Přečerpávací jímka nebo čistička?

Přečerpávací jímka nebo čistička?

Kategorie: STAVBA

Kam s odpadem? Volit raději přečerpávací jímku nebo čističku odpadních vod?



přečerpávací stanice.jpg

 

 

Přečerpávací jímka je jímka, vybavená čerpadlem. Používá se tehdy, je - li dům pod úrovní kanalizace. Splašky je nutno přečerpat do kopce. Odtud již bývá spád do centrální čističky odpadních vod. Nebo se používá sekční ponorné čerpadlo v jímce, které přečerpává kaly až do centrální čističky.

 

 

Kolik stojí taková přečerpávací jímka?

 

Viděl jsem projekty, kdy včetně napojení, osazení, obetonování, byla cena 170.000,- Kč. Tedy podstatně dražší, než čistička odpadních vod. Oblast  Zlín - Kudlov. Přečerpávací jímky  akvatik, bez zabudování se zde prodávají již kolem 60.000,- Kč.

 

 

 

 

Shrnutí výhod a nevýhod:

 

Přečerpávací jímka

 - Stále se zdražující vodné stočné

- Dražší než čistička

- Přečerpávací čerpadlo je v agresivním   prostředí        

- Vyčištěnou vodu nezískáte

- Voda se čistí i desítky km daleko

 

Kvalitní čistička Akvatik 

- Velmi nízké provozní náklady                     

- Nižší investice                                            

- Vyšší spolehlivost 

- Možnost získání čisté vody zdarma                                        

- Čištění vody v místě znečištění 

                    

Spolehlivost

 

Je různá, dle dodavatelů. Známý chce stavět dům v jednom krajském městě. Stavební úřad ho nutí realizovat přečerpávací jímku. Aby odpad draze a složitě tlačil do kopce, do centrální kanalizace.  Přesto, že na pozemku má dešťovou kanalizaci, která ústí pár metrů vedle něj do potoka. Jinak mu nedá stavební povolení. Vedle jeho parcely je již dům. Tento má přečerpávací jímku. Je velmi poruchová.

 

Zlé jazyky tvrdí. Čerpadlo v jímce stojí cca 35 000,- Kč včetně sekacích nožů. Vzhledem k velmi agresivnímu prostředí (jímka na odpady) vydrží tak 2 roky. Zvlášť nepříjemné je čistit v zimě tyto sekací nože, když se na ně nalepí nějaký provázek, nebo textil.

 

Ekonomika provozu

 

Každých několik let musíte čerpadlo měnit. Budete - li si čerpadlo čistit sami, nemusíte platit servis. Je to ovšem hodně nepříjemná práce. Dále platíte elektřinu k přečerpávání odpadu. Pořízení jímky není levné.

 

Dále platíte vodné a stočné. Dle mého názoru je to jeden z nejdražších způsobů čištění odpadních vod. Výhodný je jen pro majitele kanalizací.

 

Vodné stočné máte cca 12500,- Kč /rok. K tomu všechny ostatní, výše uvedené  položky. Cena, až do Vaší smrti, jen poroste. V EU je již dnes 4 x vyšší. Ceny je nutno srovnat, říkají politici, monopoly,...

 

Cena pozemků

 

Cena pozemků, kde je územním rozhodnutím rozhodnuto, že zde musí být přečerpávací jímky, by měla být mnohem nižší. Vždyť za 50 let, do kanálu investujete skutečně částku v hodnotě milionů. 

 

Jak jednat na úřadech?

 

Monopoly mají dnes dlouhé prsty. Ke svým cílům využívají mnohdy i úřady. Právě úřady jsou naprosto nevyzpytatelné. Někomu dovolí cokoliv, jinému to samé zakážou. Známému řekl stavební úřad. "Hranatý vikýř Vám nepovolím. Jedině kulatý." Ten je ale výrazně dražší. "Co to pro Vás je. Taková půdní vestavba má rozpočet minimálně 600.000,- Kč".   Ale sousedovi jste to povolili. No vidíte, jaké je to škaredé. Vám to nepovolím. Ale ouřada povolil. Muselo se tam jen 2 - 3 roky chodit.

 

A co zákon?

 

Co na věc přečerpávacích jímek zákon?  Když chci mnohem ekologičtější a několikanásobně provozně levnější čističku odpadních vod. Brání mne občana, před úřady a monopoly nějak zákon? Je - li územním rozhodnutím rozhodnuto, nemusí se přečerpávací jímka realizovat, jen byly - li by investice neúměrné dosaženému užitku. Např. přechod přes vysokotlaký zemní plyn a pod. V Ústí nad Labem bylo rozhodnuto, že v dané části města se může vytápět jen předraženým dálkovým teplem. Ústavní soud, na základě žaloby občana rozhodl, že občan klidně může spalovat ekologicky uhlí. Ve speciálním kotli.

 

Jak postupovat?

 

Dosažení práva, cestou  soudního sporu je zdlouhavé (5 - 6 let). Já osobně bych do stavebního povolení "odkýval" přečerpávací jímku. Abych neztrácel čas a stavěl. Hned po obdržení stavebního povolení bych začal vyřizovat stavební  včetně územního rozhodnutí. Nedojde - li k soudu, do roka by se to dalo vyřídit.

Rozhodně bych usiloval o čističku odpadních vod.

 

Zpracováno dle informací pana Romana Kůdely: www.akvatik.cz

 

Vodní zákon. 

 

Zeptali jsme se Ing. Vlčka, z Vodních zdrojů. Toto je odborník, který danou problematiku řeší denně. Expert na Vodní zákon.

 

Dle vodního zákona lze udělit výjimku i na území, kde Územním rozhodnutím je stanoveno napojení na centrální kanalizace přečerpávacími jímkami. Realizuje se čistička odpadních vod do trativodu. Nebo podmokem ( zasakováním).

 

Zde by mohl být problém, realizovat podmokem, nebo zasakováním více domů. Jeden dům není problém. Pokud je na pozemku dešťová kanalizace, je běžnou praxí odvod vody z čističky do povrchových vod. Nutno doložit, v některých případech směšovací rovnici.

 

Precedens – vzniká zde nebezpečí precedensu. Ostatní lidé, mající složité, drahé a poruchové přečerpávací jímky, to budou chtít taky.

 

Termíny, lhůty.

 

Zpracování projektu 6 týdnů. S běháním po úřadech 2 – 2,5 měsíce. Není to tedy odklad stavby na rok. Lze tedy na přání vypracovat dokumentaci k tomuto řešení,. Místo přečerpávací jímky realizovat pro občana mnohem výhodnější čističku odpadních vod.

 

" Opora v zákoně je. Stavební úřad by to měl respektovat. Řešíme mnohem složitější problémy ", říká expert na vodní zákon Ing. Vlček.

 

Ano, to odpovídá našim zkušenostem. Čističky Akvatik, díky svým parametrům, se běžně realizují do podmoku, nebo zasakovacího vrtu.

 

Já bych ještě přidal: Zákony se mění. Co dnes vyřídíte poměrně snadno, za rok to bude možná mnohem složitější. Před 3 lety se jen Vodní zákon měnil 2 x za rok. Vždy se vše podstatně zesložitilo a zdražilo.

 

Dle názorů odborníků zpracoval Ing. Sýkora  


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Přečerpávací jímka nebo čistič - Autor: Vilem 16. 12. 2007
 Přečerpávací jímka nebo čistič - Autor: Radek Sobotka 14. 8. 2008

     



bydleti.cz


Životní styl