Stavba domu pozpátku

Stavba domu pozpátku

Kategorie: STAVBA

Stavba domu pozpátku. Tento dům staví investor svépomocí. U Žatce. Je to Ytong 30 cm + 16 cm polystyrenu. Plocha 120 m2. Žádá dotaci 185 000 Kč.



vedlejší ulici vidíte dům jeho sestry, na kterém "se vyučil", můžeme – li to tak říct. Staví tedy již druhý dům. A důkladně, přitom ale ne draze. Na fotce vidíte základovou desku, hrubou stavbu, střechu, okna, dveře. Ve stavbě má aktuálně 1,7 milionu Kč. Celkový rozpočet má 2,7 milionu Kč. Stavebník má zásadu: nešetřit na materiálu. Základová deska zvoní jako kovadlina. Stavebník říká " Než bydlet v paneláku a platit 50 000 Kč ročně, tak raději bydlet v mnohem větším baráku a platit mnohonásobně méně." Opravdu, práce svépomocí výrazně zlevňuje stavbu. Myslím, že včetně pozemku to bude mít cenu tak 5 - 7 milionů, po kolaudaci, spíše 7 milionů Kč , inflace je rychlá, rotačky na tisk peněz jedou naplno,....a ještě tomu říkají Záchranný plán pro Evropu a dluh budou splácet naši potomci do roku 2058. Ale zpět na stavbu.

Stavba probíhá pozpátku.

tedy základová deska, pak obvodová zeď, střecha okna. Pak dříve, než omítky dělá rozvody rekuperace, podlahové topení, po zálivce podlahového topení se bude dělat kotelna. Pak teprve rozvody elektřiny, strop a omítky. Důvod stavby pozpátku je jiný než obvykle. Je zde protiradonová folie, aby se nepoškodila. Běžně se postup stavby pozpátku v tomto kraji užívá, pokud chcete mít práci pro řemeslníky na zimu.

kotelně bude jako obvykle tepelné čerpadlo s měděným zemním kolektorem. Tedy země voda. Měď je měď. Měděný zemní kolektor má mnohem vyšší účinnost a výkon než plastový zemní kolektor. Je zde méně přestupů tepla a lepší tepelná vodivost. Fyzika je fyzika. Obdobný dům v lokalitě Moravské Sibiře, se stejným tepelným čerpadlem, má celoroční náklady na topení a teplou vodu pouhých 1 800 kWh elektřiny, tedy cca 3 550,- Kč. Neznám stejný nebo lepší dům, který by měl stejnou nebo nižší spotřebu energií bez fotovoltaiky a bez teplovodních solárních kolektorů.

dům

Tepelných čerpadel s měděným zemním kolektorem přibývá

Proto tepelných čerpadel s měděným zemním kolektorem je stále více, další už se instaluje 20 km dále. U Rakovníka. Jde o peníze. Tam bude ale v kombinaci s teplovodním krbem.

V tomto domě u Žatce bude řízené větrání s rekuperací tepla. S vývodem nad střechu a použitím tlumiče hluku. Samozřejmě teplovodní podlahové topení. Na podlaze bude linoleum. Jednoduché, levné, pohledné, není problém ho po letech vyměnit. Myslím, že ani dřevostavba by nevyšla levněji. Zděný dům je ale mnohem trvanlivější. Norma životnosti zděných domů je 4 x delší než dřevostaveb. "Ve srovnání s dřevostavbou se zděný dům i mnohem lépe prodává," říkají realitky.

dům

Dům, ve kterém jsou pouze jednoduché vysoce účinné technologie s dlouhou životností, nenáročné na servis a nezávislé na počasí, to je nejlepší zajištění na důchod.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Video k článku je zde  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 24. 3. 2021

     



bydleti.cz


Životní styl