Vrtané studny I.

Vrtané studny I.

Kategorie: STAVBA

Vrtaná, nebo kopaná studna? Která je pro mne výhodnější? Kopané studny jsou na ústupu. Zpravidla dodávají jen podpovrchovou, nebo povrchovou vodu. Nestabilní a horší kvality. Svépomocí kopat již dnes nejde. Ceny kopaných studní jsou od 3 600,- Kč /m do 4500,- Kč + DPH. Vrtané studny jsou vydatnější a levnější.



vrtané studny 007.jpgKaždá studna má své výhody a nevýhody

 

V době cca 10 let zpět došlo k podstatnému snížení hladiny spodních vod. Tam, kde se dříve vrtalo 12 m, dnes  se vrtá 17 – 20m. To je další argument ve prospěch vrtaných studní

 

Hydrogeologické mapy

 

Dost lidí se snaží argumentovat tím, že na celém území ČR jsou zpracované hydrogeologické mapy. S určitou pravděpodobností tak lze říci, jaké kde je podloží, s jakou vydatností podloží lze počítat. Jsou ale značně nepřesné, navíc odborníci tvrdí, že po záplavách velmi nepravdivé.

 

Průměr studny

 

Průměr vrtané studny není příliš rozhodující. Hydrogeologové s vysokoškolským vzděláním byli v Krkonoších na vysokohorských realizacích fy KODEK  příjemně překvapeni, jak obrovské množství vody dávají vrty   o průměru cca 160 – 175  mm. Oni byli dříve zvyklí pouze na 300 mm. Ty jsou pochopitelně dražší nikoliv však vydatnější. Vydatnost studny záleží na tom, kolik vody dá podloží, nikoliv jaký je průměr vrtu, nebo studny. Určitě bych měl strach ale doporučovat zákazníkům průměry kolem 100 – 110 mm. Některé  vrtací firmy  tyto „ďupky“ realizují.

 

Jsou to spíše zlatokopové. Rychle vyvrtat a zmizet, je jejich heslo. Někdy bohužel zmizí i bez dovrtání studny. Začnou, ale nedodělají. Takových nedodělaných studní je bohužel hodně.

 vrtané studny 007a.jpg

Dalším problémem u malých průměrů studní je nutnost použít mnohem dražší  ponorná čerpadla. Musí být velmi úzká cca 75 mm, aby vůbec do studny vešla. Běžná nerezová ponorná čerpadla mají průměry kolem 95 – 100 mm. Ta by tam nevešla.

 

Už vůbec není možno do vrtaných studní 100 – 110 mm dát 2 ponorná čerpadla. Což je dnes častá věc. Někteří lidé vrtají studny společně se sousedy. Každý si tam dá svoje ponorné čerpadlo.  Ale i běžné rodinné domky mají 2 nerezové ponorky v jednom vrtu. Jedna například na tepelné čerpadlo, nebo kropení zahrady ( zde je nutný větší  průtok, ne tlak), druhá na zásobování domu vodou. ( zde je nutný vyšší  tlak 3 – 6 atm nad studnou !) Naopak i  300 mm vrt může být pro zákazníka opět nevýhodný. Tyto velké vrtné soupravy používají kompresory cca 24 atm. Může se stát, že tímto tlakem „zalepí“ vrt.

 

Podobně špatný vliv na vydatnost studny mají vrtné soupravy, které používají výplach vodou. Mohou studnu – pramen zalepit.

 

Nedodělané studny

 

Ne každá vrtací firma má technologii do různých podloží. Proto např. přijede rádoby zkušená vrtací firma, po dvou dnech, když se jí nedaří,  to zabalí, a odjede.

 

I Mercedesy (vrtné soupravy za 16 milionů) mohou mít potíže. Nedávno jeden Mercedes vrtal 12 m studnu u Hulína 14 dnů. Když uvážíte, že kompresor malé vrtné soupravy má spotřebu „jen“  200 l nafty za den, a Mercedes má mnohem vyšší, už víte, proč firmy odjíždějí od nedodělaných studní.

 

Umění

 

Vrtání studní je umění. Ne věda. Přesto, že 2 firmy mají stejnou techniku, jedna Umí, jiná ne. Vrtání studní je speciální stavební činnost. Když upnete kus „železa“ do soustruhu ve fabrice, nic Vás nemůže překvapit.  Při vrtání studní je to právě naopak. Až vrtnete do země, teprve vidíte, co tam je. Jaké podloží.  Hydrogeologické mapy jsou značně nepřesné. Stává se, že i 2 vrty, 4 m vedle sebe mají úplně odlišné podloží !

 

Speciální vrtná souprava do jílů, štěrků, písků

 

Mercedesy, i jiná důlní těžká technika používá vrtání kladivem, příklepem. To  znamená potíže  měkkých materiálech. V hloubce 10 m je tlak vody tak silný, že kladivo přestane klepat. Velmi zajímavá je proto vrtná souprava PZV od firmy  ST KODEK, určená pro vrtání v tomto podloží. Nepoužívá kompresor, nezatlačí vám vodu do země. Nezalepí pramen.

 

Životnost studny

 

V celku u vrtaných studní není problém. Vyjma maloprůměrových 100 – 110 mm. V Lípě u Zlína si jeden Lékař nechal vyvrtat studnu 110 mm. Na tepelné čerpadlo systém voda – voda. Tedy, vodou ze studny i topí. Již při investici je zde nevýhoda. Je nutno použít mnohem dražší ponorná čerpadla – užší. 75 mm. To udělal. Přesto jeho studna měla životnost jen 1 rok. Poté došlo zemními tlaky k malinkému zdeformování studniční pažnice. ( trubky ve studni, která je zde místo betonových skruží, které se používají u kopaných studní). Ponorné čerpadlo již nepůjde nikdy vytáhnout. Je zde navěky uvězněné. Proto musel vedle vyvrtat druhou studnu. Stejně tak, u těchto maloprůměrových studní může být problém, spadne li vám do studny kamínek. Již ponorné čerpadlo nikdy nevytáhnete. Optimální se mi jeví rozměr 160 – 170 mm, minus  pažnice.

 

Rizika podnikání studnařského řemesla

 

Studnařství je hodně náročná činnost. Znám vrtaře, kteří po pár letech vrtání „propadli alkoholu“.  Další si koupil vrtnou soupravu za 16 milionů a skutečně se zbláznil. Splácel leasing, nedařilo se mu, jak si představoval. Je to hodně náročné na nervy. Do poslední chvíle nemáte jistotu, jak dílo dopadne. Je zde pouze pravděpodobnost, i když mnohdy šplhající ke 100 %, díky zkušenostem. Je to ale boj s přírodou.

 

Jeden Slovák si koupil 6/5“ kladivo na vrtání studní. 250 000,- Kč. 3 den provozu jej utrhnul v hloubce 60 m. Samozřejmě že už jej nikdy nedostal zpět. Utrhnutí kladiva může být snadné. Pokud se ve vrtu utrhne kámen, spadne nad kladivo, jsou velké potíže s vytáhnutím kladiva, v řádu set tisíc Kč.

 

Velmi výkonné kompresory, které se k vrtání používají jsou v řádu milionů. Jsou „neopravitelné“. Nemůžete udělat nový výbrus, musíte koupit celý nový blok válců. Cena 600 000,- Kč. Výrobci kompresorů si tímto zajišťují práci pro svá prodejní střediska. Tyto mají ze servisu mnohem větší příjmy, než z prodeje nových kompresorů.   

 

Dobrý pocit

Studnařství je jako droga. Úžasně dobrý pocit, když někomu vyvrtáte studnu. Dal jste mu zdroj. Do smrti bude mít zdarma čistou vodu.  Ne výrobek , který časem zestárne a pak se vyhodí. A voda začíná být dnes velmi vzácná surovina. 

Pokračování: Vrtané studny II.

 

zdroj: www.kodek.cz

autor: Ing. Sýkora    

 

 

Související články:

Studny zdarma 

Vrtané studny II.                                      

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Vrtané studny I. - Autor: M. Dlouhý 2. 12. 2007
 Ano, studnařské firmy jsou různé.  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 28. 6. 2012

     



bydleti.cz


Životní styl