Kde se vzalo okno

Kde se vzalo okno

Kategorie: STAVBA

Historie výroby oken. Módní trendy mají vliv i na okna



vyber-okna.jpgOkno je výplň stavebního otvoru, který slouží od nejstarších dob až po současnost především k prosvětlování místností a pro přirozený kontakt obyvatel s okolím. Okno se skládá ze skleněné výplně, případně i z rámu, který může být hliníkový, plastový nebo dřevěný, případně kompozit. Obvyklá jsou okna jednoduchá s dvojitým zasklením, u nichž jsou v rámu uloženy 2 vrstvy skleněné výplně spojené rámečkem, mezi nimiž je izolační vrstva inertního plynu, vzduchu, argonu, kryptonu nebo xenonu.

Zdroj: Wikipedie

 

„Okna dob dávno minulých měla jinou podobu, než jak je známe z posledních několika  století. Určit přesnou dobu, kdy se první okna objevila, s přesností nelze. Jedinou jistotou zůstává, že to bylo v okamžiku, kdy člověk poprvé rozpoznal, na základě získaných zkušeností, že potřebuje své obydlí vybavit funkčním doplňkem, zajišťujícím mu příjemnější bydlení. Bez ohledu na názvosloví a pojmenování toho, čím své obydlí doplnil, vyrobil OKNO. Postupem času, vývojem technických  schopností a rozšiřováním využívaného stavebního materiálu, tak zákonitě dochází ke kvalitativnímu zlepšování těchto nezbytných součástí všech staveb a okna se začínají přibližovat ve svém vzhledu a vlastnostech tomu, jak je také můžeme vnímat i dnes,“ říká  Zdeněk Vorel, regionální vedoucí Geus okna a.s.

 

Důležitými mezníky ve vývoji výroby oken, se stávají požadavky, které již vysoce převyšují původní požadavky na výplně stavebních otvorů. Mimo požadavků na ochranu před povětrnostními vlivy a bezpečnost obyvatel se nedílnou součástí stává i pohled na estetiku staveb. V době největšího rozmachu stavebního rozvoje, který se táhne od období románského slohu, přes období monumentálních staveb v období gotiky i v dobách impozantních barokních staveb, až do období zdobné secesní výstavby, se okna stávají jedním z nejdůležitějších prvků všech budovaných objektů.  Současní výrobci dokáží čerpat z  bohaté historie tohoto výrobku  a následně v praxi tyto poznatky i využívají.

 

Módní trendy mají vliv i na okna. Poměrně nedávno převládala poptávka po oknech plastových. V současné době se zvýšil  zájem o eurookna. Ta získávají na popularitě díky svému luxusnímu vzhledu a tradičnímu materiálu. Okna by měla tepelně izolovat, bránit průniku hluku z venkovního prostředí a zároveň vyměňovat vnitřní vzduch. Požadavky na zlepšování tepelně – izolačních vlastností oken, nutí výrobce zlepšovat kromě jiného, i těsnost oken. Neustálý růst cen energií nutí jak domácnosti tak podnikatelské subjekty, řešit problém úniku tepla. Nová evropská norma ČSN EN 730540-2:2007 – tepelná ochrana budov, přísněji posuzuje vliv tepelných mostů v konstrukcích a v místech spojování konstrukcí ,“ dodává Ing. Petr Mašín, MBA, obchodní ředitel Geus okna, a.s.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl