Jak opravit umyvadlo

Jak opravit umyvadlo

Kategorie: ÚDRŽBA

K poškození umyvadla v koupelně může dojít i při sebevětší opatrnosti. Pokud máte levné umyvadlo, může to být pobídkou k jeho výměně za nové a kvalitnější. Ovšem je-li umyvadlo například netypického tvaru a jeho cena nebyla zrovna nízká, byla by jeho výměna zbytečně nákladná.



Pokud dojde jen k malému poškození typu odraženého smaltu nebo poškozené keramiky po upadnutí skleněného parfému či sprchové hlavice, můžeme si s tím jednoduše poradit.

Oprava smaltu umyvadla

K drobným opravám stačí mít doma tubičku s lakem, například smaltCeys. Tímto přípravkem snadno a rychle opravíme různé škrábance, oděrky či odloupnuté kousky smaltu. Musíme však postupovat podle návodu, takže nejprve poškozené místo pečlivě očistíme, odmastíme a vysušíme. Pak naneseme štětečkem slabou vrstvu laku a v případě větší prohlubně po odraženém smaltu to po zaschnutí opakujeme, až je povrch zase rovný. Po úplném zaschnutí je příslušné místo odolné vůči nárazu a oděru.

Na drobné oděrky u keramického umyvadla lze použít epoxidy či některý speciální tmel. Na opravu glazury existuje dnes několik přípravků, které lze sehnat v supermarketech v odděleních se sanitární keramikou.

Jak opravit umyvadlo

Oprava odpadu

Častým jevem je ucpání odpadu. Pokud voda odtéká stále pomaleji, začneme gumovým zvonem. Nestačí-li to, rozebereme sifon a vyndáme z něho pevné nečistoty. Nepomůže-li ani toto mechanické vyčištění, přijdou na řadu chemické prostředky, které proniknou do potrubí a odstraní z jeho stěn usazeniny. Většina chemických přípravků je vyrobena na bázi louhu, proto je třeba pracovat v gumových rukavicích. Do odpadu nasypeme přípravek, který pak zalijeme vroucí vodou. U starších rozvodů z PVC musí být voda jen horká, neboť by se potrubí mohlo deformovat.

Šetrnější metodou je použití biologických přípravků, ve kterých jsou obsaženy bakterie schopné rozložit organické usazeniny. To je výhodné u domácích septiků, kde bakterie rovněž působí a rozkládají kal. Odpadní vodu pak můžeme použít na zalévání zahrady.

Pokud žádné prostředky nezaberou, je třeba použít instalatérské pero, neboli krtka, kterým se odpad prošťouchá a uvolní.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl