Letos se vyplatí investovat do soukromého bazénu

Letos se vyplatí investovat do soukromého bazénu

Kategorie: STAVBA

Všichni ekonomičtí poradci se shodují, že investice do bydlení se v každém případě vyplatí. Kvalitní bazén nejen zvýší cenu vašeho domu, v prvé řadě však zpříjemní váš každodenní život.



bazén zazimování 3.jpg „Bazény se stávají stále běžnější součástí výbavy rodinných domů. V letošním roce zaznamenáváme rekordní počet zákazníků," tvrdí Rudolf Pejša, jednatel společnosti Desjoyaux. Společnost Desjoyaux je jedničkou na trhu se zapuštěnými rodinnými bazény. „ Po několika letech, kdy trh s kvalitními bazény začínal spíše stagnovat, zažíváme podobný boom jako v roce 2004, kdy byla poslední šance pořídit si bazén se sníženou sazbou DPH. Další vlnu zákazníků očekáváme opět na podzim, kdy, díky možnosti rozložené stavby, již tradičně stavíme téměř 50% našich bazénů.“ Překvapivě v samotných letních měsících se staví minimum bazénů. Lidé spíše investují do zastřešení, kvalitnějšího zakrytí, protiproudu nebo dalších  bazénových doplňků zvyšujících komfort.

 

Jaké jsou výhody a nevýhody vnitřního a vnějšího otevřeného bazénu?

 

Vnitřní bazén je typ krytého bazénu, který je organickou součástí dispozice domu anebo alespoň jeho přístavbou. Má snad jedinou nevýhodu, a tou je vyšší pořizovací cena. Pak už následují jen výhody, z nichž největší je jeho celoroční přístupnost a použitelnost. Voda i vzduch v takovém bazénu s celoročním provozem sice už vyžadují pravidelnou péči o kvalitu vody, větrání a vytápění, údržbu čerpadla a filtrů. Za to se však majiteli odmění tím, že je kdykoli k dispozici, aby sloužil ke zlepšení jeho fyzické kondice i k odpočinku. Vnější nekrytý bazén je naproti tomu radostí snadno dostupnou pro každého, a to i díky možnosti úvěru nebo rozložené stavby. Bohužel jen po krátký kousek léta, během něhož teplota vody umožní koupání bez nepříjemných pocitů chladu a zdravotních potíží.

 

Kdy pořizovat venkovní krytý bazén, kompromis mezi zmíněnými dvěmi typy? Jaké jsou jeho výhody?

 bazén zastřešení 3.jpg

Náklady na zastřešení se podle použitých materiálů, ale i podle tvaru a polohy bazénu mohou vyšplhat od  150 000 Kč téměř až po 500 000 Kč i více. Záleží především na velikosti a tvaru bazénu, ale samozřejmě i na typu zastřešení. Díky skleníkovému efektu získáte podle ročního období až 10°C oproti bazénu nezakrytému. V kombinaci s ohřevem vody dokáže koupání prodloužit o dva až tři měsíce, aniž byste museli očekávat neúnosné zvýšení nákladů. Zastřešení ochrání po celý rok vodní plochu před spadem listí a vnějších nečistot i kontaminací deštěm, ušetřit můžete až 95% času při údržbě.

 

Velká bezkolejnicová podchozí zastřešení mohou dokonale suplovat mobilní zimní zahradu, která bude v případě potřeby během minuty stažena na kraj bazénu a otevře tak prostor do zahrady. S přidaným vytápěním se i venkovní bazén  může stát  celoročním centrem pro rodinnou relaxaci.

Záleží na každém majiteli, kolik finančních prostředků chce do bazénové idylky vložit.

 

Nové nízké zastřešení Desjoyaux je vhodné pro bazény do 7x3,5m. Model se skládá z 4 elementů, šířka 4,30m – 5,1m, délka 8,5m. Cena 168 500,- Kč bez DPH. Zdroj Desjoyaux

 

Z jakých materiálů by měly být bazény stavěny?

 

bazen 1.jpgOdpověď je stejně složitá jako u otázky: "Jaké auto je nejlepší?" Hledisek, rozhodujících při volbě, je na tisíc a okolnosti i vkus zájemce jsou pokaždé jiné. Jedno je ale jisté - při dnešní úrovni stavebních technologií a nabídce plastických hmot je z čeho vybírat. Záleží na zákazníkovi, kolik chce do bazénu investovat, jak je pro něj důležitá kvalita, bezúdržbovost a celková životnost bazénu. Plastové, kovové nebo kompozitové konstrukce vlastního bazénového tělesa jsou doplněny kvalitně provedeným založením, drenáží a vybetonováním dna a stěn stavební jámy. Rozdíl je v časové a stavební náročnosti jednotlivých materiálů a metod. Za vůbec nejkvalitnější bazény jsou ve světě považovány samonosné železobetonové bazény. Pomocí metody ztraceného bednění  mohou být během pouhých 14 dní postaveny v takřka jakémkoli terénu, ve svahu i na písčitém podloží.

 

Rozdíly jsou samozřejmě i v cenách jednotlivých systémů, zvlášť pokud se člověk rozhodne klasické vybavení pro filtraci a chemické ošetření rozšířit o nabízené doplňkové služby: proudy a protiproudy, bublinky... Vždycky se tedy ptejte po konečné ceně bazénu.

 

Jestliže jste se rozhodli pro zapuštěný bazén máte několik možností od zakopání levného foliového nadzemního bazénu, přes laminátové vany až po železobetonové bazény. Ani u těchto bazénů se díky moderním konstrukčním metodám nemusíte děsit rozkopané zahrady  a zničeného trávníku.  Celý proces výstavby bazénu metodou ztraceného bednění až po závěrečné osazení filtrační jednotky a elektrické propojení a  uvedení do provozu trvá  necelých čtrnáct dní.

 

Na co si dát pozor v cenové nabídce?

 

Většina firem nabízí akční sezónní nabídky, které udivují neuvěřitelně nízkými cenami. Nenechejte se však nachytat hned na tu první a vždy si firmu dobře prověřte. Přesvědčete se, co konkrétně obsahuje, nemusí v ní totiž být zahrnuty výkopové či montážní práce, obrubní kameny, filtrační zařízení nebo další finančně nákladné položky. Finální cena se tak může pohybovat o desítky tisíc výše. Internetové stránky s referencemi, ale především osobní návštěva prodejce, vám dobře poslouží při výběru firmy. Renomovaná firma se ráda pochlubí svými referencemi. Bývá tedy zvykem, že vám  automaticky nabídne návštěvu u jiného klienta v blízkosti vašeho bydliště.

 Bazény Desjoyaux  2.jpg

 

 

 

 

 

 

Filtrační panel zabudovaný v přístupovém schodišti či schůdkách  je praktickým řešením, které navíc minimalizuje potřebu údržby.

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Připraveno ve spolupráci s panem Rudolfem Pesjšou, specialistou na rodinné a veřejné bazény a jednatelme  společnosti Bazény Desjoyuax.

Zdroj fotografií Desjoyaux.

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Souhlas - Autor: Dexter 11. 1. 2019
 Vyplatí? - Autor: Karca 25. 4. 2019

     



bydleti.cz


Životní styl