Plastová vs. dřevěná okna. Která jsou lepší?

Plastová vs. dřevěná okna. Která jsou lepší?

Kategorie: STAVBA

Rozhodujete se, jaká okna budou nejlepší pro vaši nemovitost z hlediska poměru kvality a ceny? Zjistěte, jaká jsou specifika dřevěných a plastových oken a kde vybrat ta správná.



Dřevo - když se krása potká s kvalitou

Dřevěná okna neboli eurookna jsou velmi krásná. Přírodní materiál, ze kterého jsou okna vyrobena, vypadá na pohled fantasticky a je velmi přirozený. Dřevo se k výrobě oken používá již mnoho generací - jako materiál totiž napomáhá stabilitě i tuhosti celých oken, a proto lze formou dřevěných oken velmi dobře řešit i nadstandardně velká okna či průchody na terasy u rodinných či bytových domů atd.

Svým naturálním vzhledem skvěle zapadnou do roubenek, chalup, ale patří samozřejmě i do novostaveb. Jejich pořizovací cena je o několik desítek procent vyšší než u oken plastových, ovšem mají své výhody. Dřevěná okna vám vydrží desítky let. Na přírodní materiál, jakým je dřevo, se při výrobě oken používají vodou ředitelné, ekologické laky a lazury - okna jsou tedy trvanlivá a ekologicky nezávadná. Vyrábějí se z třívrstvých a čtyřvrstvých lepených eurohranolů podle profilového systému okna a své nezastupitelné místo mají i v nízkoenergetických stavbách.  Okna si zachovávají svůj tvar a vynikají perfektními tepelně izolačními vlastnostmi.

U výběru dřevěných oken záleží také na konkrétním druhu dřeva, který si pro svá okna vyberete. Například v nabídce společnosti PKS okna a.s., předního českého výrobce oken, potkáte následující dřeviny:

  • Smrk - ten je vůbec nejpoužívanější dřevinou při výrobě eurooken. Jedná se o cenově nejdostupnější variantu dřevěných oken, přesto (a samozřejmě) získáte velmi kvalitní, až nadstandardní, produkt z přírodního materiálu, který splňuje veškeré předepsané normy. Smrk patří mezi lehčí a měkčí dřeviny.
  • Tropická dřevina meranti má velmi výraznou strukturu. Tato dominující struktura ještě více podtrhuje přírodní vzhled oken.
  • Dub vyniká svou tvrdostí a odolností. Působí masivně a ze všech dřevin patří mezi nejodolnější. Zároveň jde o cenově nejnákladnější řešení dřevěných oken. Dubová okna vždy vynikala svým reprezentativním vzhledem.

 Plastová nebo dřevěná okna?

Kvalitní standard v podobě plastových oken

Cenově se jedná o levnější variantu oken v porovnání s dřevěnými. To ale rozhodně nemá žádný vliv na jejich kvalitu či funkčnost. I s plastovými okny získáváte produkty, které splňují veškeré požadavky technických norem. Plastová okna jsou v České republice stále považována za standard, a to právě i z důvodu, že vycházejí cenově lépe v porovnání s dřevěnými, dřevohliníkovými anebo hliníkovými okny. Pokud ve vašem výběru hraje prim právě cena, pak jsou nejlepší volbou plastová okna. Mají téměř neomezenou životnost a nemusíte se o ně příliš starat. Stačí, pokud je 1-2 x za rok omyjete vlhkým hadříkem, vyčistíte skla a provedete základní servis celoobvodového kování a těsnění (např. namazáním). To je velká výhoda oproti dřevěným oknům, u kterých se ještě doporučuje pravidelná údržba povrchové úpravy speciálními přípravky. Všechny informace včetně pravidelné servisní prohlídky by vám měl poskytnout výrobce oken.

 

Bezpečnost a izolace

U obou typů oken (dřevěných i plastových) si sami zvolíte typ skel přesně podle svých požadavků, popř. vám skla po konzultaci doporučí samotný výrobce oken. Nejčastěji se doposud využívá izolační dvojsklo, nicméně trojsklo určitě stojí za zvážení. Využívá se zejména u nízkoenergetických či pasivních domů a staveb. Získáte jím vyšší úroveň tepelně - izolačních vlastností. Určitým benefitem jsou i lepší akustické vlastnosti.

 

U oken můžete zvýšit také bezpečnost. Moderní celoobvodové kování umožňuje osadit více bezpečnostních bodů, splnit podmínky pojišťoven pro pojištění majetku a tím zvýšit vaši ochranu před zloději a vandaly. Ať se rozhodnete pro plastová nebo dřevěná okna, připlatit si za vyšší bezpečnost se určitě vyplatí. 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Plastová okna - Autor: Jiří U. 21. 12. 2017

     



bydleti.cz


Životní styl