Příčky

Příčky

Kategorie: STAVBA

Z čeho a jak realizovat příčky? Možností je více. Dnes nejpopulárnější na příčky je sádrokarton. Pak Ytong, Porotherm a další. Každý systém má své výhody a nevýhody.



příčky 007c.jpgSádrokarton

 

Kdo jednou žil v bytě, který měl sádrokartonové příčky, víc už jej nechce. Velmi často se však dnes používá, zvláště na půdní vestavby. Říká se, že je levný, rychlý, dobře zvukově izoluje. Levný. Počítejme 200,- Kč / m + práce cca 200 Kč /m. Tedy obdobná jako Ytong, mírně levnější než Porotherm, dražší než neznačková cihla příčkovka. Je průzvučný a křehký. Když do něj bouchnete, máte díru. Rychle se staví. Není nutno mít zedníky. Není nutno hledat omítkáře – dnes nejúzkoprofilovější řemeslo na stavbách.

 

Neakumuluje teplo, ani chlad.  V létě je v půdních vestavbách vedro, v zimě zima. Jste nuceni tam dodělat klimatizaci. Výhodou je nízká váha.

 

YTONG

 

Dnes hojně užívaný stavební materiál. Rychle se z něj staví. Není nutno hledat pracovníky na omítky. Dobře tepelně a zvukově izoluje. Teplo ani chlad moc neakumuluje. Na omak je křehký a poměrně teplý.

 

Nevýhodou jsou praskliny. V Německu, než se vyskladní na stavby, rok se skladuje. V ČR ne, každá zeď pak popraská. Nutno zakrýt perlinkou, aby investor neviděl praskliny. Zvukově izoluje dobře. Asi 2 x lehčí než cihla. Rychle se z něj staví. Žádná malta, snad jen na uložení 1. šáru. 2 pytlíky lepidla Vím stačí na celou půdní vestavbu. Zedníci s ním rádi pracují. Doporučí Vám jej. Jako příčkovka postačí 7,5 cm. Šetří se tím místo. Tenké pevné stěny – více prostoru.

4 tvárnice do metru čtverečního a 40,- Kč /kus.

 

POROTHERM

 

Prodává se jako příčkovka. 7,5 cm a 10 cm. 7,5 se mi zdá být tenká. Málo pevná.  Chvěje se, když do ní bouchnete. Zasouvá se mezi sebe, tam asi vzniká vůle. 9 cihel do metra čtverečního. Cca za kus 56 Kč. Nutno přesně zdít. Náročné na zednickou práci. Nutno omítat. Cena strojní omítky 220 – 270 n,- Kč /m2. . Ruční 120

 

Kč / m2 + materiál. Perfektně rovné zdi.

 

příčky 007.jpg

 

Neznačková cihla příčkovka

 

Cihly jsou malé a těžké. Cca 5,60- Kč/kus. 36 kusů do metru. Cihla je nepřesná. Zeď bude křivá. Spotřebujete více omítky. Perfektně akumuluje teplo a chlad. Perfektně pevná. Jako beton. Náročnější na práci.  Svou akumulací tepla a chladu zajišťuje perfektní tepelnou pohodu.

 

  

Záleží na Vás, co si vyberete. Nelze jednoznačně říci, co je nejlepší.

 

Autor:Ing. Sýkora

zdroj: www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl