Čím zalévat podlahové vytápění?

Čím zalévat podlahové vytápění?

Kategorie: STAVBA

Víte čím zalévat podlahové vytápění? Nabízí se anhydrid nebo beton? Co je vhodnější a proč?



Obrázek Podlahovka1Podlahové vytápění se nejčastěji zalévá betonem. Optimální je polosuchý beton, s frakcí štěrku 0,4 cm. Samozřejmostí je plastifikátor. Ten je určen k tomu, aby beton dobře zatekl mezi trubky a podlahová trubka dobře předávala teplo. Zvláště, použijete – li základovou  deskou, kdy se podlahová trubka vtláčí mezi „štuple“.

 

Anhydrid  není pórovitý jako beton, lépe vede teplo, dává se ho menší tloušťka cca 35 – 45 mm. Umožňuje rychlejší regulaci – zátop a útlum, než beton. Lze jej natápět již po 7 dnech od realizace. Není vhodné používat jej ve vlhkých prostorách. Bazén, koupelna, garáž apod.  Je to sádra. Má menší pevnost. Výhodou je rychlá a přesná práce. Patro máte zalito za 3 – 4 hodiny, přesná rovina. Anhydrid  (sádrovec, sádra) je samonivelační. Obrázek Podlahovka2

 

Znalci  však používají raději beton. Beton je beton. I když mokrý zmrzne, nic se mu nestane. Je vhodnější používat podlahovku, kdy trubka je držáky vystrčena doprostřed betonu. Tedy ideální obtečení trubky betonem.

 

Beton je levnější řešení. Navíc, použitá Kari síť ( ocelová síť)  zpevňuje beton a přispívá k lepší vodivosti tepla. Dle norem, by měla být vrstva betonu 4,5 cm na trubkou. Tuto vrstvu betonu lze snížit, přidáním dalšího konstrukčního prvku.

 

Do betonové podlahy lze topit po 28 dnech. Pokud chcete natápět dříve, je nutno podlahovku „zažhavit“. (Postupný růst teploty.)   Kvalitní podlahové vytápění lze snadno zhotovit i svépomocí. Lze se tak dostat, s nadstandardním podlahovým vytápěním na cenu radiátorů. Dnes je již masívní 6 vrstvá trubka standardem.

 

Autor: Ing. Pavel Sýkora

zdroj: www.kodek.cz

 

Podlahové topení snadno a levně I. - Výhody nevýhody
Podlahové topení snadno a levně II. - Zalévání betonem


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Anhydrid pro zájemce z Děčína  - Autor: elde 22. 9. 2009
 http://anhydrid.stavbadc.cz - Autor: elde 22. 9. 2009

     



bydleti.cz


Životní styl