Zákaz zalévání zahrad

Zákaz zalévání zahrad

Kategorie: ZAHRADA

Voda je velmi cenná surovina, říká český zákon z roku 2003. A má pravdu. V Itálii je nyní velký nedostatek vody. V řekách je málo vody. Původní řeky se proměnily na potoky. Hydroelektrárny nemají vodu, nedodávají elektřinu, hrozí nedostatek elektřiny do klimatizací. Prý je jen otázkou času, kdy bude podobná situace i v ČR.

Někteří politici mají rádi krátkodobé, nekoncepční, zpravidla populistické řešení.  

Taková řešení jsou snadná :

 

Zákaz zalévání zahrad

Zákaz mytí aut

Zákaz napouštění bazénů

 

zahrada 006.jpg

 

Taková  je nyní situace v Itálii. Ještě bychom mohli podotknout, kdy zakážou napouštění van, jejich likvidaci a nahrazení sprchovými kouty?

 

Pokud máte okrasnou zahradu, jen projekt je kolem 10 000,- Kč. Investice pak dosahují běžně i půl milionu. Pokud takovou zahradu nebudete zalévat, je to její likvidace. Tedy ztráta několik set tisíc Kč. Podobně, jako kdyby Vám ukradli auto.  Samotné zákazy mnoho nevyřeší. Mnohem důležitější je preventivní opatření. Místo drahých centrálních kanalizací, které vyžadují investice v řádu miliard, a odvádějí vodu kanály z celých oblastí, realizovat decentralizované čištění odpadních vod.

 

Investice je cca 8 – 10 x nižší. Kraje se tímto neodvodňují. Vyčištěnou vodu lze opět v domácnosti využít. Například k zahradní zálivce. Viz: Čistá voda zdarma

 

Tyto kvalitní čističky odpadních vod je vhodné doplnit  jímkou na vyčištěnou vodu. Běžný rodinný dům vyprodukuje denně cca 600 l vody. To už je pro zálivku zahrady  zajímavé množství.  Do jímek se zaúsťuje i dešťová kanalizace. Jímka, pak má, podle velikosti, i funkci protipovodňovou.  Voda se po deštích neodvádí do kanalizace, avšak zůstává v jímce. Další funkcí takové jímky je požární nádrž. V případě požáru máte k dispozici vodu na hašení.

 

Decentralizovaný způsob čištění vod je zatím vlaštovkou. Zatím je nedoceněný. Je ale velmi zajímavý. V Německu se běžně k novostavbám rodinných domů instalují jímky na dešťovou vodu cca 6 – 10 m3.

 

Taky jsme se dříve divili, proč instalovat tepelné čerpadlo, když kubík zemního plynu stojí 80 haléřů. Doba a ceny surovin se však mění. Nezbude nám, než si zvyknout na to, že nejen energie jsou drahé, ale taky že voda není samozřejmost.

 

Voda je velmi cenná surovina. Je a bude.  

  

Autor: Ing. Sýkora

zdroj: www.akvatik.cz

 

Související články:

Bezůdržbová zahrada

Zdražení vody 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl