Obkopání a odizolování základů

Obkopání a odizolování základů

Kategorie: ÚDRŽBA

Při rekonstrukcích starých domů je nutno nezapomenout na ošetření základů.



Jak na to?

Nejprve se vykope rýha. Široká 10–15 cm. Hloubka alespoň 50 cm. Základ se obloží nenasákavou tepelnou izolací. Nejčastěji styrodur, nebo levnější perimetr, tloušťka 5 cm. U pasivních domů se provádí izolace základů tloušťkou 8 cm. 

Pokud nezaizolujete základ, při zateplení domu dojde k promrzání základu, vzlínání vody, kondenzace, vlhkosti a plísni v rohu podlahy.

Základy se odizolují tedy tepelné izolační deskou. Tu přichytíte při instalaci nejlépe hřebíkem. Hřebíkem k izolační desce připevníte Nopovou folii. Výstupky k izolační desce.

Na dno rýhy se položí drenážní odvodňovací trubka, ohebná, jako husí krk. Trubka se obalí geotextilií. Aby nedocházelo k zanášení trubky hlínou. Trubka se obsype kačírkem. Zásyp kamení – kačírek, se může pro důkladnost taktéž obalit geotextilií.

Obkopání základů

Zakončení obsypu

Kačírek může zůstat viditelný, vedle fasády. Nopovou folií se končí ve výši zeminy. Nebo kačírek překryjete například dlažbou. Na fotce je vedle kačírku betonový chodník. Gletovaný beton.

Izolace základů končí až pod zateplovacím systémem fasády. Dále již nahoru tedy pokračuje zpravidla polystyren.
Odvodňovací trubku pak napojte na dešťovou kanalizaci, do jímky, trativodu, potoka, vodoteče. Dělejte to důkladně, děláte to pro sebe.

odizolování základů

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Dotace na novostavby
Místo dřevem topí vodou 
Levné topení a bydlení v centru Brna 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl