Fotonávod - montáž kovaného plotu

Fotonávod - montáž kovaného plotu

Kategorie: STAVBA

Až na výjimky je montáž kovaného plotu vždy vhodnější přenechat specializované firmě, která má v této oblasti zkušenosti. Jedná se v podstatě o malou stavbu, a je proto důležité mít v pořádku kompletní stavební připravenost a před jejím zahájením vyřízené všechny potřebné dokumenty.



Každá stavba kovaného plotu začíná vytyčením hranic pozemku a vyznačením linie základů. Buď pod celým plotem, nebo jen u hlavních sloupů. Základy musí dosahovat hloubky, kde půda již nezamrzá, tj. minimálně 80 cm a jejich šířka by neměla být menší než 25 cm. V místech, kde je vysoká hladina spodní vody, je nutné řešit také izolaci proti vodě. U podezdívek, které budou pod úrovní terénu, je nutné myslet také na drenážní prvky, aby zadržená voda mohla odcházet mimo.

Montáž kovaného plotu Lamark v zákazníky nejoblíbenějším motivu Verona

Montáž plotu

Hloubka uložení podezdívky musí být minimálně 80 cm, tj. do nezámrzné hloubky.

Montáž plotu

Pro sloupky s patkou by povrch podezdívky pro usazení sloupů měl být rovný. Pro sloupky pro zabetonování (bez patky) může být libovolný.

Montáž plotu

Rozestupy sloupků jsou v podstatě libovolné. Avšak kvůli montáži by rozestup mezi nimi měl být aspoň 30 cm, a protože běžný dílec má rozměry 2 - 2,5 m tak z praktického hlediska maximálně 3 m. Na přání lze samozřejmě vyrobit i větší atypický plotový dílec.

Usazení sloupků na zabetonování se nejčastěji provádí již při výstavbě podezdívky. Pokud je podezdívka hotova, sloupky s patkou se přivrtávají na místě a kotví se chemickými hmoždinkami (chemická malta). Není to sice pravidlem, ale standardně jsou sloupky na bránu většinou zabetonovány do země a plotové sloupky do podezdívky.

Montáž plotu

Šrouby o průměru menším než 10 mm a délce 100 mm nejsou pro upevnění vhodné. Všechen spojovací materiál je zinkovaný a na přání i v barvě plotu.

Dokonalé vyvážení sloupků zde nemá vliv na funkci plotu, ale pouze na jeho výsledný vzhled. Nakloněný plot prostě není hezký.

Montáž plotu

Pro instalaci automatické brány je potřeba dle konkrétní situace na místě zvolit nejvhodnější druh brány (posuvná nebo otočná). V případě použití posuvné brány rovněž vyřešit místo na zasouvání, u otočné brány naopak prostor za bránou. Ten nesmí stoupat. Při stavbě sloupků bran je hlavně zapotřebí rozvést elektroinstalaci, přívod z rozvaděče do elektroniky, zavést kabely k pohonům, fotočlánkům a výstražné lampě.

V rámci jednoho pracovního dne je reálné namontovat 1 zakázku, která obsahuje 1x bránu s pohonem, 1x branku a přibližně 10 plotových dílců a to ve dvou lidech.

"Nejčastější chybou bývá špatná a nekvalitní stavební připravenost nebo nevhodně zvolené materiály,” uvedl Miloš Němeček ze společnosti LAMARK, největšího výrobce kovaných plotů u nás.

Závěrem

Jednou za rok by se měla provádět garanční prohlídka, kdy se šrouby dotáhnou, seřídí se panty u otočných bran respektive vozíky u posuvných bran. Kontrolou projde rovněž elektroinstalace.

Montáž plotu

foto: LAMARK
 

www.bydleti.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 nádherná zahrada, pěkné fotky - Autor: lojzo 20. 10. 2013

     



bydleti.cz


Životní styl