Jak instalovat čističku odpadních vod

Jak instalovat čističku odpadních vod

Kategorie: STAVBA

Díky novému zákonu o ochraně vod končí v roce 2007 povolení vypouštět odpadní vody pro statisíce septiků. Každý dnes proto zjišťuje : Co s tím budu dělat?



V některých ojedinělých případech jsou stavební úřady ochotny toto povolení poskytnout. To ovšem vyžaduje investici do zemních filtrů. Pískový + koksový. Koksový je nutno pravidelně, cca 1 x za 3 měsíce vyměňovat. Tedy nakupovat koks. Zpravidla se použitý spaluje doma v rodinném domku. Je tedy navíc nutno mít litinový kotel na tuhá paliva. Mnohem jednodušší je koupit a instalovat čističku. Instalace je snadná, 80 % zákazníků si ji instaluje svépomocí.  

 

Jak vybírat čističku?

 

Na trhu jsou dnes 2 základní typy čističek odpadních vod.

 

A) kotoučové – mechanické

 

Tyto se používaly dříve. V čističce je několik kotoučů. Tyto mají otáčivý pohyb.  pohání se přes řetěz. Jsou málo spolehlivé. V čističkách je agresivní prostředí. Mnoho pohyblivých kovových dílů.  Ve srovnání s aerobními ( vzduchovými ) čističkami mají nižší účinnost a vyšší spotřebu elektřiny.

 

B) vzduchové

 

Toto nemají žádné kovové pohyblivé díly, vysokou účinnost, nízkou spotřebu elektřiny. Velmi zajímavá je čistička Akvatik. Tato je 5 komorová, včetně zajištění proti přelivu např. při vypouštění vany. Proto v voda z těchto čističek může být zpětně znovu použita, např. na zálivku zahrady. V 95 % rodinných domků se realizuje VH6. Ta má kapacitu 2 – 6 lidí. Pokud ji chcete využívat nárazově, např. na chatě, je vhodné ji doplnit řízením, na bázi mikropočítače.  Chcete – li používat vyčištěnou vodu  k zálivce, je nutno čističku doplnit jímkou. Takovou sestavu pak lze legalizovat i bez zdlouhavého a někdy ne levného stavebního povolení.

 

Jaký je postup instalace?

 

čov instalace.jpg

 

 

 

 

1. Vykopat jámu, cca pro rodinný domek průměr 1,4 m, hloubka 1,8 m.

 

 

 

 

 

čov instalace 2.jpg

 

 

 

2. Na dno jámy vybetonovat betonovou desku tloušťka 10 cm, včetně karisítě. ( ocelová výztuž, koupíte ve stavebninách).  Deska musí být v rovině.

 

 

 

 

 

 

3. Do jámy přivést potrubí. Toto potrubí s od rodinného domu postačuje DN 100 mm,  do čističky AKVATIK  se zapojuje snadno  přes gumičky.  Potrubí nemusí být hluboko. Postačuje 30 cm. Bude – li potrubí hluboko, budete muset dokoupit k čističce nástavec. Horní okraj čističky by měla být cca 10 cm nad terénem.

 

čov instalace 3.jpg

 

 

 

4. Na betonovou desku usadit válec čističky. Obsypat jej hlínou, v případě výskytu spodní vody obetonovat. Určuje projektant. Pokud čističku obetonováváte, nebo obsýpáte zeminou, je nutno ji současně plnit vodou.

 

 

 

 

 

 

5. Pokud za čističku instalujete i jímku na vyčištěnou vodu, osazujete a betonujete současně. Dešťová voda se zaúsťuje do této jímky, nikoliv do čističky!

 

6. Vyříznout do čističky otvor pro vzduchovou  hadici od kompresoru k rozdělovači čističky. Čistička je nastavena z výroby na čistou vodu. Tedy začnete ji běžně používat. čov instalace 4.jpg

 

7. Po měsíci provozu, až se vytvoří v čističce aktivní  kal, nastavíte dle návodu na vzduchovém rozdělovači běžný provoz čističky.

 

8. Čističku je možno doplnit regulátorem na bázi mikropočítače. Není podmínka funkce čističky. Tento zapojujeme mezi napájení kompresoru a kompresor. Tedy na elektrický přívod. Nastavujeme program dle návodu – dle obsazení domu, popřípadě chaty.

 

foto: Roman Kudela 

Autor: Ing. Sýkora

zdroj: www.akvatik.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Jak instalovat čističku odpadn - Autor: JANINKA 4. 7. 2007

     



bydleti.cz


Životní styl