Stavíte svépomocí? Nezapomeňte na bezpečnostní prvky

Stavíte svépomocí? Nezapomeňte na bezpečnostní prvky

Kategorie: STAVBA

Známe to všichni. Na stavbě se čas od času objeví situace, která si žádá dodržení bezpečnosti. Vy si ale říkáte, proč byste kvůli pár minutám nasazovali bezpečnostní přilbu? Jenže stačí chvilka nepozornosti a neštěstí je na světě.



Statistiky International Labour Organization však uvádí, že náklady vynaložené na léčbu a ošetřování pacientů s pracovními úrazy ročně vyšplhají na 3 miliardy amerických dolarů.

Právě na stavbách svépomocí se bezpečnostní prvky často opomíjejí. K hlavním argumentům patří, že jsou nákladné a zbytečné. Pamatujte ale na to, že na stavbě zodpovídáte nejen za sebe, ale i za zdraví všech zúčastněných osob.

Co říká stavební zákon?

Z hlediska legislativy se stavební bezpečnost řídí poměrně starou vyhláškou ještě z dob minulého režimu. Konkrétně bezpečnostní prvky rozebírá §9 vyhlášky č. 48/1982 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

Vyhláška mimo jiné říká, že součástí projektu musí být dokumentace bezpečnostních prvků, které musí zahrnovat každý projekt. Bezpečnostní dokumentace také patří k jedné z podmínek udělení stavebního povolení. Před žádostí o stavební povolení si tak u projektanta tyto prvky ohlídejte a při stavbě se jimi řiďte.

stavba

Na nedostatečné bezpečnostní prvky doplatíte u pojistného plnění v případě úrazu. Dodržení bezpečnosti je jednou z prvních věcí, o které se likvidátoři zajímají. V případě problémů s nimi dochází k neplnění pojistky v původním rozsahu.

Bezpečnostní prvky na stavbě svépomocí

Při stavbě svépomocí se spoléhejte především na zdravý rozum. Základním vybavením staveniště by měly být bezpečnostní přilby pro práci na lešení a ve výškách. Dodržujte také zásady kvalitního osvětlení a veškeré okraje dostatečně označte například reflexní páskou.

Bezpečnost na stavbě zajistí i kvalitní nářadí a příslušenství. Veškeré kabely vrtaček, brusek a dalších strojů mějte v perfektním stavu. V případě poškozené izolace kabel opravte nebo nářadí vyměňte. Při práci s nářadím také nezapomeňte na rukavice a bezpečnostní brýle.

Velká část úrazů se stává při práci ve výškách. Při nanášení fasády se nespoléhejte na rezavé lešení od souseda, ale raději si lešení pronajměte. Půjčovna lešení vám poskytne kvalitní konstrukci s bezpečnostními prvky a zároveň zajistí vaše zaškolení. Půjčovny vám také pronajmou zábradlí pro zabezpečení okrajů a certifikované žebříky.

Bezpečnost na staveništi nepodceňujte. Dodržení základních principů sice vyžaduje další investice, ty se vám ale vrátí v podobě bezpečného prostředí, ve kterém se můžete plně soustředit na vaši práci. Zlomená noha ani žádná jiná zranění za to jednoduše nestojí.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl