Šikmá střecha změní tvář domu

Šikmá střecha změní tvář domu

Kategorie: STAVBA

Panelákové zástavby s plochými střechami z asfaltových pásů takřka bez výjimky vykazují již po několika letech problémy se zatékáním. Voda si přitom cestu nachází zcela nevypočitatelně, a tak se mokré skvrny a plíseň může objevit na stropech, stěnách i podlahách prakticky v kterémkoli poschodí.



Obrázek zastřešení1Konstrukční systém

Jedno z trvalých, rychlých a také vzhledově atraktivních řešení je zastřešování plochých střech pomocí systému Lindab Roof.  Je na principu tenkostěnné ocelové konstrukce, kterou je možno změnit plochou střechu v šikmou. Šikmá střecha zcela změní výraz domu a zbaví nájemníky jednou provždy nepříjemností se zatékáním. Nevzhledné paneláky se promění v příjemné  moderně vyhlížející domy. Tuto úpravu také většina investorů spojuje se zateplením domu a pestrobarevnými fasádami sladěné se střechou.

Existují dvě základní varianty - nízké zastřešení a obytné nástavby. Konstrukční systém  Lindab Roof dovoluje vystavět střechu prakticky s jakýmkoli tvarem a sklonem. Použitý materiál jen minimálně zatěžuje původní konstrukci, u nízkého zastřešení dosáhne vlastní hmotnost kolem 10 kg/m2, u obytných nástaveb je pak celá stavba 3x lehčí než pórobeton a až 10x než cihlový nebo betonový skelet.

Společnost Lindab dodává nejen kompletní střešní systém, resp. celou nosnou konstrukci obytné nástavby včetně podrobné stavební dokumentace, ale pro investory nebo zadavatele připravuje také návrh stavby včetně výměr a odhadu nákladů na stavbu.

 

Opatření proti vlhkostiObrázek zastřešní2

Hlavní sporná otázka je v technologii, kterou je krytina pokládána. K zatékání dochází totiž především ve spojích, kterých jsou na každé střeše  desítky. Objevit místo havárie bývá i pro zkušené montážníky oříškem, protože zatékání se uvnitř domu projeví na zcela jiném místě, než k němu došlo. Léty nashromážděná vlhkost ve starých vrstvách střešní krytiny zůstává a pouze se svrchu zakryje. U všech nástaveb firmy Lindab se proto hned po zastřešení vyřeže v původní krytině dostatečné množství otvorů, kudy může vlhkost přirozeně  odvětrávat. Teprve později se pod novou šikmou střechu pokládá finální izolace. Na střešní krytinu z ocelového pozinkovaného plechu chráněného vrstvou polyesterového laku je záruka 15 let, životnost materiálu je podle zkušeností ze Švédska, kde Lindab dodává materiál pro stavby již od roku 1959,  až šedesát let.

 

Tepelná izolace

Technologie lehkých ocelových konstrukcí  pro obytné nástavby s využitím moderních izolačních materiálů umožňuje při splnění horních limitů stavebních norem použít celkovou šířku stěn 25 cm, což je ve srovnání například s Porothermem téměř poloviční šířka. U domu s obvodem stěn 80 m touto technologií  získá investor  navíc 12 m2, což je při ceně 30 000 Kč/ m2  úspora 360 000 Kč. K dosažení doporučeného tepelného odporu tak postačí použití 150 mm minerální vaty mezi profily a na fasádě 50 mm polystyrenového zateplovacího systému s minerální omítkou.

 

Efektivní výsledek

Ocelová konstrukce vyráběná z 15% až 100% recyklované oceli zjednodušuje celý proces výstavby. Možnost prefabrikace umožňuje rychlou a přesnou montáž, jelikož profily jsou vyrobeny v potřebných délkách. Na stavbu nejsou nikdy dodány zkroucené, zkosené či jinak deformované či poškozené. Technologie lehkých ocelových konstrukcí šetří namáhavou práci, ocel se jednodušeji montuje, staveniště je čistší a mechanici nepotřebují těžká zvedací zařízení na dlouhou dobu.  Zastřešení klasického panelového domu, které provází i příznivá cena, trvá od 4 do 6 týdnů.

Tenkostěnná ocelová konstrukce minimálně zatěžuje původní stavbu, která může být jakéhokoliv typu. Totéž platí pro tvar a sklon střechy. Moderní materiály používané na opláštění a izolaci zajišťují maximální tepelný i protihlukový komfort pro nové nájemníky.

V nabídce je  patnáct barev střešní krytiny od klasické červené a hnědé, přes modrou, bílou až po nejnovější odstín mědi. Okapový systém Lindab Rainline je nabízen v osmi barvách. 

U nízkého šikmého zastřešení lze použít vnitřní nebo klasické venkovní odpadní svody. Většinou se uplatní napojení nových okapů na původní odvodnění ploché střechy, čímž se snižují investiční náklady.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl