Přírodní léčba chorob rostlin – rez

Přírodní léčba chorob rostlin – rez

Kategorie: ZAHRADA

Na rostlinách ve Vaší domácnosti se čas od času mohou objevit různé choroby, jako padlí či rez. Rez je houbového původu a projevuje se typickými žlutými skvrnami z horní strany listů a ze spodní strany hnědými proužky podél žilkování listu.



Tato choroba se objevuje převážně na ovocných stromech na zahradě, ale může se stát, že napadne i květiny v domácnosti, pokud stojí na méně větraných místech. Rostlině odumírají a opadávají listy, přestává kvést a slábne. Příčinou napadení rostliny bývá její umístění na špatně větraném místě nebo přemíra rosení vodou.

K dispozici jsou chemické přípravky, které se dají sehnat v hobby obchodech, ale existuje i přírodní způsob, jak se zbavit rzi. Vyrobíme si domácí postřik.

rez

Na postřik použijeme:

0,5 litru odvaru z přesličky

1 dcl octa

lžička nastrouhaného mýdla rozmíchaného ve vodě

lžička nimbového oleje

Odvar z přesličky je třeba uvařit a nechat vylouhovat ve vodě, poté zcedíme a nalijeme do rozprašovače. Smícháme s mýdlovým roztokem, který se často používá proti chorobám rostlin i proti škůdcům, jako jsou mšice, třásněnky, svilušky a puklice. Nimbový olej vydává ostrý česnekový zápach a tím odpuzuje škůdce, avšak má také léčivé a antibakteriální účinky, které pomáhají zničit houbové choroby, jako je rez. Ocet smíchaný s vodou se běžně v domácnosti využívá proti houbám a plísním.

Rostlinu stříkejte zhruba jednou týdně, dokud rez zcela nevymizí. Dejte pozor, aby nebyla vystavena přímému slunci, listy se mohou po postřiku spálit a objevit se na nich skvrny. Nadále odstraňujeme listy napadené rzí, až postupně rez vymizí, léčba trvá několik týdnů a je pravidelně přihnojovat.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl