Dům z lodních kontejnerů.

Dům z lodních kontejnerů.

Kategorie: STAVBA

Doba se mění. Přináší nové požadavky, ale i nové možnosti. Jednou z možností je i postavit si dům z lodních kontejnerů.



Uvedený dům staví mladý inženýr svépomocí.  S manželkou.  I všechny sváry si dělal sám, to ho obdivuji.   Tato stavba je z 5 velkých lodních kontejnerů. Určitě znáte objekt na Antarktidě ze 134 malých lodních kontejnerů (Bharati antarctic research station).  Jde tedy o trvanlivou stavbu do nepohody.

Stavby z kontejnerů

Stavby z kontejnerů vídáme kolem sebe stále více.

Jaké jsou hlavní výhody?

- rychlá stavba

- levná stavba

- trvanlivá stavba, tedy kvalitní. 

- možnost originálních architektonických tvarů

Stavba z kontejnerů

Lze postavit stavbu v pasivním standardu?

Když jsem pře léty jednal s jednou největší firmou, vyrábějící stavební buňky, sdělili mi, že pasivní dům postavit nelze, z důvodu tepelných mostů.  No, ono vždy je to otázka ceny. Stavebník tohoto domu by chtěl dostat dům z kontejnerů do pasívu.

Jaká je technologická výbava domu?

Dům bude mít kvalitní okna – již je má. Bude mít bezzálivkové podlahové topení.  Tím bude topit a i chladit. Dokonce i chladit zadarmo, tedy Natur cooling.   Jak jistě tušíte, ty možnosti umožní Tepelné čerpadlo.  Rekuperace je dnes samozřejmostí. Zde bude Tepelné čerpadlo do kuchyňské linky, špičkový inverter 1–5 kW s masivním plastovým zemním kolektorem. 

Nebude to ale jediný zdroj tepla. V domě vidíte komín, dům bude mít i teplovodní krbová kamna.

Kotelna se již dnes koncipuje tak, aby byla připravena na budoucí teplovodní solár. A zřejmě i fotovoltaiku. Kotelna tedy bude optimalizované. Nejprve se využije solární teplo – teplo zadarmo. Pak teplo náhodné – z kamen. Jistotu dodávky tepla a teplé vody v každém počasí jistí tepelné čerpadlo země voda, u kterého v zimě neklesá výkon, ani účinnost.

Dešťová jímka je již zakopána. 

Protože se jedná o Severní Moravu, celkové dotace, které lze žádat, jsou vysoké. Vyjde – li dotace B2, bude to 495.000 Kč + 35.000 na projekty, dále dešťovka asi 75.000 Kč, teplovodní kolektory 55.000 Kč + 5.000 Kč na projekty a fotovoltaika je až 165.000 Kč + 5.000 Kč na projekty. Suma sumárum 835.000 Kč. No, neberte to. Je zájem i o zelenou střechu – to je další výhoda. Proč nebydlet na krásné rovné střeše?  To ale bude další dotace cca 55.000 Kč. Tedy, bylo by možné žádat až 890.000 Kč. 

Zde bych parafrázoval klasika: " Neberte dotace, neberte dotace, nebo se z toho zblázníte."

Výhodou je, že takový dům bude vlastně nikoliv dřevostavba, ale ocelostavba. Dům bude mít tedy vysoké dotace velice nízké provozní náklady.  Co víc si přát?  To je ta správná podpora pro mladé rodiny. Takový dům, vyjma fotovoltaiky, má pouze technologie s dlouhou životností a snadno ho utáhnete i z důchodu. Protože nikdo nemá neomezený rozpočet, je velkou výhodou, že dotace lze čerpat postupně.

Možná vás bude zajímat cena. Hrubá stavba včetně oken, s nákupem různých technologií, vyšla do 1,5 milionu Kč, je to tedy výrazně levnější dům než dřevostavby, nebo zděné domy.  Ale je to beton a ocel. Jo to taková pevnost stylu "Můj dům, můj hrad".

A hrad musí být soběstačný, že? 

Naši předkové měli lesy. Mohli stavit levně ze dřeva. Naše děti již lesy mít nebudou, možná až naši pravnuci, mohou ale zase využívat jiné technologie a jiné možnosti.

Již známý konstruktér Špagin říkal " Udělat složitý výrobek je jednoduché. Ale udělat jednoduchý výrobek, je složité".  V tomto domě budou použity jednoduché a účinné technologie s dlouhou životností.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Video k článku je zde :  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 1. 2. 2020

     



bydleti.cz


Životní styl