Pěstování hortenzie

Pěstování hortenzie

Kategorie: ZAHRADA

Hortenzie jsou královnou zahrad. V období květu se rozvíjejí do záplavy mnohobarevných květinových koulí klidně i v několika barvách na jednom keříku najednou. Co dělat, aby hortenzie krásně rostla a kvetla?



Jak pěstovat hortenzie

Hortenzií existuje několik druhů. Zpravidla se na zahradách pěstuje hortenzie velkolistá. Ta by měla být umístěna v polostínu, aby na rostlinu nešlo příliš prudké slunce. Hortenzie je potřeba hojně a vydatně zalévat. Nejlépe dešťovou vodou.

hortenzie

Měla by být v kyselé půdě. Kyselost půdy je rozhodující pro barvu květů. Půda s nižším pH dopřává fialové barvě květů a s vyšším zase modré. Pro velkou barevnost květů by měl být v půdě přítomen hliník. Hortenzie hnojte hnojivem na hortenzie, kde je dostatek hliníku pro to, aby měly bohaté a barevné květenství. V půdě by neměl být vápník, to nedělá rostlinám dobře a mohly by uhynout.

Rostlina dobře snáší mráz a chlad, takže není potřeba ji na zimu přesazovat do teplejšího prostředí, klidně ji můžete nechat v půdě na zahradě. Je dobré ji přikrýt mulčovací půdou, aby kořeny moc nenamrzaly. Před zimou přidejte i chvojí z jehličnatých stromů nebo listí.

Řez a množení

Hortenzie není potřeba příliš řezat. Stačí odstraňovat jen uvadlé a staré výhony, tak aby nebránily mladým výhonkům v růstu a nehnily. Na stoncích se zakládají nové pupeny, takže je třeba dávat pozor, abyste nestříhali příliš a stonky s pupeny neodstřihli také. Na podzim někteří pěstitelé ustřihují květy hortenzií a suší je pak do květinových vazeb či na výzdobu truhlíků.

Množení se provádí zelenými řízky, které se ustřihávají v letních měsících v období července. Ty se dají do zeminy pro množení a výsadbu. Po prokořenění substrátu se rostlina vysadí na zahradu. Pro množení vybíráme výhony bez květu, které jsou silné, ale stále ještě zelené. Ty zdřevnatělé zpravidla nezakoření. Je dobré rostlinky v substrátu zaklopit igelitem nebo sklenicí, aby si vytvořily prostředí vhodné k růstu.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl