Péče o zahradní nábytek

Péče o zahradní nábytek

Kategorie: ZAHRADA

Péče o zahradní nábytek není žádná věda, ale nevyplácí se ji podceňovat. V závislosti na druhu dřeva vyžaduje váš zahradní nábytek přiměřenou péči, aby mohl k vaší spokojenosti sloužit co nejdéle.



Pokud jste na zahradu vybrali dřevěný nábytek, jistě byl jedním z důvodů jeho přírodní vzhled. Kovová nebo plastová varianta je sice praktičtější, ale krása dřeva se prostě na zahradu hodí více i za cenu péče, kterou musíte v pravidelných intervalech zahradnímu nábytku věnovat.

Jak co nejsnáze a nejúčinněji ošetřit dřevěný zahradní nábytek jsme se zeptali Ing. Zdeňka Prese ze společnosti Colorlak.

Jaký je hlavní nepřítel dřeva?

Především povětrnostní vlivy. Bez patřičné ochrany dochází u dřeva k nežádoucí barevným změnám. Na vině je hlavně voda a UV záření. K tomu přidejme dřevokazný hmyz, houby způsobující hnilobu nebo různé plísně.

Jak bychom tedy měli pečovat o dřevo, aby vydrželo dlouho krásné?

U přípravků na péči o dřevo se můžeme setkat s různými barvami, emaily, laky, lazurami a dalšími impregnačními výrobky. Pro laika nemusí být jednoduché se v nich zorientovat. Já na ochranu a péči o dřevo preferuji penetrační olejovou lazuru před silnovrstvou.

 

Zahradní nábytek

Jak často bychom měli dřevěnému zahradnímu nábytku věnovat péči?

Vždy záleží na konkrétním stavu nábytku, protože je rozdíl, když jej máte umístěn venku celoročně nebo jen na sezónu, případně zda na něj svítí více nebo méně sluníčka. Obecně se ale dá říct, že pokud je nábytek ošetřen penetrační lazurou doporučuji 3-4leté intervaly, v případě silnovrstvé lazury 5leté.

Jak tedy postupovat při údržbě a novém nátěru?

Starý nátěr či nečistoty odstraníme kartáčem, smirkovým papírem nebo bruskou. Prach otřeme hadříkem. Dobrá příprava je důležitá stejně jako samotné natírání. Samozřejmě platí, že pokud je natíraný předmět určen do exteriéru, jako v případě zahradního nábytku, kde předpokládáme možnost napadení plísněmi či dřevokaznými houbami, je vhodné před samotným nátěrem použít fungicidní napouštědlo, např. Lignostop. To je možné ale jen v případě dosud neošetřeného dřeva.

Samotný nátěr lazury provádíme štětcem. Osobně jsem si oblíbil Profi olejovou lazuru, protože s ní ušetříte spoustu času, aniž by utrpěla výsledná kvalita nátěru. Vystačíte si totiž jen s jednou vrstvou nátěru a můžete ji použít i na nedokonale vysušené dřevo, což je obrovská výhoda oproti silnovrstvým nebo tenkovrstvým lazurám.

Nanášíme silnější vrstvu, ovšem tak, aby na povrchu zůstala souvislá vrstva, která nestéká a nevytváří kapky. Díky přírodním olejům se lazura krásně vpije do dřeva, a tím vytváří silný ochranný štít. Pokud nám cca po půlhodině zasychání zůstaly na povrchu případné zbytky nevsáknuté lazury, tak je následně setřeme suchým štětcem nebo starým hadrem. Na povrchu se zvýrazní léta a vyzní přirozený charakter dřeva.

Pokud budete aplikovat silnovrstvou lazuru, je potřeba původní nefunkční nátěr přebrousit až na dřevo. Postup je následně podobný, jen je potřeba opakovat nátěr několikrát dle návodu výrobce. Doporučuji raději 2-3 slabší vrstvy než jednu silnou.

Pro prodloužení životnosti dřevěného zahradního nábytku doporučuji jej po sezóně umístit pod střechu do sucha. Nábytek není potřeba zakrývat nějakou neprodyšnou fólií, ale raději zajistit dobré větrání a také zabránit, aby nepřešel mrazem.

Zahradní nábytek


 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Péče o zahradní nábytek - Autor: Marek 23. 11. 2013
 Olejová impregnace je asi nejlepší - Autor: Láďa Knotek 9. 1. 2014
 Zahradní nábytek - Autor:  Lukáš 27. 4. 2014
 Chtěla bych - Autor: bobina 11. 6. 2014
 Zahradní nabytek - Autor: dankamoh 13. 6. 2014
 Zahradní nabytek - Autor: dankamoh 13. 6. 2014
 Nezašedne? - Autor: Bobina 14. 6. 2014
 dankamoh - Autor:  15. 6. 2014
 dankamoh - Autor:  15. 6. 2014
 Bobina - Autor: Bobina 22. 6. 2014
 Zahradní nábytek - Autor: dankamoh 30. 6. 2014
 Zahradní nábytek - Autor: bobina 3. 7. 2014
 Péče o zahradní nábytek - Autor: bobina 10. 7. 2014
 zahradní nábytek - Autor: dankamoh 10. 7. 2014
 ten se mi líbí - Autor: Vitek 11. 7. 2014
 zahradni nabytek - Autor: dankamoh 24. 7. 2014
 zahradni nabytek - Autor: dankamoh 24. 7. 2014
 O všechno se musíte starat... - Autor: Květa 29. 7. 2014

     



bydleti.cz


Životní styl