Renovace a údržba dřevěného zahradního nábytku

Renovace a údržba dřevěného zahradního nábytku

Kategorie: ZAHRADA

Co se starším dřevěným zahradním nábytkem, na kterém se už podepsal zub času? Určitě není důvod jej odepsat.

 

Obrázek zahradní nábytek 3Nejdříve nábytek očistíme. Prohlédneme. Pokud se rozlepuje tak je sklížíme popřípadě sešroubujeme. To co bude asi největší problém bude narušená povrchová úprava. Je rozdíl v úpravě tvrdého exotického dřeva typu  teaku a  měkkého dřeva( smrk, borovice…).

 

 

 

Nábytek z teakového dřeva

 

První typ ušlechtilé teakové dřevo. Nejcennější vlastností teakového dřeva je jeho odolnost vůči dešti, sněhu, mrazu, slunci či plísním bez potřeby jakéhokoli nátěru nebo ochranného prostředku při obecném užívání.  Zde se tedy prvotní vyšší investice vyplatila a tak údržba je jednodušší. Barva dřeva se postupem času, ponechá-li se dřevo ladem, mění ze žlutohnědého na stříbrošedou, chceme-li zachovat původní barvu, potom je třeba teak napustit Teakovým olejem.

 

V našich podmínkách se šedá patina považuje za závadu a stárnutí dřeva se tak brání speciálním mazáním. Speciální prostředky na jeho údržbu prodlužují životnost teakového nábytku..

 

Údržba speciálními přípravky vyhoví především těm, kteří chtějí nábytek uchovat v nezměněné barevné podobě. Jinak stačí kartáč a ředěná mýdlová voda.

Ochranné přípravky pro teakový nábytek doporučujeme aplikovat minimálně jednou do roka, nejlépe na jaře, před začátkem každé sezóny. Chceme-li zmírnit vysoušení a drobné praskání dřeva vlivem slunce a deště, je vhodné ošetřit nábytek teakovým olejem. Povrch dřeva musí být před nátěrem vždy suchý a čistý. Vyčistit jej lze teplou vodou a vhodným mycím prostředkem, například zmíněná  mýdlová voda, případně speciální přípravek. Natíráme vždy najednou celý povrch dřeva.

 

 

Nábytek z měkkého dřeva

 

Dalším typem dřevěného nábytku je ten,  který byl vyroben z tzv. měkkého dřeva( borovice, smrk…). Důležitý je stav poškození a druh předešlého nátěru.

 

Tenkovsrstvá lazuraObrázek zahradní nábytek 2

 

Pokud byl ošetřen tenkovrstvou  lazurou a tato není ještě narušená, pak jsou správně aplikované podle návodu výrobce,, nezanechávají na povrchu nátěrový film a není potřebné nic odstraňovat a obnova je snadná, po očištění opětovné napuštění. Přelakováním, vytvořením nátěrového filmu na povrchu, se  zvýší životnost povrchové úpravy asi o 2 - 3 roky (podle podmínek). Pokud jsou zde již černá nebo napadená místa, je nutné tato místa očistit až na zdravé a čisté dřevo. Vhodné je nejprve použít na tato místa fungicidní napouštědlo. Poté následuje již vlastní nátěr lazurou.

 

Silnovrstvá lazura

 

Silnovrstvé lazury se musí odstranit.  Pokud se jedná o vodouředitelnou lazuru, která zanechává méně tvrdný nátěrový film, který dále vlivem teploty při broušení změkne a zalepuje brusný papír. nátěru je možné zkusit broušení za mokra brusnými papíry ( do vody) s použitím mýdla. Namočený brusný papír na  podložce  namydlíte mýdlem a např. houbičkou "přidáváte" v průběhu broušení vodu. Tímto způsobem broušení za mokra nedochází k zalepování brusného papíru a lze brousit i měkčí nátěry. Druhou možností je použití vhodného ( podle druhu použité lazury) tekutého odstraňovače starých nátěrů. Běžná syntetická rozpouštědlová silnovrstvá lazura je  po  5ti letech určitě dostatečně tvrdá, brousitelná.

 

Laky a barvy

 

U laků a barev je postup stejný jako u silnovrstvých lazur.

 

Plíseň a mechy

 

Pokud se již objevuje plíseň, stačí, když si na patřičné úpravy najdeme správné prostředky. Jedny na odstranění plísně, pak ty, které odstraní případnou slézající barvu. A po té použijeme prostředky k impregnaci a následně nábytek natřeme. A bude vypadat zase jako nový

Proti mechům a lišejníkům se používá modrá skalice. Před natíráním Luxolem natřete dřevo zhruba 10 procentním roztokem modré skalice ve vodě. Nechejte několik týdnů působit a pak zbytky mechu odstraňte. Pak teprve dřevo natřete.

 

Obrázek zahradní nábytek 

 

Doporučení: Při použití tenkostěnných lazur doporučujeme přetřít dřevo preventivně jednou za tři roky (viz výše) a tím značně prodloužíme životnost zahradního nábytku i jeho povrchové úpravy.

 

Autor: EŠ


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl