Jak vybrat správnou podlahu

Jak vybrat správnou podlahu

Kategorie: STAVBA

Při realizaci podlah si lidé pokládají otázku, co si pořídit? Na trhu je velké množství různých druhů podlah všelijakých materiálů a dekorů. Každý druh podlahy má své přednosti a nedostatky, některé mají bohužel více nedostatků než výhod.



Když jsme sami vybírali podlahu, tak jsme měli na výběr toto: Dlažba, laminátová podlaha, vinylová podlaha, přírodní linoleum, korková podlaha, dřevěná podlaha. Každá z těchto podlah má své výhody i nevýhody.

Dlažba

Dlažba, která může být mrazu odolná, v různých barvách, tloušťkách, velikostech výběr je opravdu veliký. Když dlažbu položíte a začnete bydlet, tak je krásná. Po čase ale nadšení opadá, když zjistíte, jak špatně se čistí spáry, a když si pořídíte dlažbu vroubkovanou, tak je práce uklízení vaší noční můrou. To že je dlažba studená, to se dá vyřešit teplými ponožkami a přezůvkami. Když vám spadne hrnek a rozbije se, to se dá také přežít, ale když vám uštípne kus vaší podlahy, to je horší. Výrobce, který dlažbu vyrábí a stejný dekor k vašemu štěstí ještě má, bohužel negarantuje šarži, takže upadlý hrnek si budete pamatovat na hodně dlouho. Samotná výměna dlaždice je malý porod.

Laminátová podlaha

Laminátová podlaha, která je levná. Další výhody nás již nenapadají. Naopak na co si dobře vzpomínáme je kročejový hluk, chuchvalce prachu, od vlhkého mopu zvednuté kraje, uštípané rohy, škrábance, které nejdou opravit a v neposlední řadě, při samotném pokládání se láme papírový zámek, který brání doražení jednoho dílce k druhému.

Vinylová podlaha

Vinylová podlaha, kde slovem vinyl často prodejci a výrobci označují výrobky z PVC. Jde tedy o vícevrstevné podlahy, z nichž jedna vrstva je tvořena měkčeným PVC.

Problém s PVC spočívá především v přísadách, které způsobují jeho delší životnost a také jej změkčují. Životnost bývá prodloužena především přísadou těžkých kovů, které se však z PVC mohou uvolňovat. Také změkčovadla jsou nejčastěji na bázi látky zvané ftaláty, které se z PVC uvolňují a z nichž některé jsou prokazatelně toxické. U některých ftalátů však toxicita nebyla dosud prokázána, některé z nich jsou podezřelé a jejich používání dle evropských norem zatím povoleno je. PVC je z plastů ve vztahu k životnímu prostředí nejhorší, protože jsou s ním problémy hlavně při výrobě a likvidaci.

Přírodní linoleum

Přírodní linoleum (např. marmoleum), které je vůči přírodě a lidskému organismu přívětivější, dobře se čistí, i když při úklidu mokrým mopem hodně zapáchá. Protože je přírodního původu, není takový výběr dekorů, které na umělé podlahy nanáší tiskárna. Dále se mohou při úklidu vyskytnout různé fleky a je zde menší otěru odolnost, což je největší problém této moderní podlahy, tedy její životnost.

Korková podlaha

Korková podlaha, která je vyráběná z kůry korkového dubu. Na dotek je příjemná, ale je měkká a hodně reaguje na světlo. Výběr dekorů je malý a hodně lidem se tato podlaha nemusí líbit.
koberce, které jsou teplé, ale nepraktické. Čištění není na chvíli, a pokud máte doma alergika, tak na ně rovnou zapomeňte.

Dřevěná podlaha

Dřevěná podlaha, která tu na světě existuje staletí a v současné době zažívá velký boom.Začneme nevýhodami, protože jich je minimum. Za prvé to je nevhodnost použití podlahy do koupelny a do zádveří, protože dřevo je savý materiál, což je obecně jeho velká výhoda, ale ne v koupelně, kde je vysoká relativní vlhkost a v zádveří, kde se chodí s botami od sněhu. Za druhé vysoká cena. Ale i cena bývá řešitelný problém. I v ČR najdete kvalitní dřevěné podlahy na nízkou cenu. Viz např: www.levnedrevenepodlahy.cz

Podlaha

Dřevěná podlaha je v první řadě přírodní. Důležitý je aby byly s certifikátem FSC (Forest Stewardship Council), který zaručuje ekologicky šetrné obhospodařování českých i světových lesů. Dřevo je materiál, který je savý a tzv. dýchá, čímž vytváří skvělé prostředí pro život. Je snadno opravitelná, a to snadněji, než byste čekali. Je příjemná na dotek, skvěle se čistí.

Vzhledem ke zvyšování kvality a zároveň snižování ceny přešli všichni výrobci podlah na tzv. lepené třívrstvé podlahy, jinak zvané i jako dřevěné plovoucí podlahy. Tyto podlahy mají spoustu výhod, mezi které patří nekroucení a nepraskání položené podlahy, maximální možná rozměrová stálost. Použití tvrdého dřeva na horní vrstvu, které výrazně omezuje poškrábání samotné podlahy. Montáž, kterou dokáže provést průměrně zručný člověk, která je dále usnadněna zámkem. Pro snížení nákladů se dřevěná plovoucí podlaha pokládá tzv. plovoucím způsobem, což znamená, že podlaha se nelepí, pouze se položí na parozábranu (v případě pokládky na beton nebo anhydrit) a na kročejovou podložku, např. miralon.

A ještě když jsme probírali dlažby a spadl nám hrnek, měli jsme velký problém. U dřevěné plovoucí podlahy se nám kolikrát stalo, že hrnek pád přežil, ale hlavně na podlaze je v horším případě jen malý otlak, který se dá snadno vybrousit ručním smirkovým papírem, a po té přelakovat nebo přeolejovat.

Po všech těchto výhodách a jedné nevýhodě je dřevěná plovoucí podlaha tím nejlepším, co si můžete pro zkvalitnění vašeho domova pořídit.

Zdroj: www.levnedrevenepodlahy.cz
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 zmanipulovaná odpověď  - Autor: Katka 25. 2. 2014

     



bydleti.cz


Životní styl