Uložte bazén k zimnímu spánku

Uložte bazén k zimnímu spánku

Kategorie: ZAHRADA

Obliba rodinných bazénů rok od roku roste a právě teď se blíží čas na jejich uložení k zimnímu spánku. Správně provedeným zazimováním nejenže prodloužíte jejich životnost, ale navíc si i výrazně ušetříte práci a případné problémy při jarním uvedení do nové sezony.

Hlavním předpokladem úspěchu je zvolení nejvhodnější doby. Nesmí být ani příliš zima ani teplo. Optimální je čas před příchodem prvních mrazíků, když se teplota bazénové vody pohybuje mezi 10° až 15°C.  Pokud by byla teplejší, mohou se v ní  přemnožit mikroorganismy, řasy a plísně. Když už vás něco takového potkalo a voda v bazénu má zelený odstín, je nutné ji před zazimováním nejprve vyčistit.

plachta-Universal-008.jpg 

Foto bazén s plachtou Universal

Než uhodí první mrazy patří nadzemní i zapuštěné bazény pod plachtu, která zabrání padání listí a jiných nečistot. Bezpečnostní plachta Universal je vyztužena hliníkovými profily a proti posunu je zabezpečena kotvením do dlažby.

 

Nečistoty musí pryč

 

Nejprve je potřeba ze dna a hladiny odstranit všechny nečistoty, se kterými vám pomohou bazénové vysavače nebo síťky. Očistou musí projít i písek z pískové filtrace, který je potřeba propláchnout vhodným chlórovým přípravkem. U písku, který slouží déle než dva roky, je třeba myslet na výměnu.   

 

Důležité pH

 

Bazénová vody by měla mít přes zimu hodnotu pH 7 – 7,4 a u chlóru je optimální množství 0,3 - 0,5 mg/l.  Pro uživatele takzvané kyslíkové chemie je ideální množství aktivního kyslíku 8-18 mg na litr. Během doby, kdy vodu upravujete na správné hodnoty, by měla být filtrace zapnuta

 

Upusťte vodu

 

Hladinu vody nižte, ale pouze tak aby, fólie zůstala stále vypnutá. To znamená asi 10 cm pod skimmer (sběrač nečistot) a vratnou trysku zakryjte zátkou. Nad tuto úroveň by voda neměla nikdy stoupnout. Je proto třeba bazén zkontrolovat v době, kdy taje sníh, nebo hodně prší a případný přebytek odpustit.  Ovšem nikdy ne v případě, že je na hladině ledová krusta. Ta by totiž po vypuštění vody mohla „sednout a poškodit tak nejen fólii, ale může dokonce zdeformovat spodní část bazénu. Po odpuštění vody vyčistěte skimmer a stěny bazénu.

 

Nikde nesmí zůstat voda

 

Teď na řadu přichází odpojení hadic, ze kterých je potřeba odstranit veškerou vodu. Pomoci si při tom můžete například vysavačem na mokré vysávání. Následuje očištění a uklizení schůdků a odpojení filtrace, ze které také musí pryč všechny voda. Na šesticestném ventilu je třeba nastavit pozici zima, případně odpad a zavřeno. Současně demontujte solární panely nebo tepelné čerpadlo. Znovu je třeba zopakovat, že nikde nesmí zůstat voda, protože v případě zmrznutí by jednotlivé části mohly popraskat. Pro klid duše odborníci doporučují všechny rozvody profouknout tlakem vzduchu. Jednotlivé komponenty pak pečlivě vysušte a uskladněte na suchém místě, na kterém teplota neklesne pod bod mrazu.

 Azuro-zima-008.jpg

Vodu konzervujte

 

Do zbytku vody přilijte speciální zazimovací roztok v poměru1 l  na 10 m3. Neslouží ovšem k tomu, aby voda nezmrzla, ale zakonzervuje ji a zabrání vzniku řas a vápenatých usazenin. Jeho působení oceníte při jarní přípravě na další sezonu, kdy se bazén bude mnohem lépe čistit. Aktivní látka se do vody uvolňuje pomalu, takže se nemusíte obávat ani v případě, když bude zima neobvykle dlouhá.

 

Foto Azuro Zima

Použití speciálního prostředku na zakonzervování vody  v zimním období vám na jaře ušetří spousty práce.

 

Bazén patří pod plachtu

 

Na ochranu před spadem listí a jiných nečistot je do prvních mrazů vhodné přikrýt bazén krycí plachtou.  O konstrukci bazénu se nemusíte být ani v době tuhých mrazů, protože s náročnými podmínkami se při její výrobě počítá. A jedna připomínka na závěr. Nikdy nerozbíjejte led na hladině, mohli byste poškodit fólii.

 

Odporníci zazimují za vás

 

Při odstávce klasických zapuštěných bazénů je postup obdobný, ale může se stát, že si na takovou práci jednoduše netroufnete. V takovém případě je lepší neriskovat možné škody způsobené například nějakým opomenutím a pozvat si na pomoc odborníky. Objednat si  specializovanou firmu se už i u nás stává běžnou praxí a některé renomované společnosti prodávající zapuštěné bazény, tento servis svým zákazníkům běžně poskytují.

 

kryci-plachta-kris-kros.jpg 

Foto plachta Kris-Kros

V době padajícího listí oceníte plachtu Kris-Kros, která chrání bazén nejen  před znečištěním, ale i před pádem lidí a domácích zvířat.

 

Zdroj a foto: Mountfield


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl