Voda na stavbách

Voda na stavbách

Kategorie: STAVBA

sertraline alcohol interactions

sertraline and alcohol reddit redirect

Voda na stavbách může být velký, rychle devastující, problém. Zvláště na novostavbách, nebo i starších domech. A nejen v době potop a zátop.



Bez vody není života. Ovšem, všeho moc je příliš. Před vodou neutečeš, je horší než oheň. Toliko lidová moudrost.

„S vodou se nebojuje, vodě se ustupuje,“ říká p. Pekárek z Poteče.

O vodě by se dalo mluvit hodiny.

Jinak, voda, ve srovnání s vlhkostí, devastuje stavbu rychle. Nejste si proti vodě jistí ani na kopci, ani ve svahu. Právě naopak, domy a stavby na kopcích a ve svahu mívají s vodou často problémy, protože stavebníci a projektanti si myslí, že se jich „voda na kopci netýká.“

Vysoké Pole. Jsou zde 2 domy, téměř na vrcholu kopce, pod hřištěm. Když prší, z hřiště teče potok, po svahu dolů. Povrchová a podpovrchová voda. Do 1. domu dříve tekla dveřmi do obýváku. Později si vymlela cestu pod základy. Nyní tedy již do obýváku neteče, ale dům na kopci má podemleté základy. Když to soused viděl, a začínal stavět, nedělal sklep, ale kolem domu udělal obrovskou melioraci – navezl do ní cca 13 Tater kamene. A s vodou má klid.

Voda na stavbách

Zlín

Jsou zde domy pod svahem. Lidé, kteří si udělali zámkovou dlažbu, po roce dvou zjistili, že tato se jim zvlnila jako na moři, na vlnách. Podloží je jíl, který pracuje v součinnosti s podpovrchovou vodou po deštích. Jinak se tato voda i ráda tlačí do sklepů.

Púchov

Je zde dům na rovině, daleko od Váhu, daleko od kopce. A přesto se na jaře a po deštích objevovala ve sklepě voda, přesto, že hladina spodních vod je několik metrů pod sklepem.
Šlo o podpovrchovou vodu, které tekla občas, pravděpodobně z kopců.

Napouštění přehrady

Na Severní Moravě napouštěli přehradu. V blízké vesnici všem popraskaly sklepy a zaplavila je voda. Jen jeden občan včas prorazil betonovou podlahu ve sklepě. Dírou proudil do sklepa 50 cm vodotrysk. Tlakové voda. Později sklep armoval, díru utěsnil a vodu odčerpal.

Studny vrchem přetékající

I studny na kopci, po vyvrtání, mohou mít přeliv – tedy přetékat vrchem.

Septiky

Jsou zvláštní zemní stavby (vodní díla). Mnohdy je majitelé i 30 let nevyčerpávají a pak se diví, že v okolí mají všichni ve studních bakterie. Tedy znečištěnou vodu.
Vím o člověkovi, který vybetonoval septik a ještě před napuštěním mu tlak spodní vody prorval dno. Ono, tlak je obrovský. Pokud by dno bylo 3 x 4 m ve hloubce 1 m pod hladinou spodní vody, působí na dno septiku 12 tun. Museli by jste tam mít traverzy, aby to dno vydrželo. Takových septiků s proraženým dnem jsou v ČR statisíce.

Čističky

Budovali na 1 stavbě 2 obrovské čističky. Vedle jámy udělali odčerpávací jímku. (díru do země). Čističky o váze mnoha tun osadili a na víkend odjeli pracovníci domů. Spořivý vrátný, vzpomínaje na Forum mladých s jejich všetečnou otázkou – Nesvítí někde zbytečně? –
Vypnul na víkend čerpadlo vody. I byli všichni v pondělí ráno po příchodu na stavbu udivení, tlak vody zvednul a vyrval ze země mnohatunové čističky.

Trenčín

Známý, stavař, buduje dům na kopci. Díky tlaku zeminy mu již 2 x praskla opěrná zeď, ještě před dokončením stavby. Tlak zmáčené zeminy je obrovský.

Hrady

Hrady měly dříve perfektní odvodnění. Poslední léta se odvodňovací drážky nečistí a spadla zeď ( hradba) nedobytného hradu Trenčín. Stejně tak se nečistily odvodňovací vrty a výkopy na pevnosti Špilberk v Brně a spadla tam část hradeb v červnu 2010.

Odčerpávání zatopených sklepů

Po záplavách, může být špatné řešení. Stalo se, tuším v Tlumačově, že hasiči odčerpali vodu ze zaplavených sklepů a tlak vody zbortil základy a 3 domy spadly.

Jakmile si podpovrchová voda jednou najde cestu do vašeho sklepa, bude se tam vracet stále častěji.Vodě je nutno včas věnovat pozornost, ještě před hrubou stavbou. Je to levnější a efektivnější. Staří zedníci (dnešní čerství důchodci) věděli přesně, jak se bude chovat voda na stavbě. Jsou to odborníci. Takové odborníky dnes již těžko budete shánět a proto jsou potíže s vodou na stavbách, a padají i hradby.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.studnyavrty.cz, www.kodek.cz

--------------------

 

Angličtina Brno
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 žádost o radu. Mám dům na skále, v kopci - Autor: Jeseníky 19. 6. 2012
 Dobrý den, Vaši vlhkost v domě  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 19. 6. 2012
 Pod Motolem se objevilo jezero. Pavilon se pohnul - Autor: o 10 cm.  15. 8. 2012
 Voda - Autor: Hugos 30. 6. 2016
 Odvodnění zkazilo kostel  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 23. 9. 2017

     



bydleti.cz


Životní styl