Pěstování rajčat

Pěstování rajčat

Kategorie: ZAHRADA

Pěstovat rajčata není nic složitého. Jednotlivé vyšlechtěné druhy umožňují pěstování i na chudších půdách s minimální zálivkou. Nemusíte mít ani zahradu, a přesto si můžete dopřát tuto vynikající zeleninu z vlastní sklizně.



Pěstování rajčat na zahradě i na balkóně

Rajská jablíčka můžete pěstovat v nádobách na balkoně nebo terase. Především je důležitý dostatek slunce. Rajčatům se daří na slunném stanovišti a nesnášejí vlhkost, která způsobuje plíseň bramborovou a jiné choroby. Nejlepší je balkon orientovaný na jih nebo západ, který je zakrytý před deštěm. Pokud nemáte krytý balkon, je třeba rajčata před deštěm zakrýt, aby se voda nedostala na listy. To platí i při pěstování na zahradě, kdy je třeba zalévat pouze přímo u stonku a listy udržovat v suchu.

Půda pro rajčata

Pro pěstování rajčat na zahradě nebo ve skleníku je třeba připravit vhodnou půdu. Vhodný je rozleželý kompost důkladně smíchaný v poměru jedna ku jedné s klasickým zahradním substrátem zakoupeným v zahradnictví nebo supermarketu. Jako základ pod tuto půdu je ideální proleželý chlévský hnůj, který lze nahradit například nadrobno posečenou trávou, která se při svém rozkladu zahřívá a tak podporuje rychlý růst sazenic.

Pěstování rajčat

Výsadba rajčat

Budete-li pěstovat rajčata na balkóně, jsou k tomu vhodné zakrslé keříčkové odrůdy umístěné v samozávlahovém truhlíku o délce 50 cm, do kterého zasaďte tři sazenice. Samozávlahové truhlíky jsou ideální z hlediska zavlažování, neboť ochráníte listy před vlhkem.

Výsadbu předpěstovaných sazenic na zahradu proveďte až po zmrzlých, a to na slunné stanoviště. Sazenice by měla mít temně telené listy a bohatý kořenový systém, který před uložením do země namočte. Jednotlivé sazenice sázejte v dostatečné vzdálenosti od sebe a pokud jsou vytáhlé, tak je sázejte do země šikmo až k první části listů. Pro přihrnutí zeminy je ihned zalijte. Pokud by hrozili ranní přízemní mrazíky, raději rajčata na noc zakryjte bílou zahrádkářskou textilií. Stromková rajčata potřebují oporu v podobě dřevěných nebo kovových tyček, které umístěte do hlíny ještě před


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Odrůda na balkon - Autor: Alena 23. 7. 2016

     



bydleti.cz


Životní styl