Místo studny pláč a slzy. Aneb vrtaná studna, versus kopaná.

Místo studny pláč a slzy. Aneb vrtaná studna, versus kopaná.

Kategorie: STAVBA

Máte dilema co je lepší: zda studna vrtaná a nebo je vhodnější studna kopaná?



Obrázek vrtané studnyStudnařství je speciální stavební činnost. Poměrně náročná na techniku, ale hlavně na kvalitu lidí. Tento příběh se skutečně stal.  Minulý týden. Provedli jsme hydrogeologický průzkum v jedné fabrice na Zlínsku. Nalezli zvodnění, pukliny v podloží. Za půl dne se  dne odvrtaly 2 studny, každá cca 21 m. V každé je vydatnost cca 1 l/s. Těsně před předáním díla přišel muž cca 40 – 50 let. Když viděl výsledky práce, skutečně se rozplakal.

 

Později jsme zjistili proč.  On si již dříve, u jiné firmy,  objednal kopanou studnu. Dodavatel kopané studny  mu slíbil ve 4 metrech kojeneckou vodu.  Přijel bagr, vykopal studnu 8 m. Položil studniční skruže. (Kopání studní touto metodou je zakázáno. Úřadem bezpečnosti práce). Inkasoval a odjel.  Ve studni bylo sucho. Investor sám ručně kope dál. Už 3. měsíc. Ručně musí šalovat beton. Neboť studniční skruže se skříply a neposunují se. Ještě není v 10 metrech. Ještě neví, že v 10 metrech na něj čekají prachovce.

 

Dost firem, které mají bagr, si obdobně hraje na studnařství.  Kazí jméno tomuto oboru. Již před 5 lety jsme u Vizovic instalovali speciální tepelné čerpadlo voda – vzduch. Americký systém. Zákazník nemá radiátory ani podlahový otopný systém. Topí i chladí vzduchem. 

 

Nějaká firma mu dodala kopanou studnu 6 m. Byla plná až po vrch. Za půl dne, po spuštění tepelného čerpadla jsme ji vysáli až na dno. Dno bylo na skále. Kopaná studna sbírala pouze podpovrchovou, méně vydatnou vodu. Které tekla pod jílem, na skále. Přivezli jsme vrtačku, vyvrtali 20 m. Ve 12 byly zvodnělá puklina ve skále. Vody dost. Kvalitní hlubinná voda.

 

Tepelné čerpadlo topí spolehlivě několik let. Vrtané studny jsou vydatnější, než kopané. U vrtané studny voda do studny vsakuje celý objemem. Neboť trubka ve studni je děrovaná. U kopaných studní se používají betonové skruže. Voda nemůže proudit do studny přes tyto betonové skruže. Pouze přes dno.

 

Cena 1 metru vrtané studny je nižší, než 1 m kopané studny.  Ve vrtaných studních, dle Zdravotního ústavu Zlín, bývá mnohem méně bakterií, než v kopaných.

 

Hydrogeologický průzkum je základ. Pokud nenajdete přesně střed zvodnění, sníží se vám vydatnost až o polovinu. Zvýší se chemické příměsi – FE, Ca, Mn, čpavek. Zvětší se vám hloubka studny. Zaplatíte více za nižší kvalitu.

 

Kvalita studny není o hloubce. Mnoho lidí dnes říká : mám studnu 70 m. To je paráda. Ve skutečnosti nemá přesně nalezené zvodnění v podloží.  Má horší kvalitu, nižší vydatnost, ale podstatně vyšší cenu.  Před 14 dny jsme dodávali studnu na náhorní skalnaté rovině. Cca 600 m/m.

Jiné firmy tam mají 70 m studny. Za půl dne bylo odvrtáno 15 m. Dál nemělo cenu vrtat.Vody dost.  V podloží jsou pukliny, hlubší vrt by znamenal riziko ztracení vody. Vody je dost i pro tepelné čerpadlo pro penzion.   

 

Kopaná studna sama o sobě není špatná. I spousta tepelných čerpadel, která potřebují více vody, jede ze 6 m kopaných studní. Byli nutno ale přesně provést hydrogeologický průzkum. Naši hydrogeologové mají více než 50 let zkušeností a soudní znalectví na studny. Odpadají tak i  případné tahanice se sousedy.

 

Hydrogeologický průzkum je první věc, která by se měla provést na novém pozemku. Aby jste nestavili ložnici na pramenu.

 

Autor: Ing. Sýkora

Zdroj:www.kodek.cz

 

Související články:

Kvalitní studny. Voda nad zlato.

Kvalitní vrtaná studna se neobejde bez kvalitního zakončení.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl