Jak natřít kovový plot

Jak natřít kovový plot

Kategorie: ÚDRŽBA

Jak je vhodné ošetřit kovový plot před natíráním natíráním? Jaké barvy a techniku pro natírání kovového plotu? Jak zabránit tomu, aby nám plot korodoval?



Jak je vhodné ošetřit kovový plot před tím, než jej začneme natírat?

V první řadě je nutné připravit podklad. Prakticky u všech nátěrů, ne jen renovačních, mějme na paměti, že příprava podkladu má obrovský vliv na životnost celého nátěrového systému. Před samotným nátěrem musí být podklad čistý, suchý, bez mastnoty, prachu, rzi a hlavně zbavený nesoudržných částí starých nátěrů. Broušení lze provádět ručně (smirek, drátěný kartáč, atd.) nebo strojově (bruska). Odmaštění povrchu dosáhneme odmašťovacím přípravkem ProGold Odmašťovač.

kovový plot

Jaké barvy a případně další prostředky, techniku a pomůcky zvolit pro natírání kovového plotu?

Máme dvě možnosti, jak postupovat. První variantou je zvolit dva druhy nátěru. Nejprve základní antikorozní nátěr, který ochrání kovové části proti korozi a zvýší přilnavost vrchních nátěrů, například BALAKRYL ANTIKOR (vodou ředitelné antikorozní barva), anebo PRIMALEX Antikorozní barva (syntetická antikorozní barva).

Pro vrchní nátěru zvolíme například dvě vrstvy BALAKRYL UNI MAT, SATIN nebo LESK (vodou ředitelná vrchní barva) nebo PRIMALEX vrchní barva (sysntetická vrchní lesklá barva).

Druhou variantou u nátěrů kovů jsou dnes velmi populární tzv. „jednošichtovky,“ které obsahují antikorozní pigmenty. Jde o barvy, které ochrání kovové části proti korozi, ale zároveň působí proti povětrnostním vlivům. Neznamená to však, že stačí jeden nátěr. Vrstvy se aplikují vždy minimálně dvakrát. Spíše jde o to, že nemusíme kupovat dva druhy barev, natíráme stejnou barvou od základního nátěru až po vrchní. Jde například o BALAKRYL KOV 2v1, Dům barev Metal 2v1, PRIMALEX jednovrstvá barva 2v1. PRIMALEX jednovrstvou barvu 3v1 využijeme v případě renovace starších nátěrů, kde mohou být místa, která nejsou ošetřena žádným nátěrem.

Barvu aplikujeme štětcem nebo válečkem. Tyto barvy lze aplikovat i stříkáním, nicméně na ploty tento způsob nedoporučuji, protože bude docházet k příliš velkému „prostřiku,“ a tudíž budeme mít obrovskou spotřebu barvy.

Jak zabránit tomu, aby nám plot korodoval?

Musíme používat kvalitní barvy, dodržovat technologický postup a neošidit předúpravu povrchu, viz odpověď na první otázku.

Na otázky odpovídal Radek Kříž, technicko-obchodní zástupce společnosti Dům barev


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl