Pokládka střešní krytiny

Pokládka střešní krytiny

Kategorie: STAVBA

Přemýšlíte, jak nejlépe vyřešit střechu při stavbě domu?  Jaká postupy a materiály jsou nejvhodnější? Provedeme vás tím, jak má vypadat příprava stavby a výběr vhodných materiálů.



Pokládka střešní krytiny patří většinou z hlediska časového harmonogramu mezi práce, které se provádějí v druhé polovině výstavby. Abychom však dosáhli stoprocentní funkčnosti, dokonalého sladění a plynulého průběhu stavby, je třeba počítat s výběrem krytin již v projektu a případné detaily přizpůsobit zvolené krytině.

Vyberte typ krytiny již v projektu a ušetřete

Vhodná je  plechová krytina s barevnou povrchovou úpravou s hmotností 5kg/m2. Pokud již v projektu budeme počítat s touto krytinou, je možno ušetřit na dimenzi krovu a výsledných finančních nákladech 30 – 50%, což vzhledem k ceně řeziva není zanedbatelná částka.

střecha

Spád 14° je minimální sklon, který nám zaručí dostatečný odtok vody a zamezí tak usazeninám a špinění krytiny. V této fázi je třeba upozornit, že tento zvolený minimální spád nemá vliv na zatečení pod krytinu, a pokud bychom chtěli krytinu pokládat na menší sklony, například 10°,  nehrozí  zde problém se zatékáním, ale právě se špatným odtokem vody a následném negativním  dopadu na povrchovou úpravu. Proto nám nižší spád neřeší ani přeložení krytiny přes dvě a více vln, jak uvádějí někteří výrobci s možností pokládky na menší sklony než 10°.

Složitá střecha znamená problémy a vyšší cenu

Pokud řešíte tvar střechy je třeba pamatovat na to, že čím složitější bude střešní plocha tím více kritických míst se na střeše bude vyskytovat a bude se očekávat profesionální přístup od realizačních firem, případné použití originálních tvarovek a doplňku a s tím vším spojené vyšší  náklady. I na toto je během projektu třeba brát ohled a skloubit architektonickou představu s bezproblémovou funkčností střešního pláště. Nakonec „ v jednoduchosti je krása“.

Barva pro dokonalý vzhled

Velký prostor nabízí dnes krytiny co se týká barevných odstínů. A tak,mámeí možnost sladit barvu krytiny s barvou fasády, okenních rámů, či okapového systému a dovolují nám vytvořit  dokonalý celek sladěných barev, případně do oka bijící kontrast, který lze s úspěchem využít pro upoutání pozornosti u komerčních objektů.

střecha

Příprava stavby a výběr vhodných materiálů

Pokud máme vypracovanou projektovou dokumentaci a chystáme se zahájit stavbu, je vhodné se s dostatečným předstihem věnovat objednání. Většina z Vás, pokrývačských firem dodáváte práci včetně materiálu a jste obeznámeni s tím, co objednávka obnáší. Vzhledem k tomu, že krytina je často vyráběna přímo na míru krovu, doporučujeme zaslat část z výkresové dokumentace, většinou postačí půdorys krovu, případně střechy a pro lepší orientaci je vhodné toto doplnit o příčný řez. 

Toto je možné udělat již ve fázi projektu, je ovšem vhodné před objednáním materiálu, přeměřit reálný stav krovu a porovnat, zdali nedošlo v průběhu výstavby k odchylce od projektu. Různé firmy nabízí v tomto směru kvalitní servis v podobě konzultací, nebo tiskových materiálů s mnoha detaily.

Fólie do podkroví i na půdu

Dříve než začnete s laťováním a samotnou pokládkou krytiny je potřeba zvolit správnou skladbu střešního pláště. Je důležité si uvědomit, k čemu bude podkrovní prostor v budoucnu sloužit a dle toho zvolit správné řešení. Bude-li podkroví neobydlené (nevytápěné) a nezateplené,  není  třeba řešit složitou střešní skladbu, ale je dobré použít kvalitní difúzní folie, které jsou kontaktní a plně otevřené, tzn.  umožňují prostup vodních par min. 1200g/m2 za 24hod. Rozhodnete-li si v budoucnu takovýto střešní prostor změnit na obydlené podkroví, lze to díky takto zvolené folií provést bez větších problémů.

V případě že podkroví bude obydlené, je použití takovéto difúzní folie nezbytné a není dobré tuto část střešního pláště podceňovat. Doporučujeme v projektové dokumentaci uvádět parametry difúzních folií, ne vždy jsou realizační firmy obeznámený s nabídkou folií na trhu a často tak vzniká problém s nevhodně zvolenou difúzní folií, kde je při výběru kladen důraz hlavně na cenu. I přesto, že folie není ve skladbě vidět je to velmi důležitá součást skladby střešního pláště, následná výměna špatně zvolené folie je po položení krytiny prakticky nemožná.

Ať už bude folie ležet na bednění nebo přímo na tepelné izolaci je vždy nutné dostatečně provětrat prostor mezi difúzní folií a krytinou. K vytvoření takové větrací mezery jsou určeny kontralatě, nejlépe 40 x 60mm, které nám vytvoří provětranou mezeru mezi okapovou hranou a hřebenem. Takto vzniklé nasávací otvory opatříme ochranou větrací mřížkou a ochranným větracím pásem, který zabrání vniknutí ptactva, hmyzu, listí atd. do podstřešního prostoru. V případech kdy má střecha nízký sklon, nebo jedná-li se o návětrnou stranu  lze nahradit větrací mřížku těsnícím pásem LPTPU.

Použití správných doplňků vytváří kompaktní celek

Z hlediska funkčnosti, vzhledu a rychlé montáže, doporučuji používat originální příslušenství, které firmy  nabízí. Pro detail jako odvětrání kanalizace, uchycení hromosvodu, odvětrání střešního pláště atd. je k dispozici celá řada originálních doplňku.

Použitím dalších produktových řad vytvoříte vzhledově kompaktní a funkční celek. Velkou výhodu spatřují ve sladění barev všech produktových řad, dokonalý vzhled a především spokojenost zákazníka s finální podobou stavby a bezproblémovou funkčností.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Pokládka střešní krytiny - Autor: Otakar Hobza 12. 3. 2008

     



bydleti.cz


Životní styl