Bilance vodních par

Bilance vodních par

Kategorie: STAVBA

Musí být záporná, jinak se můžete jít „voběsit.“ Znáte to z praxe. Starý dům se zateplil polystyrenem 4 5, 6 centimetrů. Vyměnili okna za plastová. Navlhla zeď, o 30 % stoupla spotřeba energie na vytápění, lidé ve vnitř byli unavení, děti nemocné.



Později začala zeď plesnivět. Po 3 letech od realizace polystyren strhali ze zdí, a bydleli opět zdravě.  Takových případů znám několik. Později se proto začalo zateplovat polystyrenem 8, 10 centimetrů. Aby se rosný bod ze zdi posunul do polystyrenu.

 

prubeh-tlaku-009.jpg

 

Dnes je nutné u novostaveb mít zpracovaný PENB. Průkaz energetické náročnosti budov. Pokud chcete dostat stavební povolení.  „A je to dobrá věc. V rámci tohoto průkazu řešíme i bilanci vodních par“, říká p. Miroslav Sáblík, asistent energetického auditora.  Výsledky jsou velmi zajímavé. „Ani 30 cm Ytong + 10 cm polystyrenu nevyhovují. Bilance vodních par vychází kladná, zeď by vlhla. Je nutno posílit izolaci.“ Sděluje p. Sáblík své praktické zkušenosti.

 

Dost často nám vychází při hodnocení i kategorie A. Energeticky úsporný dům.  Třída A znamená budova mimořádně úsporná.

 

Od 1.4. 2009 se připravují dotace na zateplování rodinných domků. Má být uvolněno kolem 10 miliard Kč. Pevně věříme, že zpracování PENB bude samozřejmostí. Jinak může dojít k tomu, že státní peníze budou investovány nehospodárně. 

 

Když investovat, tak do kvality. Aby se za pár let dům nemusel opět „překopávat“.  Není to o penězích, ale o informacích.

 

Autor: Ing. Sýkora Pavel, energetický auditor

Zdroj: www.kodek.cz

 

Související články:

 

Budeme stavět dům 

Materiál nejen pro pasivní domy


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl