Jak se připravit na výměnu oken

Jak se připravit na výměnu oken

Kategorie: STAVBA

Plánujete výměnu oken? Potřebujete se připravit na práce, které s výměnou oken souvisí a nevíte, co vás přesně čeká. Jak řešit předání zakázky.



novabrik1.jpgVýměna oken – úspora tepla

 

Společnost Geus okna a.s. radí, jak se připravit na výměnu oken.  Rozhodnutí o výměně oken bude odměněno úsporou tepla a zútulněním interiéru.  Důležité je připravit se i na související práce, které výměnu oken provázejí, jako je příprava interiéru a jeho následný úklid. 

 

Smlouva

 

Před podpisem smlouvy je nutné, aby se zákazník rozhodl, co od zhotovitele bude požadovat. Zda bude celá zakázka provedena na „klíč“ nebo si některé z činností obstará sám.

 

„Standardně se setkáváme s tím, že zákazník nechá vše provést naší firmou, tento způsob je jednodušší a pohodlnější.  Než dojde k samotné montáži oken, musí být byt připraven tak, aby v prostoru jednoho metru od okna bylo volné místo. Zde bude docházet k manipulaci jak se starými rámy a křídly oken, tak s novými okny. Z tohoto prostoru by měl být odsunut nábytek a další věci, které by mohli překážet nebo by mohlo dojít k jejich poškození. Doporučujeme, aby si zákazník pokryl nábytek igelitem, protože při demontáži původních rámů se hodně práší. Montážníci se v interiéru pohybují v pracovní obuvi a nezouvají se, to jim neumožňuje zákoník práce, proto by měli být podlahy zakryty kartonem nebo jinou ochranou před poškozením, “ říká Ing. Petr Mašín ze společnosti Geus okna a.s.

 

Realizace výměny oken

 

Proces výměny oken probíhá tak, že se nejprve z původních oken vyndají křídla a po té vypáčí naříznuté rámy. Vše se postupně odnáší z bytu. Do vzniklých otvorů se vsazují rámy, které je potřeba usadit do roviny, připevnit turbošrouby nebo kotvami a následně vypěnit otvor vzniklý mezi novým rámem a špaletou. Pěna se nechává zatuhnout do dalšího dne, kdy se provádí zednické začištění. Tomu předchází lepení paropropustných folií, pokud jsou součástí projektu. Pokud by se zednické začištění provádělo okamžitě, mohlo by se stát, že by pěna nebyla dostatečně zatvrdlá a začištění by mohlo popraskat.  Jsou-li namontovány rámy a osazeny křídly, dochází ke konečnému seřízení všech pozic. Okna jsou dodávána s nalepenými ochrannými foliemi. Tyto folie je nutné co odstranit co nejdříve po montáži, aby nedošlo k poškození profilu okna vlivem slunečního záření.

 

Související práce

 

Součástí dodávky není malování špalet, mytí oken nebo úklid bytu. Montážníci provádějí povrchový úklid, tedy odvezou původní okna, a vzniklý odpad, pokud je součástí smlouvy likvidace.

 

Předání

 

„Radíme zákazníkům, aby si vše pečlivě zkontrolovali před tím, než podepíší předávací protokol.  Později by mohlo dojít ke sporům týkajících se pozdě nahlášených vad, u kterých je sporné, jak mohly vzniknout. Může se jednat o škrábance na profilu, skle nebo o chybějící komponenty,“ dodává Ing. Petr Mašín, obchodní ředitel Geus okna, a.s.

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Okna - Autor: Jan Malý 12. 12. 2017

     



bydleti.cz


Životní styl