Vytvořte si idylické zahradní sezení pro chvíle pohody

Vytvořte si idylické zahradní sezení pro chvíle pohody

Kategorie: ZAHRADA

Vytvořte si zahradní sezení, které se stane vaší oázou klidu i místem setkávání s rodinou a přáteli. Na co při jeho zařizování myslet, jak vybrat zahradní nábytek a jaký typ osvětlení zvolit?



Kam zahradní sezení umístit?

Zahradní sezení si můžete zařídit přesně podle svých představ, získáte tak idylické zákoutí, kde si po práci vychutnáte svůj oblíbený drink nebo večerní grilování s přáteli či rodinou. Ideálním místem pro zahradní sezení je bezesporu terasa v bezprostřední blízkosti domu. Vše potřebné pak budete mít hned po ruce, což oceníte zejména ve chvíli, kdy budete hostit početnější skupinu přátel.

Pokud terasu nemáte, nezoufejte – zahradní sezení lze vytvořit kdekoliv na zahradě. Od okolí ho můžete oddělit například vzrostlými keři nebo venkovním paravanem, který necháte porůst popínavými rostlinami.

zahradní posezení

Vše začíná výběrem zahradního nábytku

Základem posezení je zahradní nábytek – nejčastěji prostorný stůl a dostatek židlí pro případné hosty. Pokud sešlosti a oslavy pořádáte jen párkrát do roka, pořiďte si skládací židle, které mohou být po zbytek času uskladněny třeba v garáži. V té správné oáze klidu by neměla chybět pohodlná zahradní křesílka, polohovatelná lehátka nebo závěsná houpací křesla.

Design, materiál a provedení

Při výběru zahradního nábytku se nesoustřeďte pouze na jeho design, ale také na materiál a provedení. Nábytek je během sezóny vystaven slunečním paprskům, větru a nezřídka také dešti, proto volte dostatečně odolný materiál, jako je umělý ratan nebo hliník. Pokud se rozhodnete pro nábytek z přírodního ratanu nebo ze dřeva, je třeba mu věnovat pravidelnou péči.

Proč se vyplatí zastřešení?

Díky zastřešení si zahradní sezení užijete i v poledních vedrech nebo naopak při dešti. Před nepříznivým počasím navíc účinně ochráníte také zahradní nábytek, který vám vydrží sloužit o to déle. Jako zastřešení lze použít jednoduchou plachtu, která se napne mezi čtyři pevné body a poskytuje příjemné útočiště. Jestliže chcete zahradní posezení využívat i v podzimních měsících, zkombinujte ho s pergolou, jejíž stěny můžete vysklít plexisklem.

Osvětlení vyčaruje romantickou atmosféru

Večerní grilování nebo posezení u sklenky vína vám náležitě zpříjemní správně zvolené osvětlení. Romantickou atmosféru vykouzlí vícero menších venkovních svítidel, retro lucerny nebo obyčejné svíčky umístěné ve skleněných nádobách. Pokud nechcete řešit napojení na elektřinu, starosti vám ušetří solární lampy. Stačí je přes den umístit na slunce a po setmění vám až 8 hodin poslouží jako příjemný zdroj světla.

Nevíte, kde čerpat inspiraci pro zahradný nábytok? Navštivte Heureku nebo Heureku.sk, naleznete tam široký výběr nejrůznějších zahradních lehátek, křesel a stolů. Navíc si můžete přečíst hodnocení a recenze ověřených uživatelů, kteří se s vámi podělí o své vlastní zkušenosti.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl