Moderní dřevostavby s dotací až 640 000 Kč

Moderní dřevostavby s dotací až 640 000 Kč

Kategorie: STAVBA

Dnešní dřevostavby to je již něco jiného, než před 10 – 15 lety. Technologie staveb se vypracovala, zdokonalila, ceny klesly. Dnes již to není o množství, trh se nasytil, ale o kvalitě a o ceně. Zákazník žádá kvalitu. A posledních cca 5 let i tučnou dotaci na novostavbu.  



Vyplatí se dnes stavět dřevostavbu? Vyplatí se brát dotaci na novostavbu?

Nejprve k dřevostavbě. Je to jednoduchá technologie, původně určená, jak říkal architekt Smola již v roce 2005, kdy jsme s pasivními domy začínali, pro vězně a poběhlice odvezené někam do Austrálie, ovšem postupem času vychytaná. Má své výhody a nevýhody, jako ostatně ve stavebnictví a topenářství všechno. Tím, že dotáhnete dřevostavbu k pasivnímu standardu, zvýšíte sice investici cca do 150 000,- Kč, ovšem dotace může být až 450 000,- Kč. K tomu ještě dotace na projekty a 100 000,- Kč na fotovoltaiku, dotace je tedy výhodná. Pasivní standard je obrovská výhoda pro zákazníka. Získává kontrolovanou kvalitu. Pasivní dřevostavbu je nutno při výstavbě nadstandardně kontrolovat, dotační titul to nařizuje. Mimoto je odměněn dotací.

Jak je to s vyladěním projektu?

Pasivní dům, to není jen perfektní tepelná izolace. Jde i o sladění technologií. Vhodnou volbou technologií podtrhnete a zdůrazníte výhody dřevostavby a omezíte nedostatky.Na obrázku je projekt domu ze Severní Moravy. Podáno do dotací B1, v roce 2015.

Moderní dřevostavby

Tedy, dům žádá 300 000,- Kč na pasivní standard, včetně bonusů a dotace na projekty 365 000,- Kč. Má tedy poměrnou spotřebu energií na vytápění a teplou vodu do 20 kWh / m2 a rok. Samozřejmostí je rekuperace. Tedy řízené větrání s rekuperací tepla a chladu. Topení je moderní, jednoduché a vysoce účinné. Žádné radiátory, žádné teplovodní podlahové topení. Tepelné čerpadlo vzduch vzduch – avšak bez vzduchových rozvodů, jak je můžete vidět na youtube Moderní domy bez topení. Tepelné čerpadlo vzduch - vzduch umí i chladit, u pasivních domů ale není nutno chladit. Dále je zde druhé tepelné čerpadlo vzduch voda na ohřev vody do bojleru a záložní estetický krb.

A co cena?

I krby, nebo kamna na biomasu, dnes mohou být bez komínu. Uvážíme – li, že plynofikace běžného rodinného domu by stála cca 100 000,- Kč, k tomu komín, radiátory, nebo podlahové topení, Moderní domy „bez topení“ určitě nebudou dražší. Ale zcela jistě budou mít „Moderní domy bez topení“ násobně nižší náklady na energie. A bude zde mnohem lepší tepelná pohoda, než kdyby tam byl třeba plynový kotel s radiátory. Nebo krb. Tedy, vše účelné, jednoduché vysoce úsporné.

Vývoj technologií.

Technologie se dnes velmi rychle vyvíjí. Pokud budete stát v domě, kuchyni, roku 2017, budete si možná připadat, jako ve Scifi. Moderní domy již nemusí mít topení, zato budou v pasivním standardu. Kvůli dotacím, které jsou až 640 000,- Kč na novostavbu. Škoda nebrat. Určitě budou mít na střeše fotovoltaiku. Ta bude ostatně dříve či později pomalu na každé střeše, je to velmi výhodné.

Zahrádku nahradí Akvaponický skleník, který má 10 x vyšší výnosy, než běžný skleník. V kuchyni budou multifunkční hrnce, pomalé hrnce a podobně. Ideálem je i vlastní studna a vlastní čistička, tak aby se voda opět dala v domě použít, jak to vyžaduje vládní záměr Modrá úsporám. Takový dům bude vysoce soběstačný. Energeticky, vodou i potravinově. A přitom to nebude drahé. Cena pasivních domů klesla za posledních 6 let o 30%, cena oken spadla za 10 let pod 50%, cena fotovoltaických panelů klesla za 10 let na 20 %. To je vývoj. Přitom kvalita šla výrazně nahoru.

Kopání studny v centru velkoměsta: 

A jaké budou nedostatky nové doby? Nebudou důchody, proto je nutno být na důchod maximálně Soběstačný. Stejně jako naši předci sedláci před 200 lety. Nic nového pod sluncem. Máte – li zájem, posunout vaši novostavbu ke kvalitě – to je dosažení pasivního standardu, k čerpání dotace a návrhu, případně dodání technologií, kontaktujte firmu Master energy, která má s posuny novostaveb do pasívu dlouholeté zkušenosti. Dům pak bude energeticky vysoce soběstačný.

Pokud chcete čerpat obě dotace, tedy na pasivní standard i fotovoltaiku, projekt je nutno rozdělit na 2 části. Rychlá výstavba dřevodomů je pak výhodou.

Autor:Ing. Pavel Sýkora, Energetický specialista
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Soběstačnost potravin z malé zahrádky


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Zajímavé - Autor: Jurij 2. 1. 2016
 Důchodcům přidají na jedno kafe a budou nás nutit  - Autor: Jiří Krampol 2. 1. 2016
 existence hospod je pro mne záhadou - Autor: Pohlreich 3. 1. 2016
 "Jinak ropa dnes klesla pod 35USD. - Autor: Bohumil Federmann6 6. 1. 2016
 80 000,- Kč za elektřinu platí - Autor: život 10. 8. 2016
 Dřevostavba - Autor: Rejika 30. 8. 2019

     



bydleti.cz


Životní styl