Jak opravit pračku

Jak opravit pračku

Kategorie: ÚDRŽBA

low dose naltrexone buy

buy naltrexone online usa yeronimo.com

Vyplatí se dnes opravovat starou pračku? Vyplatí se to dělat svépomocí? Vždyť nová v akci stojí jen 6000,- Kč.



Oprava pračkyV USA je dnes nový trend. Vše si udělejme sami, svépomocí. Dříve to bylo vždy naopak. „Vše si koupíme, odborníky si najmeme, říkali Američané.“ Řekl bych, že kolo dějin se točí dál, dnes je trend, v době finanční krize (2008), která byla později nahrazena ekonomickou krizí (2009) a nyní „připravované“ sociální krize (2010) naopak snižovat dluhy. Vše dělat levně. Tématem dne jsou úspory.

Máme pračku Philco. Včetně sušičky, slouží spolehlivě již 15 let. Dříve prala i 80 dětských plen denně, pereme hodně. Odešlo ložisko, opravář požadoval za výměnu ložisek 3000,- Kč. Můj známý, revizák plynových kotlů má doma 2 pračky, ložisko za 50,- Kč si mění sám, perou mu spolehlivě již 20 let. To víte, Philco byla kvalita. Další můj známý, majitel velké elektroinstalační firmy si taky opravuje pračku doma sám. Onehdy opravoval pračku své známé, odešlo jí topné těleso, ohnul ho buben. Namontoval jí tam nové topné těleso, odešlo za 14 dnů! Udělala se v něm dírka. Vzal staré těleso, pošlapal po něm, narovnal jej a dal zpět. Funguje. Nikdo z nich nepoužívá Calgon. Je to drahé, mnohem levnější je jednou za 2 roky koupit topné těleso za 200,- Kč. Já taky Calgon nepoužívám, po 15 letech je těleso v pořádku.

Jiný známý opravář mi říkal: Takovou pračku, jako byla Philco, dnes již nekoupíte. Jedno co dnes kupujete, vše je to našizené a načasované, aby to vydrželo 5 let + 14 dnů. Aby se mohla prodat další pračka.

Opravitelnost výrobků

Známý přijel lyžovat na hory nádherným velkým autem Meganem. Bylo tam vše v elektronice, palubní počítač, „miliony funkcí“ …. A v sobotu ráno, když chtěl odjet, zjistil, že palubní počítač měl puštěn celý den ventilátor na chlazení motoru. Pořád psal Low battery, nešlo to nastartovat na káble, ani dobít…

Volal zákaznickou linku, kde mu řekli: pane, auto sice stálo ¾ milionu, máte ho 2 roky a 2 měsíce, tudíž padla záruka mobility, vy sice máte na horách malé děti, a chcete se dostat domů, náš opravář ale přijde do práce až v pondělí. A nikdo tam za vámi zdarma nepojede.

A bez diagnostického pultu nemůžeme vyhodnotit, co je autu. Složité a drahé výrobky nemusí být vždy výhodné i pro zákazníka. Jsou výhodné pro výrobce, prodejce, servis….. A zákazník jen platí a nejezdí.

Další známý jezdí motokros. Ložisko v kole výrobce záměrně používá o pár desetin jiného rozměru, než standardní. Tedy speciální. Co je na něm kromě rozměru speciální? No cena, nestojí „50,- Kč“ ale 1950,- Kč.

Tak by se dalo pokračovat. Kompresor Zeppelin (stavební stroj) je záměrně vyroben tak, aby blok válců nešel opravit. Nemá vložky, nejde udělat výbrus, musíte vyměnit celý blok, „jen 600 000,- Kč“.

Starší výrobky jsou snadno opravitelné, s dlouhou životností, u nových to není zvykem. Zákazník se změnil ve spotřebitele. Konzumenta.

Je těžké opravit pračku? Něco mezi výměnou ložiska na starém kole a výměnou kola u auta. Složité to není, je tam jen více šroubků. Zjistil jsem, že denní spotřeba elektřiny, při používání pračky je asi 12 kWh. Je proto vhodné přepojit pračku na teplou vodu, zvláště pokud máte solární systém a teplou vodu zdarma. Podobný trend je dnes i u myček.

Jsem rád, že jsem si pračku opravil téměř sám. Jinak bych v očích známých společensky upadnul.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.kodek.cz
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 jo jo, známý má zánovní pračku, motor shořel - Autor: jojo 5. 6. 2010
 Pitná voda zdražuje + 50 %. Veolii již 1 miliarda - Autor: vodník uschne 26. 6. 2010
 Tak již zase jede. Málem jsem kupoval novou.  - Autor: Pradlen Philco 13. 11. 2010
 To je jednoduché - výrobce dnes zajímá pouze - Autor: pepé 16. 12. 2010
 Podobné závady znám!!! Naše firma  - Autor: servisák 16. 12. 2010
 Ondřej Neff politrukem ?  - Autor: kliopak 16. 12. 2010
 poruchovost - Autor: por 9. 1. 2011
 Tatramat 245.1  - Autor: Jaroslava 1. 6. 2011
 K čemu takové hloupé technologie?! - Autor: k čemu 26. 6. 2011
 Není to ještě tak dávno co se navrhovalo - Autor: kumbayo 26. 6. 2011
 Kurviče: Cenzora předem upozorňuji, že nejde  - Autor: cen 7. 8. 2011
 Jo, právě jsem nenastartoval Forda. Zítra štědrý - Autor: Galaxy 23. 12. 2011
 Hodil jsem to tehdy na diagnostiku k Fordovi.  - Autor: Galaxy.  7. 10. 2012
 Pračka vyhazuje pojistky - Autor: Josef 23. 4. 2014

     



bydleti.cz


Životní styl