Zahrada nespí ani v únoru

Zahrada nespí ani v únoru

Kategorie: ZAHRADA

Pokud vám někdo tvrdí, že není v únoru na zahradě nic na práci, nemá pravdu a nejspíš jen hledá výmluvy, aby mohl zůstat u televize.

Právě v nejkratším měsíci roku je ten správný čas na prostřih stromů a keřů nebo zvelebování trávníku.

zahrada-v-zime-009a.jpg 

Foto: zima

I únoru je na zahradě spousta práce

 

Ve dnech, kdy se teplota pohybuje kolem nuly, se můžete pustit do opravných, výchovných a zmlazovacích řezů keřů, okrasných dřevin a ovocných stromků. Únorový řez, na který se někomu může zdát příliš brzy, výrazně podporuje vitalitu keřů a rašení i růst nových výhonků v nastávající sezoně.

 

K takové práci je dobré mít ty správné pomocníky, jako jsou například zahradní pilky nebo ruční zahradní nůžky. Při jejich výběru je velmi důležité, aby měly dokonale propracovanou ergonomii a správně padly do ruky. Jen tak nebude práce s nimi zbytečně namáhavá. Důležitý je i použitý materiál. Dobrou volbou je nářadí z kvalitní ušlechtilé oceli. Některé takové typy mají navíc na čepelích teflonový povlak, který brání ulpívání rostlinných zbytků. Především pro nadšené zahradnice jsou zajímavé dvouruční nůžky s ozubeným převodem. Pohodlně s nimi ostříhají i silnější větve, na které by jinak byla potřeba pilka. Pro toho, kdo chce stříhat ve výškách jsou praktické teleskopické zahradní nůžky, se kterými dosáhnete až do výšky 6 metrů.

 

dvouruční nůžky

Foto: dvouruční zahradní nůžky

Dvouruční zahradní nůžky Fiskars mají patentovaný ozubený převod, díky kterému je možné stříhat i silnější větve, na které by jinak byla potřeba pilka.

 

Trávníku se raději vyhněte

 

Speciální péči je během zimních měsíců potřeba věnovat trávníku. Každý, kdo ho chce mít během roku pěkný, by se mu měl vyhnout oklikou a zbytečně na něj nešlapat. Pokud už přes něj potřebujete dostat například s kolečkem, vyplatí se přejet přes položená prkna, která ho ochrání před zbytečnými rýhami.

 

Máte-li trávník zmechovatělý a neleží na něm právě sněhová čepice, můžete se pustit do jeho očisty. Pomocníkem vám při tom budou železné hrábě, se kterými nejen důkladně vyhrabete mech, ale uklidíte i zapomenuté spadané listí. Zahradní odpad, který vám po prostřizích nebo úklidu trávníků zbude, můžete uložit do kompostéru a zužitkovat.

 

Sněhové čepice setřeste

 

Šikovné zahradní hrábě ovšem neuplatníte jen na klasické hrabání. Dobrou službu udělají i při shazování těžkého sněhu z větví. Je to zátěž, která by mohla větve stromů a keřů polámat nebo je zbytečně zdeformovat. Pro skutečně komfortně práci mají moderní zahradní hrábě spoustu chytrých vylepšení. Ať už jsou to třeba speciálně modelované rukojeti pro příjemnou práci, nebo jednoduchým systém, kdy je po uvolnění šroubu možné podle potřeby nasadit dlouhou nebo krátkou rukojeť. Ale to není vše, protože na rukojeti lze během roku nasadit další příslušenství, jako je příkladně česáček na sběr ovoce

 

Pokud chcete, aby větve stromků a keřů pod vahou sněhu neztrácely tvar, je dobré je podepřít nebo zafixovat provázkem či drátkem.

 

hrábě na zahradě

 

Foto: zahradní hrábě

Zahradní hrábě Gardena jsou  vybaveným Combisystémem, kdy je po uvolnění šroubu možné podle potřeby nasadit dlouhou nebo krátkou rukojeť.

 

Zdroj a foto: Mountfield


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl