Pěstování jahod

Pěstování jahod

Kategorie: ZAHRADA

U jahod jde o mnohem víc, než jen výsadba a sklizeň. Nabízíme vám přehled informací o tom, co jahody potřebují a co jim vyhovuje.



Kdy jahody zasadit

Dobře rostlé sazenice nebo sadbu z kontejneru můžete vysadit buď na jaře (duben, květen), nebo na podzim (srpen, září). Vhodné období pro založení záhonu s jahodami je rovněž od začátku srpna do konce září. Rostliny tak mají možnost důkladně zakořenit.

Živiny a vláha jsou pro jahody nezbytné

Jahody bez živin a vláhy nevydrží, a proto je příprava půdy a dostatečná výživa cestou k úspěchu. Jahodník je rostlina s vysokými požadavky na živiny a zvlášť náročná je na rovnoměrné zásobování dusíkem. Proto je dobré záhon před vysazením jahod zahrnout pořídnou dávkou kompostu či hnoje.

Kompost můžete navézt zjara asi dva týdny před výsadbou, ale budete-li dávat hnůj, počítejte s přípravou záhonu již na podzim.

Další hnojení během vegetace je pro jahody velmi důležité. Jednak se na jednom místě pěstují až tři roky, což živiny z půdy vydatně odčerpá, jednak je vhodná výživa důležitá pro tvorbu nových srdíček, které ovlivní výši sklizně následující rok.

pěstování jahod

Jak je na tom černá fólie a jahody?

Záleží na tom, kolik času můžete jahodám věnovat. Jahody lze vysadit buď klasickým způsobem na volný záhon, který je však náročný na pletí a okopávání, a plody se snadno znečistí od zeminy a rychle podléhají hnilobě.
Pohodlnější je výsadba jahod na hrůbky pokryté černou fólií. Ta vydrží na záhoně podle tloušťky a odolnosti vůči UV záření dva a více let.

Pro světlo je fólie nepropustná, proto se pod ní půda pěkně zahřívá a drží se pod ní vlhko, takže se snižuje potřeba zálivky.
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl