Konec septiků v Čechách?

Konec septiků v Čechách?

Kategorie: STAVBA

Končí mi povolení na studny? Končí mi povolení na septik? Obcím končí povolení k vypouštění kanalizací do řek a potoků od 1.1. 2008? Hrozí milionové pokuty? Co s tím budeme dělat?



septik 006.jpgNe vždy se na stavebních úřadech dozvíte správné informace. Dle studnařských firem, které mají i soudní znalectví , již několik studní bylo odborně, na základě „dobře míněných rad úředníků“ zlikvidováno.  Studnám jsme se ale věnovali v jiném článku.

 

Vypouštění odpadních vod bude asi jiný, zřejmě i podstatně větší problém.  Máte – li doma kvalitní 3 komorový septik s koksovým filtrem, stejně Vám od 1.1. 2008 končí povolení k vypouštění odpadních vod. Musíte začít vyřizovat stavební povolení na nový (stejný) septik.  Septiky se dnes již nepovolují. Životní prostředí Vám povolení vypouštět vody nedá. Takže můžete začít rovnou vyřizovat stavební povolení na čističku.

 

Bude – li septik zaústěn do kanalizace, která je zakončena centrální čističkou odpadních vod, lze jej dále používat, dle informací na životním prostředí. Tomu se ale dle našich zkušeností bude bránit provozovatel centrální  čov. Neboť septik mu výrazně zhorší BSK 5.

 

Pokud jste dosud vypouštěli ze septiku vodu do potoka, musíte jej zaslepit a dokladovat jeho vyvážení. Z Vašeho septiku se stává jímka na vyvážení !

 

Obce mají obrovské potíže s vypouštěním odpadních vod do řek a potoků ze svých kanalizací. Hrozí jim milionové pokuty. Protože naprostá většina starých kanalizací v obcích nesplňuje podmínku těsnosti, obce mají tendenci současné kanalizace prohlásit za vodoteče – trativody, a problém přenést na občana.

 

Byl  Váš dům jste 50 let připojen na kanalizaci? Mýlíte se, od příštího roku je to jen děšťová kanalizace. Postarejte se o vybavení Vašeho domu čističkou. A mají vyřešeno.

 

 

Euročistička : Ekologická a ekonomická varianta čištění odpadních vod.

 

Jedná se o spolehlivý evropský výrobek z masivního polypropylenu. 5 komorová, bezzápachová.  Čistička je bez pohyblivých dílů podléhajících opotřebení. Je biologická,  řízena vzduchem. Čistička má certifikát. Nemusíte ji smontovávat. Dodává se kompletní , včetně pochůzného poklopu.  Pouze ji osadíte do výkopu, připevníte potrubí přes těsnění – gumičky a připojíte dmychadlo, které je součástí dodávky.  Jako jedna z mála čističek odpadních vod na trhu je odolná proti používání všech běžných dezinfekčních prostředků v domácnosti. Hadice i spony jsou součástí dodávky.

 

Čekat, nebo se postarat sám o sebe  ?

 

Čekat a těšit se, na nějaké dotace, nebo že se postará obec, může být velmi krátkozraké. Všechno se stále zdražuje. I lidská práce je stále dražší a dražší. A legislativa stále složitější. V EU je běžné, že i obyčejní zedníci jsou certifikovaní, kontrolovaní nejrůznějšími úřady, pravidelně školeni…Zda pak odvádějí lepší práci, nevím. Určitě však jsou několikanásobně dražší. Tyto certifikace se budou zavádět i v ČR. „To co, dnes uděláte za 50, pozítří možná a 300.“ Dovolím si tedy tvrdit, že nyní je nejvhodnější doba k nákupu biologické Euročističky. 

 

Dotace

 

Ve Zlíně a okolí máte, dle tvrzení životního prostředí 100 % nárok na dotaci. U starších domů, nikoliv novostaveb. Je to opravdu konec septiků v Čechách? Septiky se dále budou používat jako předstupeň ke kořenovým čističkám. Tyto si neporadí s tuhým kalem.

 

Voda bude a je hodně cenná surovina. 

 

Autor: Ing. Sýkora KODEK

Zdroj: www.akvatik.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Jde to i se septikem - Autor: Jakub 7. 8. 2018

     



bydleti.cz


Životní styl