Jak na zateplení budov

Jak na zateplení budov

Kategorie: STAVBA

Stavební materiály z hlediska zateplení. Zateplení budov a vliv zateplení na spotřebu energie. Jak správně zateplovat?



krkonoše-007.jpg„Naše Horská chata má tepelné čerpadlo Kodek. Naštěstí to není systém vzduch voda, ale mnohem účinnější systém voda – voda. Jsme totiž v Krkonoších. A tady je poměrně zima. Co máme dělat proti stálému zdražování elektřiny?“. Takových dotazů dostávají energetičtí auditoři spoustu. Ono je to principiálně podobné. Není důležité, jde – li o rodinný domek, horskou chartu, nebo panelový dům.

 

Budova je stará, staré radiátory, stará okna, nezateplená, zeď 60 cm plná cihla. Tím, že investovali do kvalitního, vysoce účinného systému tepelného čerpadla snížili energie na vytápění a teplou vodu  asi 4 krát.  To je velmi významné.  Návratnost investice do 6 let. Další investice do zateplení a výměny oken již nebudou mít tak vysokou návratnost. Budou méně efektivní.

 

Úspory při zateplení

 

Plná cihla (60 cm) má tepelný odpor R = 0,8. To je velmi slabé. Podobně jako panelové domy. Pokud u panelového domu zateplíte 10 cm polystyrenu, snížíte náklady na vytápění o 25 – 30 %. Pokud vyměníte okna, je to dalších 25 – 30 %. Tedy celkem významná úspora energií. Návratnost investice, vzhledem k obecné návratnosti  peněz do zateplení, bude velmi dobrá. 15 let. 

 

Pokud zateplujete rodinný dům, který již má lepší tepelně izolační vlastnosti, řekněme tepelný odpor R  kolem 2, úspory energií na vytápění jsou nevýznamné, návratnost investice do zateplení nezřídka 50 – 100 let. Tady jde spíše o prodloužení životnosti stavební konstrukce. I když, i to může být diskutabilní. Říká se, že životnost zateplovacích systémů ( polystyren, kamenná vata) je kolem 30 let. Ideální je proto sendvičová zeď.  Cihla, vata nebo polystyren, cihla. Popř. jiný pevný materiál místo cihly.

 

Jak zateplovat?

 

V Rakousku se dnes vše žene na pasivní standard. Tedy při rekonstrukci z domu vytvoříte pasivní dům. Takže, pokud na 60 cm plná cihla -  zeď dáte 10 cm polystyrenu, ušetříte 50% energií ( i s výměnou oken na k = 1,1). To je jen standard zatepleného domu.

 

Pokud dáte 28 cm polystyrenu, snížíte energie na 30 % původní spotřeby, ovšem okna musí být k= 0,8. Tedy mnohem kvalitnější. Pasivní domy vyžadují okna vyšší kvality. S  28 cm polystyrenu se dostanete na R= 6,6. To je již standard pasivního domu. K tomu musíte zateplit střechu. U pasivního domu je požadavek na R = 8,8. Tedy 35 cm kamenné vaty na strop. ( zateplení střechy).

 

Proč nechtít pasivní dům. Ovšem s tepelným čerpadlem. Bez tepelného čerpadla je drahý i provoz pasivního domu, dle zkušeností zákazníků.

 

Autoři: Ing. Sýkora Pavel, Miroslav Sáblík

zdroj: www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Jak na zateplení budov - Autor: p 28. 5. 2009
 To p. P: Pasivní dům bez zateplení - Autor: Ing. Pavel Sýkora 21. 12. 2011
 přesné vyhodnocení Horské chaty Domu setkání - Autor: Ing. Pavel Sýkora 27. 2. 2012
 Jak zateplovat. Dnes bych již šel jedině na pasiv - Autor: Ing. Pavel Sýkora 3. 7. 2013
 Zateplení hal - Autor: Jakub Pešina 12. 2. 2023

     



bydleti.cz


Životní styl