Venkovní kuchyně- Otázky a odpovědi

Venkovní kuchyně- Otázky a odpovědi

Kategorie: ZAHRADA

Na otázky na téma "venkovní kuchyně" odpovídá: David Kendiura, zakladatel brandu Venkovnikuchyne.cz



Vyrábíte i „kuchyně na míru“ nebo je třeba vybrat si konkrétní existující model?

Kuchyně jsou téměř vždy na míru – klient vybírá jen základní konfiguraci, tedy půdorys kuchyně, počet a typ kuchyňských desek a spotřebičů. Vždy je třeba respektovat architektonický ráz domu a zahrady a podle toho teprve volit materiály, stejně tak vnitřní vybavení se model od modelu liší. V nabídce míváme však také hotové sestavy, které je možné instalovat v řádu dnů.

Jak dlouho trvá výroba kuchyně „na míru“?

Opět to závisí na složitosti celé sestavy, obecně však lze říci, že od první schůzky po finální instalaci se bavíme o 3-4 týdnech. Většinu času pracujeme na kuchyni v dílně, na zahradu klienta ji pak dovezeme a nainstalujeme za několik málo hodin.

Venkovní kuchyně

Jaké jsou nutné podmínky pro to, aby bylo možné zrealizovat výstavbu venkovní kuchyně? (přívod vody, plynu, …?)

U menších sestav stačí rovný, dostatečně zpevněný povrch, stavět lze pochopitelně i na základových „špalících“. Pokud je u kuchyně dřez, pak je pochopitelně potřeba přívod vody, ať už hadicí anebo potrubím. A pokud klient nechce vařit na plynu z bomby, tak i plynová přípojka.

Jaké materiály využíváte pro venkovní kuchyně?

Pro kuchyňské desky je velmi oblíbená kvalitní žula v různých barevných odstínech, tělo kuchyně obkládáme břidlicí nebo dlažbou, případně odolnými barevnými omítkami. V tomto ohledu se meze opravdu nekladou. Jedinou podmínkou je samozřejmě kvalita a odolnost použitých materiálů.

 

Venkovní kuchyně

Jaké jsou přednosti těchto materiálů?

V případě materiálů je hlavním kritériem vzhled. Kuchyně musí ladit se svým okolím a působit esteticky čistě. Omítky jsou oblíbené zejména kvůli možnosti sladění s fasádou domu, žulové obklady zase působí skvěle v případě, že kuchyně stojí v zahradních zákoutích. Materiály zkrátka musí zvládnout české léto i českou zimu a musí vypadat skvěle i po několika sezonách.

Materiály dovážíte z USA nebo využíváte místní?

Záleží na přání klienta. Využíváme místní i světové dodavatele.

Jaké materiály jsou mezi českými klienty neoblíbenější?

V Česku je na rozdíl například od USA v oblibě jednoduchá, čistě bílá omítka v kombinaci s tmavou deskou. Taková kombinace vypadá opravdu skvěle. Dále pak přírodní břidlice spíše teplých odstínů v elegantních úzkých páscích.

Jaká je životnost barevných omítek?

Omítky se nijak neliší od těch, co se dávají například na fasády domů. Jsou omyvatelné a stálobarevné. Jedná se tedy o životnost v řádu desítek let.

Jak je řešen ve venkovních kuchyních odvod odpadů?

Prostřednictvím klasického potrubí, napojením na kanalizaci, případně zřízením trativodu s přírodní čističkou.

Radíte se při konkrétní výstavbě kuchyně i se zahradním architektem?

Samozřejmě, je to jeden ze základních požadavků. Naše venkovní kuchyně jsou vždy navrhovány velmi citlivě. Díky tomu se od první chvíle stávají plnohodnotnou součástí místa, kam je nainstalujeme. Opticky nepřekáží, „neničí“ dojem ze zahrady, jsou sladěny se všemi stavbami a prvky zahradní architektury - tedy zejména domem, ale také chodníky, opěrnými zdmi, altány.
Dbáme na to, aby přístup k nim nebyl komplikovaný a nacházely se vždy v takovém místě zahrady, kam se přijdete rádi posadit i se svými kamarády a známými.
 

Venkovní kuchyně

Od jaké doby jsou v USA populární venkovní kuchyně? Kdy se začaly stavět a jak vypadaly ty první?

Kultura venkovního vaření je v USA poměrně běžná. Největší rozmach však nastává v meziválečném období a dále pak v padesátých letech. Vařit v té době začínají namísto služek ženy v domácnosti, které si chtějí svoji povinnost co nejvíc zpříjemnit. Svoji roli hraje samozřejmě také americká otevřenost a pohostinnost a chuť sdílet příjemné chvíle se svými blízkými, mezi které Američané často počítají také sousedy. Pro grilování a BBQ párty je venkovní kuchyně opravdu to pravé.
Venkovní, respektive letní kuchyně byly často plnohodnotně vybavené. Fungovaly však pouze sezónně a na zimu je bylo potřeba dobře zajistit.

Nabízíte i další služby spojené se stavbou kuchyní – zastřešení, posezení atd.?

Vzhledem ke své profesi můžeme tuto službu samozřejmě nabídnout. Často se na nás obrací klienti, kteří nechtějí postavit pouze kuchyň, ale mají zájem o celé zahradní zákoutí. V takovém případě zahradní altán, pergolu anebo přístřešek zahrneme do projektu kuchyně. Cílem je vytvořit opravdu vyvážené zákoutí, kam se člověk rád přijde posadit, ať už se ve venkovní kuchyni vaří nebo ne.

Související články:
Venkovní kuchyně

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Venkovní kuchyně - Autor: simon 6. 7. 2013

     



bydleti.cz


Životní styl