Vysoké záhony. Jak na ně.

Vysoké záhony. Jak na ně.

Kategorie: ZAHRADA

Každý by chtěl mít co největší úrodu na zahrádce. Zadarmo, a pokud možno bez práce. Bez práce nejsou koláče, ale dala by se vysoká úroda, získat s pomocí moderních technologií? A bez chemie? A celkem bez práce?



Možnosti jsou. Jednu z možností představují vysoké záhony. Je to vlastně pěstování na kompostu, nebo v pařeništi. Tedy, s přírodním hnojením. Vysoké záhony dají při "sestrojení „ více práce, ovšem z hlediska celkového objemu práce naopak pracnost snižují. Vypadají hezky, úrodnost zvyčují na 200 a více % a nemusíte se ohýbat. Založením vysokého záhonu vyhnojíte záhonek na 4 - 5 let. Někteří teoretici uvádějí i 6 let. Teplota půdy se zvyšuje cca o 8°C. Což oceníte zejména v chladnějších oblastech, v mrazových kotlinách a podobně. Lze tak pěstovat i melouny.

Vysoké záhony

Jaké jsou rozměry vysokých záhonů?

Někdy se uvádí, výška 30 cm na zeminu. Zde investor vyhloubil výkop, asi na rýč do země. Na karton, položíte kusové dřevo, může být i nahnilé. Můžete dosypat štěpkou. Pak dát vrstvu četiny, na to listí, pak starého sena, na to ideálně koňský hnůj. Nahoru, 7 - 20 cm hlíny. Vznikne tak záhon, který postupně, rozpadem uvolňuje živiny pro rostliny. Na jaře můžete záhon přikrýt a udělat z něj pařeniště. Ideálně je doplnit jej povrchovou závlahou, a pravidelně sypat granule na slimáky. Nejlépe ekologické. Aby nesklízel někdo jiný. Rozměry tohoto záhonu jsou 3,5 m x 60 cm, distanc mezi záhony opět 60 cm. Doporučuje se na šířku sekačky. Výška daného záhonu je asi 45 cm.

Vysoké záhony

Jahodová pyramida

Zvláštním druhem vysokého záhonu, velmi hojně užívaném v 80 - tých letech a osvědčeným, byly jahodové pyramidy. Na plochu 1,5 m x 1,5 lze nasadit až 50 sazenic jahod, aniž by si konkurovaly. Konstrukce umožňuje perfektně využívat slunce, vzduch, vodu a živiny z hnoje. Mezi jahodníky lze v prvním roce pěstovat další rostliny. Například salát.

Vysoké záhony, vyvýšené záhony - a budete mít ze zahrady radost, dobrý pocit, velmi zdravou, vysokou úrodu úrovně BIO. Na vzdálenost natažené ruky.

Jak je vidět, zdraví, soběstačnost, samozásobitelství, nejsou jen chiméry. Většinu položek záhonu lze získat zdarma i ve městě. Spíše je to otázka práce. Dnes je perfektní, výživný a hlavně výhřevný koňský hnůj ještě mnohem dosažitelnější, než v porevoluční době. Proč toho nevyužít?

Vysoké záhony na jahody

Dobrou chuť.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Vysoké záhony


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 No vypadá to lákavě - Autor: Lapatos 6. 7. 2015
 No, vypadá to jako hroby - Autor: Lipotěnko 6. 7. 2015
 Na, ale krásně a mnoho let  - Autor: Ing. Sýkora 6. 7. 2015
 Vysoké záhony = vysoká úroda - Autor: Topič 13. 7. 2015
 Býval soběstačný, teď se bez dotací neobejde - Autor: nee 13. 7. 2015
 Osobní peníze a fungující vztahy  - Autor: Jasné 14. 7. 2015
 Při poklesu radím dosypávat kravským  - Autor: Ing. Sýkora 26. 7. 2015
 Definice daně.  - Autor: Jožo 2. 8. 2015

     



bydleti.cz


Životní styl