Rekuperace, vzduchotechnika v rodinném domě, aneb konec masných vlasů.

Rekuperace, vzduchotechnika v rodinném domě, aneb konec masných vlasů.

Kategorie: STAVBA

Rekuperace je výměník, který odebírá teplo ze vzduchu, který odchází z domu, a předává toto teplo vzduchu, který do domu je přiváděn.



Dnes se velmi často projektuje do Nízkoenergetických rodinných domů.

 Obrázek Rekuperace bydlení

 

1 = rekuperace

2 = topný kotel 

3 = Zásobníkový  ohřívač vody 

4 = Regulace 

5 = Čerpací stanice 

6 = Solární kolektor 

A = Sklep 

B = Obývací pokoj 

C = Koupelna/WC 

D = Kuchyň 

E = Obývací pokoj

F = Venkovní vzduch 

G = Odpadní vzduch

 

 

 

 

 

Výměna vzduchu je nutnost

 

Hygienická norma stanoví, že polovina vzduchu v místnosti se musí za hodinu vyměnit. Jinak jsou dospělí unavení, děti nemocné, šíří se plíseň. Dříve s tímto nebyl problém. U dnešních moderních těsných oken již tento problém může nastat.

 

Řízená výměna vzduchu 

 

Pokud se rozhodnete pro rekuperaci, získáte : řízenou výměnu vzduchu.Získání odpadního tepla. Cca 3 kW v zimě odchází ven vzduchem. Z toho 50 % ( teoreticky i 80 %) vám může ušetřit rekuperace. Rotační rekuperace má vyšší účinnost, než stacionární. Hlavní přívodní a odvodní potrubí je nutno dimenzovat cca na 200 mm. Průduchy do pokojů mají přívodní potrubí cca 80 mm. Pokud nemáte v každé místnosti dvojí potrubí – přívod i odvod vzduchu,  je nutno nepoužívat prahy pod dveřmi. Aby se snížilo šíření  zvuků  potrubím, koncovky – výústky i cca 2 m potrubí  se provádí  jako protihlukové. Jenže zase mají aerodynamický odpor a zvyšují nároky na ventilátor.

 

Klima

 

Klima :  Není v těchto objektech, se vzduchotechnikou, příliš příjemné. Na kůži máte pocit, že Vás něco malinko jako by škrábe. Jako na výstavišti, nebo veletrhu. Kůže ve vyšší míře vylučuje maz.

Znáte to z auta. Když jezdíte autem každý den, více kilometrů, musíte si vlasy umývat každý den. Jsou masné. Pokud autem nejezdíte, tak postačuje 1 x za 3 dny. Vlasy se Vám nemastí kvůli pracovnímu vypětí, ale kvůli klimatu. Tyto negativní vlastnosti zde budou, přesto že rekuperace je správně navržena a rychlost vzduchu  není vyšší než 0,2 m/s. ( tedy vánek). 

 

Další záležitost jsou bakterie žijící v potrubí. Tím i „vůně“ vzduchu z tohoto potrubí. Tyto informace jsem získal od majitele „vzduchařské“ firmy. Kterou montáž rekuperací živí. Je můj známý, poskytnul mi jiné informace, než nějaký prodejce. Už můj strýc z vesnice  říkával : „ průvan nemajů rády ani muchy. To je jed“.  Něco na tom bude.   Za rozvody zaplatíte cca 60 – 90 000,- Kč. Rekuperační jednotka 20 – 90 000,- Kč. Nejlepší výměnu vzduchu má vyřešenu p. Kůdela.

 

Konvektory

 

Konvektory :  nebo – li topné žlaby. Často se používají k dotápění pod velkými skleněnými plochami. ( francouzskými okny). Projektanti se je snaží naprojektovat i tam, kde to není potřeba. Pokud jsou s ventilátorem, jde o foukání vzduchu.

Je – li  francouzské okno v místnosti s podlahovým otopným systémem, nebude se rosit. Nerosí se ani staré balkónové dveře v panelácích. Nová skla, ve srovnání se starými dveřmi, mají mnohem lepší parametry. Jsou výhodné  a vhodné do bazénových místností. Chlazení konvektorem je opět foukání studeného vzduchu.

 

 

Pokud máte dům solidně zateplen, letní chlazení zpravidla není nutné p. Kůdela . Ideální je chlazení podlahovým otopným systémem. Podlahovka se nerosí, a má obrovskou samoregulační schopnost v oblasti chlazení.  Pokud vám chlazení podlahovkou provede znalá firma, nebude podlaha nepříjemně studená. V místnosti bude příjemné klima bez průvanu.

 

Lze chladit i stěnovým topením, nebo stropním. To jsou všechno účinné způsoby bezprůvanového chlazení.

 

Do vzduchotechniky, tedy není nutno investovat, ani u nízkoenergetického domku, velké peníze. Mnohem důležitější je využití tepelného čerpadla a správné dimenzování podlahovky pro tepelné čerpadlo. U podlahových otopných systémů není nutno mít vysokou cenu, drahou značku ani více vrstev. 

Příjemný a energeticky úsporný dům, není otázka ceny. Ale vhodné volby komponentů.

 

Autor: Ing. Sýkora

zdroj:www.kodek.cz

 

Související články:

Nízkoenergetický dům na zlínsku

Podlahové topení snadno


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl