Jak opravit podlahové topení

Jak opravit podlahové topení

Kategorie: ÚDRŽBA

Jde o noční můru všech stavebníků. Co když mi praskne trubka podlahového topení? Co budu dělat? Je to taková fobie, kterou využívají prodejci elektrických podlahovek. A tvrdí, že teplovodní podlahové topení opravit nejde.



Znáte to, kdo to umí, ten to dělá. Kdo o tom něco málo ví, ten to učí. A kdo o tom neví vůbec nic, ten o tom rozhoduje. Neřešme, zda prasklé podlahové topení je opravitelné, nebo není, podívejme se na to, jak se to dělá.

Záleží, zda máte anhydrit, nebo beton. Beton je trvanlivější, běžný anhydrit voda degraduje. Nabobtná. V tomto případě byla provedena betonová zálivka na KARI sítě, aby to bylo pevnější. A mělo lepší přestup tepla. Tento systém, kdy trubka je vyzdvižena do betonu má lepší přestup tepla, než trubka položená na polystyren a mnohem lepší přestup tepla než trubka zašlapaná do systémové desky.

Levná podlahové trubka, která se v minulosti hojně používala PPr DN 20. Po 10 letech provozu někde podlahové topení začalo téct.

Odborníci betonáři rádi poradili:

"Beton se již nikdy nespojí, zálivkou s novým betonem. Defektní místo musíte vysekat. Mezi starý a nový beton musíte dát dilataci. Trubky obnažit, navléct na ně chráničky. A to se vám nebude dařit, tato laciná trubka Ppr křehne, bude se štípat podél."

Jak opravit podlahové topení

Topenáři

No a topenáři se do toho pustili. Beton se vysekat podařilo. Místo se našlo. Trubka, světe div se, byla pružná, jako před 10 lety. Není tedy pravda, že křehne. Trubka měla tenkou podélnou prasklinu asi 3 cm. Možná vznikla při výrobě, nebo při montáži.

Část trubky se proto vystřihla. Využilo se pružnosti trubky, ohnula se do S, navařila se spojka. Při svařování se zdálo, že stará trubka má tak o 5 °C vyšší teplotu tavení. Problém byl jen s vytékající vodou z vypuštěného podlahového topení. Vodu v místě sváru mít nesmíte! Tedy nelze svařovat morou trubku! Kapky vody tvoří ve spoji "krátery". Tento spoj neškrtí – nezvyšuje hydraulický odpor. Nesnižuje se průřez potrubí. Po půl dni se podlahovka natlakovala na 2,5 baru, přes noc tlak držela. Druhý den se zalila kvalitním betonem, bez dilatací, bez průchodek. Na kvalitě betonu nešetřete. Použila se suchá betonová směs. Nad trubkou se asi 2–3 týdny chodilo po fošnách, aby beton nepopraskal. Nový beton se denně poléval hrnkem vody, aby vyzrál. Po 3 týdnech se položila plovoucí podlaha. Zažhavování se provede na začátku topné sezony. Do betonu, jak určitě víte, patří plastifikátor.

Hlavně nevěřte, že to nejde a neodkládejte to.

Nedat teplovodní podlahové topení do novostavby považuji za konstrukční vadu. Teplovodní podlahové topení poskytuje neskutečný komfort a zajistí vám velké úspory energií na vytápění, ať již topíte čímkoliv. U tepelných čerpadel je úspora ještě vyšší. Podlahové topení, od rodinných domků po průmyslové aplikace, dodává masterenergy.cz

Chemie

A ještě bych se vrátil k chemii. V otopném systému nebyly žádné chemikálie, jako inhibitory koroze, přípravky proti bakteriím a podobně. V trubce byl jen jemný nános "špinavé vody". Z hlediska chemie však bude aplikován levný a účinný přípravek mistra Mikuly.

Rozpustí se 2 mýdla s jelenem. Mají účinek antibakteriální, mažou, ... Úprava vody pro otopné systémy je obor složitý sám o sobě.

Nemáte – li perfektně pospojované potrubí, raději tam žádné přípravky nedávejte. Tím by se to ještě zhoršilo. Úprava vody již není strojařina. Úprava vody se pojí s chemií a biologií. A v biologii neplatí vždy, že 1 + 1 = 2. Někdy je to 1,8 jindy 2,2.

Pro korozi musí být splněny 3 podmínky:

- pH pod 7

- vysoký obsah kyslíku

- elektrická vodivost je vyšší než 100 µS/cm.

V případě, že kyslík bude pod 0,1mg/l, pH nad 8,5 a vodivost pod 50 µS/cm, je riziko koroze minimální. Pokud použijete destilovanou vodu, bude to silné rozpouštědlo. Proto se tam přidávají inhibitory koroze, tím ale zase zvýšíte vodivost vody.

U velkých kotlů se naopak do vody přidává před kotly tlakový O2. Vzniká tím v kotlech protikorozní vrstvička. U nerezových bojlerů zase vniká "tzv. biologická koroze".

Praxe je někdy mnohem zajímavější než teorie. Nehledejte v tom složitost. Staré osvědčené strojařské heslo říká: "Pokud to funguje, nešahej do toho".

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Video k článku je zde  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 7. 10. 2019
 To snad není možné - Autor: Dan 28. 10. 2020

     



bydleti.cz


Životní styl