Stavba krbu - III. díl - Ohniště

Stavba krbu - III. díl - Ohniště

Kategorie: ZAHRADA

V tomto článku jsou umístěny různé návody a triky, které byly použity při stavbě krbu na zahradě panem Jaromírem Šigutem. Krb budoval sám ve volných chvílích na přelomu tisíciletí, tedy v letech 2000 až 2001. Text jsme nechali záměrně autentický, tak jak jej sám autor v průběhu stavby krbu zaznamenal.

Ohniště

 

Krb tvoří dvě na sobě nezávislá ohniště. Jedno velké krbové, které bude sloužit na opékání a grilování, jakož i na náš ohřev v době chladných večerů, a druhé malé udírnové, které bude sloužit na vytápění udírny, a protože bude osazeno litinovou plotnou, tak také na vaření. Bude tedy možné v době uzení ohřát vodu na opláchnutí masa, nebo si třeba v kotlíku uvařit brambory.

Na zdění šamotových cihel byla použita speciální šamotová malta zn. Keravit, do které jsem přidával vodní sklo v poměru 1 velká štamprle na kbelík malty. Abych docílil obloukového tvaru ohniště, musel jsem vyrobit dřevěnou šablonu, pomocí které jsem vyzdil oblouk velkého ohniště. Ta byla později také použita na oblouk přístavku na dřevo.

 

 Obrázek krb 120

 

 

 

 

 

 

Dřevěná šablona, která tvoří budoucí tvar velkého (krbového) ohniště.

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrázek krb 121

 

 

 

 

Na vrchní betonovu desku základu jsem ze šamotových cihel vyzdil spodní část velkého ohniště.

 

 Vpravo od velkého základu jsem na malý základ vyzdil ze šamotových cihel spodní část malého (udírnového) ohniště.

 

 

 

 

 

Obrázek krb 122

 

 

 

 

Na spodní část velkého ohniště jsem ze šamotových cihel vyzdil jeho boční stěny. Ty jsou vzadu schodišťovitě odstupňované, neboť zadní stěna ohniště musí tvořit oblouk, tzv. "zrcadlo", které způsobuje, že teplo z krbu sálá dopředu a nikoli nahoru do komínu.

 

 

 

 

Obrázek krb 123

 

 

Do výše čtvrté řady (šáru) jsem na jedné i druhé straně zazdil kousek železné trubky pro budoucí gril. Oba kousky musely být zazděny v rovině přesně naproti sobě, k čemuž mi posloužila železná tyčka jako šablona. V levé části při čelním pohledu jsem musel tyčku nechat delší tak, aby přesahovala půdorys základů. Po vyzdění levé stěny krbu se pak na míru uřízne pilkou na železo.

 

 

 

K bočním stěnám jsem přiložil připravenou dřevěnou šablonuObrázek krb 124, abych mohl vyzdít vrchní oblouk ohniště.

 

Na vrchním oblouku je vidět skladba šamotových cihel. Jedná se o půlky šamotových cihel vějířovitě zazděné, a to z levé i pravé strany současně. Naposledy se vloží prostřední (nejvyšší) cihla, která je vyseklá do klínu. Tato cihla je nejdůležitější, neboť vlastně obouk zapře (rozepře). Teoreticky by měl držet svůj tvar i bez malty, neboť cihly se vzájemně podepírají. Šamotová malta slouží pouze k vyplnění trojúhelníkových mezer mezi nimi.

 

Obrázek krb 125

 

 

 

 

Boční pohled na velké krbové ohniště. Obezděnou dřevěnou šablonu jsem nechal pro jistotu týden, neboť šamotová malta tvrdne pomaleji, než malta obyčejná. V boční stěně ohniště je viděl zazděná trubka pro tyčku grilu.

 

 

Obrázek krb 126

 

 

 

 

 

 

 

Detail zazděné tyčky pro gril. Na její konec jsem našrouboval instalatérské koleno, aby se trubka po zazdění neprotáčela.

 

 

 

 

 

  

Obrázek krb 127

 

 

 

 

 

Na tomto obrázku je vidět zadní obloukovitá část ohniště, tzv. "zrcadlo". Šamotové cihly se opírají o boky ohniště a tvoří tak oblouk, který je v nejvyšší části podepřen železným překladem.

 

 Obrázek krb 128

 

 

 

 

 

 

Železný překlad je pevně zazděn v bočních stěnách ohniště. Na jeho konci je přivařen trn pro zazdění do hlavní boční stěny krbu.

 

 

Obrázek krb 129

 

 

 

 

 

Zde je vidět vrchní část ohniště s výstupem do komínu, resp. do udící komory. Vrchní hrana železného překladu bude soužit jako doraz pro krbovou klapku (viz. níže).

 

 

Obrázek krb 130

 

 

 

 

Pohled shora na zadní stěnu ohniště. Oblouk, který tato stěna tvoří, je později obezděn z normálních cihel tak, aby zadní část krbu byla svislá.

 

 

 

 

 

Obrázek krb 131

 

 

 

 

 

Pohled shora na vrchní část ohniště. Dřevěná šablona pořád podepírá zděný oblouk.

 

 

 

 

 

 

Obrázek krb 132

 

 

 

 

 

Pohled do ohniště shora komínovým otvorem. Dřevěná šablona je již vyjmuta, neboť do ohniště proniká boční denní světlo.

 

 

 

 

Obrázek krb 133

 

 

 

 

 

Čelní pohled na velké krbové ohniště po jeho odbednění. Vzadu je vidět konečný tvar tzv. "zrcadla" ohniště. Jeho hrany musely být vyspárovány šamotovou maltou.

 

 

 

 

Obrázek krb 134

 

 

 

 

Pohled zespodu na oblouk ohniště. Mezi cihlami není prakticky žádná malta. Je zde také vidět ukončení "zrcadla" v železném překladu.

 

 

 

 

 

 

 

Obrázek krb 135

 

 

 

 

 

Přiblížený pohled do komínového otvoru velkého ohniště. Je to vlastně výstup do komínu přes udící komoru, který bude v době uzení uzavřen krbovou klapkou.

 

 

 

 

 

 

 

Autorem článku je Bc. Jaromír Šigut

Zdroj: www.sigut.cz/krb.htm

 

Související články:

 

Stavba krbu - I.díl 

 

Stavba krbu - II. díl

 

Stavba krbu - IV. díl


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl