Jak ochránit svůj dům před sněhem

Jak ochránit svůj dům před sněhem

Kategorie: STAVBA

Základem všeho je škodám předcházet. Nejdůležitější je samotné řešení střechy, její spád a výběr vhodné střešní krytiny. Podle klimatických oblastí je třeba na střechu instalovat patřičné bezpečnostní prvky.



Obrázek střecha_sníhNa tento problém by se samozřejmě mělo myslet již v projektu. Projektant by měl navrhnout takovou protisněhovou ochranu, která odpovídá klimatu v dané lokalitě. Do 400 m n.m není třeba protisněhová ochrana.V oblastech mezi 600 a 900 m n. m je třeba instalovat speciální rozrážeče sněhu a zachytávače v podobě desky nebo tyčového zátarasu (Lindab Protectline).

 

Z jednoho centimetru sněhu vznikne přibližně jeden milimetr vody. Kubík čerstvého sněhu váží asi 100 kg, starý mokrý sníh je dokonce 3krát těžší. Největší nebezpečí pro střechy budov nastává, když napadne více než půl metru sněhové pokrývky. Za většinu škod může právě tání sněhové vrstvy a její sesuv ze střechy, kdy dochází k poškození okapů, Obrázek střecha_sníh 3říms, klempířských prvků a někdy i střešní krytiny. Nánosy sněhu nutné zavčas ze staveb odstraňovat. Nejlepší ochranou je samozřejmě prevence – tedy protisněhová ochrana.

 

Zlatým pravidlem každé stavby či rekonstrukce je pořizovat ucelený systém, abyste předešli případné nekompatibilitě se střešní krytinou a následnému zatékání. Každopádně při nákupu vždy vyžadujte atest a záruky, hory jsou jednoduše nevyzpytatelné.

 

Bližší informace může zákazník získat také na www.lindab.cz nebo na telefonu +420 233 107 200 a faxem +420 233 107 250.

 

 

Ukázkové srovnání klimatického zatížení střešní krytiny na horách a v nížině:

 

Zdroj: ČHMÚ Odbor klimatologie Maximální denní sněhové srážky Úhrn srážek Maximální sněhová pokrývka Průměrná teplota vzduchu-leden Nejvyšší denní teplota v zimě Maximální rychlost větru Váha sněhu na m3
za zimu
Extrémy české hory 108 cm Cca 400 mm   -4,0 až –8,0°C 14-18°C 40-60 m/s 300 - 917 kg
491 cm horské hřebeny
Praha  cca 30 cm 60-85 mm 75 cm -0,5 až -2,4°C 19°C 25-35 m/s dtto
otevřené polohy

 

Obrázek střecha_sníh 4 

Co byste měli vědět:

 

- Do 400 m n.m není třeba protisněhová ochrana.V oblastech mezi 600 a 900 m n. m je třeba instalovat speciální zachytávače a rozrážeče sněhu. Ve vysokohorských zátěžových oblastech se pak, jak určují stavební normy, musí na okraj střechy namontovat účinnější zábrany v podobě desky nebo tyčového zátarasu.

 

- Sněhové zábrany je důležité umístit především v okapové části, nad balkony a nad vchodem. Ocelové protisněhové rozražeče ve tvaru trojúhelníků je vhodné rozmístit po celé ploše střechy. (Lindab Protectline)

 

- Nejvhodnější, léty prověřená, krytina na horské objekty jsou hladké falcové pásy  s minimem spojů. Hladký povrch krytiny umožňuje plynulé sjíždění sněhu. Ten pak dlouhodobě nezatěžuje krov, což je důležité zejména u starších objektů. (Lindab Seamline)

 

- Vybírejte pouze bezúdržbový materiál. Laciný materiál nemusí v konečné fázi být laciný – připočteme-li náklady na ošetřování a cenu barvy. Střešní systémy z pozinkovaného plechu s ochrannou barevnou vrstvou z HB polyesteru jsou dokonale prověřeny šedesáti lety drsného skandinávského klimatu.  (Lindab Seamline, Lindab Topline)

 

- Při výběru okapového systému v oblastech se značnými sněhovými srážkami a velkým výkyvem teplot je podstatná především pevnost. Nejlépe se hodí okapy z pozinkovaného plechu s bezúdržbovou úpravou (LindabRainline). Použitelné jsou i měděné či titanzinkové, plastovým se však určitě vyhněte.

 

- Okapový systém na horách má jinou technologii montování. Žlaby i svody se umísťují hluboko pod hranu střechy, kde zůstanou tak chráněny před sesuvem sněhu. Další možností je rozmrazovací systém. Sada na cca 12 m žlabů  - dráty, čidla 220V, čidlo, zabudovaný – stojí kolem 2 500Kč.

 

Foto popis:

 

Podle Státního hydrometeorologického ústavu může sněhová pokrývka na českých horách dosáhnout až 5 metrů, ve městech 75 centimetrů! 

Mřížový sněholam - Lindab Protectline

 

Dům hory - Nánosy sněhu nutné zavčas ze staveb odstraňovat. Nejlepší ochranou je ale prevence – tedy protisněhová ochrana.

 

Na úpravy střechy je nutné myslet dopředu. Časný podzim nebo jaro je ideální doba pro opravy a renovace střešní krytiny a doplňků.

 

Konstrukce šikmých střech příznivě působí samovolný skluz sněhu ze střech. Od sklonu 50° výše se prakticky čerstvý sníh na střeše neudrží. Poruchy střešní krytiny způsobují oblevy a zimní dešťové srážky.

 

Tyč, Mřížka – Ukázka části bezpečnostní zábrany proti sesuvu sněhu. V praxi jsou používány  tři trubky nad sebou, které jsou zárukou dostatečné opory sjíždějícímu sněhu.

 

Obrázek střecha_sníh 2

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl