 150 m se dá plastová hadice, ve které koluje líh). Nebylo možno odvrtat větší hloubku než 70 m. V zemi je tak obrovské množství vody, že ji nevyhodíte ani 2kompresory od Mercedesu najednou ! Nedokážete tedy technicky odvrtat hloubku větší, než 70 m.  

Vrtů je tedy více o hloubce 70 m.  Jeden vrt ještě nedávno přetékal vrchem. 

Lipina u Valašských Klobouk

Náhorní kamenná plošina. Jedna studnařská firma zde vrtala studny 70 m. Kodek zde vrtal 18 m studnu, pro tepelné čerpadlo pro penzion. Vody dostatek. 

Podbořany.

Objednávka zněla : 2 vrty, každý 80 m pro tepelné čerpadlo voda -  voda. Při realizaci se ze země v hloubce 20 m vyvalilo obrovské množství bílé vody s bahnem a zaplavilo ulici na kopci. Technicky nešlo dále vrtat.  Proto tam již několik let topí tepelné čerpadlo voda – voda a ne země voda – hlubinné vrty.  

Dneboh – Mladá Boleslav 

 60 m jílu, pod ním tlaková voda. Vrt se po odvrtání hlubinného vrtu na tepelné čerpadlo  zavřel, firma dostávala další 4 týdny kladivo ven z vrtu. Podařilo se.  

Mladá Boleslav

Štěrkové podloží. Kodek dodal studna za 1 den pro tepelné čerpadlo. 

Prostějov 

ST Kodek zde 14 dnů bojoval v píscích, štěrkách, podloží, kterému se každá vrtařská firma zdálky vyhne. Sám majitel říká, mám štěstí, že mi to vrtali kluci z Valašska. Ti jsou tvrdí. Místní firmy by to psychicky nevydržely.  Dnes je tam tepelné čerpadlo, které topí vodou  ze studny. 

Bílá Voda 

Jíly, skutečně bílá voda v zemi, velká vydatnost, ne hluboko. 

Lipno

Lipno je kamenná nádoba. Pokud by zde nebyla kamenná nádoby, Lipno by se tlakem vody rozpadlo. Vrtá se zde dobře. Velké  vydatnosti. 

Děčín 

Vedle lomu jíly, které postačují na pitnou vodu. 

Praha 

Zde se vrtá dobře. Je zde poměrně tvrdo. 

Kopřivnice

90 m Suchého jílovce. Vrt však byl na tepelné čerpadlo země voda. Nikoliv na vodu. Topí dobře. 

Buchlovice

Zde jsou oprávněné hloubky 70 – 90 m. Nejsložitější a nejzrádnější terén, co znám. Voda zde ale je. 

Havířov

Pod jílem štěrky. Velmi mnoho vody. Tepelná čerpadla voda – voda zde topí dobře a spolehlivě. 

Nový Jičín JZD

Studny 7, 14 m dávají spolehlivě vodu. V 70 letech však zdejší JZĎáci chtěli vrtanou studnu. Dotáhli vrtnou soupravu a vrtli 70 m. Tlak vody vytvořil gejzír. Byl problém vodu tryskající ze země zastavit. V zemi je zde tlaková voda.  

Nitra

Nad Nitrou je kopec Zobor. Kamenný. Je v něm dostatek vody. Hloubky jen 30 – 40 m. 

Bratislava

Různé podloží. Na rovině 12 m, na kopci i 50 m. Vody dost. 

Záhorí na Slovensku

Byla zde na kopci kopaná studna 6 – 7m. Plná až po okraj. Po provedení čerpací zkoušky se zjistilo, že má malou vydatnost pro tepelné čerpadlo voda - voda. ( topení ze studny). Pramen nalezen 12 hluboko. Dle map jíl. Ve skutečnosti od 8 m tvrdá skála. Pramen ve skále, ve vrtané studni,  je velmi vydatný, studna na kopci téměř přetéká vrchem. Tepelné čerpadlo topí výborně. 

Brno

Kámen, jíl, voda zde je. Záleží jak ve které lokalitě.

Pováží  

Zde jsou vydatné studny. Dávají až 25 l/s !!! To znamená, že z jedné nehluboké studny můžete napájet tepelné čerpadlo i 500 kW. Tím vytopíte půl vesnice, hotel, fabriku, nebo školu.

Tatry

Zde, i ve velkých výškách jsou vápencové pukliny s velkou vydatností. Lze požít i pro tepelná čerpadla voda – voda na hotely.

Statek na Valašsko  - Meziříčsku

Zde byl statek. Celé generace lidí nosily vodu do kopce. Pro koně, krávy,…

Vrt se realizoval vedle chlévu, 12 m, přetékal vrchem. Víte, co času a lidské práce bylo zde v minulosti investováno nazmar ?

Hulín

Kopali zde ručně studnu. V 5 m hloubky začal chlap řvát, ať ho rychle vytáhnou nahoru. Což se podařilo. Dolní studniční skruž zmizela beze stopy. Uplavala v tekutém písku.  Kopáče zachránili. 

Fryšták

Známý si zde nechal vykopat studnu 13 m od firmy. Po půl roce se uprostřed studny jeden studňák obrátil napříč. Tekuté písky. Firma když to viděla, nechtěla s tím mít nic společného. Známému se podařil studňák vrátit zpět svépomocí.

Takových příběhů jsou stovky. I studny co hořely, apod.

Studnařská firma Kodek nabízí slevu na vrtané studny 20 % + hydrogeologický průzkum zdarma (platí pro kraj Zlín, Nový Jičín).  Další oblasti se řeší individuálně).  Při realizaci vrtu .  Firma má  8 let zkušeností, stovky realizací, možnost soudního znalectví na studny. Studnu lze dodat i na splátky.Poradenství zdarma na tel. 603518966. Pan Petrůj. Dle zákona č. 254/2001 Sb. Voda představuje v dnešní době jeden z nejcennějších přírodních zdrojů.

Vrtejte  studny, dokud to jde. 

zdroj: www.kodek.cz

autor: Ing. Sýkora      

 

Související články:

Vrtané studny I.

Studny zdarma

                                     


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Vrtané studny II. - Autor: koda 8. 2. 2008

     



bydleti.cz


Životní styl