Radiátory - Jak se v nich orientovat?

Radiátory - Jak se v nich orientovat?

Kategorie: STAVBA

Dnes je na trhu spousta nabídek radiatorů. Radiátory mají různé ceny, různé provedení. Všichni jsou „nejlepší a cenově nejvýhodnější“. Jak se v nich orientovat ?



Žebrové radiátory

Dříve se používaly plechové žebrové radiátory. Tyto mají tu nevýhodu, že cca za 20 – 30 let netěsní. Výhodou při použití pro tepelná čerpadla  je velký obsah vody (nahrazují akumulační nádobu) a velmi dobrý přenos tepla. Ocel vede teplo velmi dobře. Pokud netečou, doporučuji neměnit.

 

Litinové radiátory

Litinové radiátory to jsou radiátory „ na pořád“. Nereziví, maximálně se může se schnout těsnění. Výhodou pro tepelná čerpadla je velký obsah vody. Nevýhodou špatný přenos tepla. Povrchová teplota litinových radiátorů je vždy o 3 – 5 0 C nižší, než teplota topné vody. Pokud je vlastníte, doporučuji neměnit.

 

Deskové ocelové radiátory 

Deskové ocelové radiátory  dnes nejpoužívanější otopná tělesa. Mají velmi dobré rozdělení přenosu tepla. Cca 50 % zářením, cca 50 % cirkulací vzduchu. Pro tepelná čerpadla se volí zpravidla vícedeskové. Dvojdeskové, trojdeskové. Tak aby splňovaly podmínku nízkoteplotního otopného systému. Přenos tepla je dobrý. Ocel vede teplo dobře. Mají dlouhou životnost. Napojují se tenkým měděným, potrubím, nebo plastohliníkem. Nevýhodou pro tepelná čerpadla je malý obsah vody. Tuto nevýhodu je nutno vyvážit instalací akumulační nádoby.

 

Hliníkové radiátory

Hliníkové radiátory to je dnes velký hit. Velmi dobře vedou teplo. Ve srovnání s běžnými radiátory jim postačuje cca o 10° C nižší teplota topné vody. Z tohoto hlediska jsou velmi vhodné pro tepelná čerpadla. Nevýhodou je malý obsah vody. Životnost je daná kvalitami instalační firmy. Pokud zvolí nevhodnou kombinaci kovů rozvodů, již v záruční době bude mít spoustu servisních zásahů.

 

Měděné radiátory

To je dnes špička otopných těles. Pokud za 80 let rozeberete měděné potrubí, nebo radiátory, budou zhruba ve stejné kvalitě, jako po montáži. Měď vede bez diskuze perfektně teplo. Při správné instalaci nepodléhá opotřebení. Nevýhodou je malý obsah vody, která je nutno vyvážit instalací akumulační nádoby. Výhodou je variabilnost výroby. Radiátory mohou být i rohové, různě zatočené, barevné provedení pastelové barvy, nebo leštěná měď. Cena těchto radiátorů přitom není vysoká. Cca jen 2 x vyšší, než ocelové deskové radiátory. Měděné radiátory zhodnotí stavbu, nabudí pocit luxusu. Jsou zvlášť vhodné do vlhkých prostor. Bazénů, saun apod.

 

Obrázek radiátory 

 

 Výhody měděných soustav:

- hladkost vnitřního povrch měděných trubek dovoluje v určitých případech použít

  potrubí menšího průměru

- malá tloušťka trubky při stejné světlosti snižuje váhu systému a umožňuje snadnější

  a v interiéru estetičtější zakrytí rozvodů.

- měděné trubky s optimální roztažností a výbornou tepelnou vodivostí zaručují snadnější   řešení systému bez dilatačních smyček (rohový radiátor )

- tvárnost měděných trubek umožňuje snadnou,rychlou a energicky nenáročnou montáž

- díky vynikající tepelné vodivosti mědi je u celoměděných soustav zaručeno velmi efektivní   předávání tepla

- snadné čistění vnitřních částí otopného tělesa

- nízká hmotnost (1000 x 600 x 85 mm - 14 kg)

- nízký obsah vody (1000 x 600 x 85 - 2 dm3)

- stavebnicový systém umožňující výrobu otopného tělesa na míru (rozměr, výkon, kopírování   rohů místností)

- možnost použití ve vlhkém prostředí

-univerzálnost pro jakýkoliv druh připojení u všech typů otopných těles

 

Technicky neomezená životnost. Pokud za 80 let z nějakého důvodu odmontujete radiátor,  bude ve stejném stavu, jako by jste jej včera namontovali. Barevné provedení : v ceně je libovolná pastelová barva. Za příplatek se dodává  leštěná měď. (Leštění se provádí  v chirurgických rukavicích).

 

Související články:

Nízkoenergetický rodinný dům bez zateplení - Fikce nebo zkutečnost?

Jak se dimenzuje výkon kotlů.  

 

Autor: Ing. Pavel Sýkora 

Zdroj: www.kodek.cz

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl