Septik, jímka na vyvážení, čistička.

Septik, jímka na vyvážení, čistička.

Kategorie: STAVBA

Septik, jímka na vyvážení, čistička, ČOV. Víte, co je to za pojmy? Jaký je mezi tím rozdíl ? Lidé si tyto pojmy často pletou. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl?



Septik

 

Septik je  nádoba, zpravidla o obsahu 4,5 3 , do které je přiváděna splašková voda. Nyní bývá většinou 3 komorový. Dříve se realizovaly betonové. Nyní se dělají plastové, s podbetonovaným dnem.

Tuhé i tekuté odpady zde vyhnívají, „vyčištěná“ voda je pak odváděna do kanalizace, popř. do vodoteče. ( potoka). Poslední oficiálně realizované varianty měly dokonce na výstupu koksový filtr. Septiky pracovaly bez přístupu elektřiny.

Dnes už Vám příslušní vodohospodářský orgán septik nepředepíše. Nesplňuje požadavky kladené na vyčištěnou vodu. Pokud se septiky instalují, tak pouze u rekonstrukcí domů, kdy byly předepsány ( povoleny) v minulosti.

 

Jímka na vyvážení

 

Tuto variantu Vám může dnes předepsat příslušný vodohospodářský úřad k novostavbě rodinného domu. Zpravidla si můžete vybrat. Mezi čističkou odpadních vod a jímkou na vyvážení. Jímka je levnější ( samotná plastová nádoba cca 4,5 m3 bývá v ceně cca 18 000,- Kč) . Má pouze přítok. Nemá odtok. Vyváží se nákladním vozem – „ fekálem “. Což je poměrně drahé. Dost lidí má jímky na vyvážení a nikdy nic nevyváželi. V budoucnu už to nebude možné. Bude nutno doložit doklady o vývozu jímky na vyvážení. Jeden vývoz je v ceně 1000 až 6000,- Kč. Roční provoz jímky na vyvážení – likvidace splašků Vás klidně může stát cca 30 000,- Kč.

 Obrázek jímka

 

Čistička odpadních vod (ČOV)

 

Je zařízení, do kterého přivádíte splašky. Zde jsou vyčištěny působením bakterií. Odvodní vyčištěná voda je odváděna do vodoteče ( potoka ), nebo zasakována do země. Dle kvality vyčištění ji lze opět použít např. pro závlahu zahrady. Je nutno dbát na kvalitu čističky při nákupu. Dříve používané čističky nebyly příliš spolehlivé. Měly např. buben, nebo kolo, které se pomalu otáčelo. Tím se voda prokysličovala. Na něm žily bakterie, které čistily vodu.  V čističce je velmi agresivní prostředí. Elektromotory, řemenice, převody, řetězy – to vše velmi trpělo. Proto byly čističky nespolehlivé.

Nepomohlo ani použití nerezi.

Dnešní moderní, účinné čističky odpadních vod jsou celoplastové. Nepodléhají opotřebení. Prokysličovací vzduch je do nich přiváděn z vně umístěného dmychadla. Bakterie žijí v kalu, který je přečerpáván mezi jednotlivými sekcemi proudem vzduchu ( mamutkovými čerpadly).

Kvalitní ČOV má řešen i nátok nárazové vody při vypuštění vany, sběr plovoucích nečistot z hladiny, dopravu a uložení do vyhnívací zóny, vzduch se dá programovat dle obsazení domu obyvateli. Čističky produkují kal. Ty méně povedené dokonce i 1 x za měsíc je nutno odkalovat. Ty kvalitnější cca 1 x za 1,5 roku. Některé kvalitní mají i to řešení, že neodebíráte kapalný kal, ale tuhý. Což zjednodušuje manipulaci. Kal je výborné hnojivo. Náklady na provoz domovní čističky odpadních vod jsou velmi nízké. Cca 2000 Kč/rok.  Cena čističek jsou kolem 50 000,- Kč. Lze však na ně získat dotace.

 Obrázek čov 1Obrázek čov 2

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vpravo na obrázku je právě instalovaná ČOV před zahrnutím zeminou. Hnědá barva je ideální na zahradu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Ing. Sýkora

 

www.cisticky.com


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl