Komíny

Komíny

Kategorie: ÚDRŽBA

Špatný komín může být pozvánka do hrobu. Buď vás usouží, nebo přímo otráví. Nebo vám může zapálit dům. Myslíte si, že přeháním? Určitě ne. Štítek komína je to, co dnes kontroluje kolaudační komise. Nějaké revize elektřiny je moc nezajímají. Díky špatným komínům v minulosti vyhořela celá města. Např. Valašské Klobouky několikrát.



Smrtelné nehody – příhody

 

Moje manželka v Brně na podnájmu v roce 1989, tehdy jsem ji ještě neznal, málem zahynula. Plynový kotel byl zaústěn do starého nevložkovaného komína.  Komín se drolil a sypal, až se zasypal, měly štěstí, že se holky v noci vzbudily, v nemocnici je pak zachránili.

 

Kamarád bydlí v řadovce ze 70 – tých let. Přerov.  Komíny jsou tam ve společných zdech.  Sám topí tepelným čerpadlem, a právě komín souseda, který topí dřevoplynovým kotlem, se v noci roztrhnul a málem otrávil mého kamaráda a celou jeho rodinu.  Zahořely saze v komíně.

 

Známý má dům ze 70 – tých let. Komín mu již zahořel a prasknul. Horní část tedy stavěl novou. Dolní na rekonstrukci teprve čeká. Svůj havarijní stav komína dobře zná, nedovolí si odejít z domu, když mu hoří v kotli oheň. Tedy život ve strachu.

 

Zvláště u kotlů na biomasu ( dřevo, peletky), je nutno počítat s vysokou agresivitou spalin. Toto topení je údajně velmi ekologické, ovšem spaliny jsou hodně agresivní. 

 

komin-009.jpg

Stávající stav

 

Hodně rodinných domů je ze 70 – tých let, popř. ještě starších. Komíny jsou zděné z cihel. Velmi mnoho těchto komínů je ve velmi špatném stavu. Jsou různě „vylepšované.“ 

 

Rekonstrukce starších domů

 

Různé domácí rekonstrukce nebývají nejlepší. Viděl jsem ve Zlíně  komín, který zedník v roce 1995 zdil z cihel a betonu, nikoliv malty. Tepelnou roztažností se po 3 letech potrhal, a spárami začal téci kondenzát do místností.  „Zatopíte – li v komíně, tento může teplem dilatovat až 15 centimetrů“, říkají zedníci.  Další vylepšení jsem viděl ve Vizovicích. Na komíně nad domem je asi 3 m trubka. Majitel domu měl asi špatný tah. Myslel si, že když zvýší komín, tak se to zlepší.  No ale taková trubka je dokonalý chladič. V trubce se mu vytvoří „studený špunt vzduchu“.  Pokud se mu přece jen podaří komín roztopit, trubka pracuje jako kondenzátor kouřových plynů. „Strašné“ vylepšení komína.

 

Kondenzace spalin je problém hlavně u moderních kotlů na peletky, biomasu, čisté uhelné technologie. Tyto kotle mají vysokou účinnost, tedy nízkou teplotu kouře. Ideální rekonstrukcí proto bývá odfrézování vnitřního otvoru komína a vložkování nerezí ( u tuhých paliv),   hliníkem ( u plynofikací), nebo  šamotovými komínovými trubkami. Počítejme 20.000 – 50.000,- Kč.

 

komin-009a.jpg

Jaké volit komíny do novostaveb

 

Ideální je dvouděrový komín. Např. plynový kotel, + záložní krb.  Turbo komíny pro plynové kotle se již nepovolují. ( trubka ze stěny). „ Zima je stará Ruská zbraň“, říkali prajzáci  ( obyvatelé Hlučínska ), kteří zažili válku v Rusku jako vojáci Wehrmachtu.  Letošní zimu jsme to zažili téměř všichni. Plynová krize. Ideální je proto stavebnice – 2 složkový komín. Výhodou je, že zabírá mnohem méně místa než dříve stavěné cihlové komíny, popř. později stavěné cihlové komíny s komínovými vložkami ( rourami) obalenými skelnou vatou.  Cena takové stavebnice je cca 60.000 – 100.000,- Kč + práce. 

 

Druhy komínů

 

Dříve používané cihelné, později cihelné zděné se šamotovou komínovkou, nyní stavebnicové dvousložkové. U kondenzačních plynových kotlů a turbo kotlů se používají koaxiální komíny.

Mezikružím se nasává vzduch do kotelny, vnitřkem odcházejí spaliny.

 

Údržba komínů

 

Nepodceňujte ji.  Jde nejen o váš majetek, ale i o váš život. A život vašich blízkých. 

 

 

Autor: Ing. Pavel Sýkora, Energetický auditor

zdroj: www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Komíny - Autor: Fridrich Jiří 1. 5. 2009
 Komíny - Autor: Ing. Sýkora 6. 5. 2009
 Tak změna. Dnes už Vám stěží n - Autor: Ing. Pavel Sýkora 15. 7. 2009

     



bydleti.cz


Životní styl